معاون وزارت بهداشت ایران میگوید آلودگی هوا در شهرهای مختلف ایران سبب افزایش 12 درصدی آمار مرگ و میر در کشور شده و 40 هزار نفر به همین دلیل در سال 1402 جان خود را از دست دادهاند.
به گزارش «ایسنا»، علیرضا رئیسی میگوید: «بیشتر این مرگها مربوط به بیماریهای قلبی و عروقی، سکتههای قلبی و مغزی و بیماریهای انسدادی تنفسی و سرطانها بوده است.» او همچنین هزینه مالی مرتبط با آلودگی هوا در بخش بهداشت را بیش از 12 میلیارد دلار اعلام کرد و گفت تعطیلیهای ناشی از آن نیز از دیگر هزینهها است.
آلودگی هوا در چند هفته اخیر باعث تعطیلی موسسات آموزشی و ادارات در برخی از شهرهای ایران، از جمله تهران، اصفهان، البرز، خوزستان، خراسان رضوی، مرکزی و خوزستان شده است که در کنار کمبود گاز و برق به افزایش نارضایتی مردم دامن زده است.
از ابتدای سال جاری، استان تهران و پایتخت ایران با افزایش بیسابقه میزان آلودگی هوا روبرو شده است و به نوشته «دنیای اقتصاد» در طول 9 ماه، بیش از 100 روز در وضعیت هشدار، قرمز، بنفش و قهوهای [به معنای شرایط خطرناک] قرار داشته است.
روز جمعه، «اقتصاد آنلاین» میزان آلودگی هوای تهران را در وضعیت خطرناک و بالای شاخص 500 اعلام کرد و نوشت: « از (شاخص) 301 تا 500 شرایط کیفی هوا خطرناک است و ممکن است فرمان صدور تخلیه صادر شود». شاخص کیفیت هوا در «اسلامشهر» در استان تهران در ساعت 19 روز جمعه 437 بوده است، اما مقامات محلی میگویند این عدد قابل استناد نیست و «بروز اختلالات الکترونیکی در تجهیزات سنجش آلودگی» سبب اعلام این عدد شده است.
در همین حال، براساس آمار شرکت کنترل کیفیت هوای تهران شاخص آلودگی هوای تهران در بیشتر روزهای هفتههای گذشته بالاتر از سبز و زرد یعنی 101 بوده است. سال گذشته،«شرق» به نقل از عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت هوا در وزارت بهداشت، میزان ذرات معلق در هوای تهران را «یکی از خطرناکترین شهرهای جهان» اعلام کرد و گفت: «13.9 درصد از مرگهای طبیعی در کشورمان، منتسب به این ذرات معلق بوده است». او همچنین گفت: «براساس آخرین آمارها، از بین 92 پایتخت کشورهای دنیا، شهر تهران، رتبه 19 را از نظر غلظت ذرات معلق (آلودگی هوا) دارد.»
در آذرماه گذشته نیز محمد صادق حسنوند، رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا در دانشگاه علوم پزشکی تهران، اعلام کرد سالیانه از حدود 450 هزار مرگ ناشی از بیماریها و عوامل مختلف، 50 هزار مرگ به آلودگی هوا مرتبط است.
برخی از متخصصان بهداشتی نیز میگویند تداوم آلودگی هوا سبب کاهش کارآمدی دستگاه ایمنی بدن و افزایش ابتلا به انواع سرطانها در میانمدت میشود، روزنامه «اعتماد» به نقل از آرمان سورانی، متخصص و جراح مغز، هشدار داده است که در سالهای آینده با موجی از تومورهای مغزی ناشی از آلودگی هوا روبرو خواهیم بود.
معاون وزارت بهداشت همچنین از افزایش 22 درصدی مراجعان مرتبط با اختلالات تنفسی به اورژانسها خبر داده و میگوید: «سال به سال با قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا، شانس بروز بیماری بیشتر میشود، بنابراین در صورت تداوم روند آلودگی هوا، دچار مشکلات بیشتری در حوزه سلامت خواهیم شد.» او همچنین استان خوزستان را به دلیل ریزگردها و آلودگی ناشی از گاز فلرها یکی از استانهایی خواند که با بحران آلودگی هوا روبرو است.