خانه / اخبار مهم روز / ابراز نگرانی روبیو از افزایش نفوذ جمهوری اسلامی در ونزوئلا

ابراز نگرانی روبیو از افزایش نفوذ جمهوری اسلامی در ونزوئلا

مارکو روبیو، گزینه پیشنهادی دونالد ترامپ برای تصدی مسئولیت وزارت خارجه آمریکا، در جریان جلسه بررسی صلاحیتش در سنای آمریکا، از افزایش نفوذ جمهوری اسلامی در ونزوئلا ابراز نگرانی کرد.

روبیو در صحبت‌هایش با اشاره به تاثیرگذاری فزاینده جمهوری اسلامی و روسیه در ونزوئلا گفت: «ایرانی‌ها برای ساخت پهپادهای ایرانی در نیم‌کره ما، شروع به احداث کارخانه‌های تولید پهپاد کرده‌اند.»

او همچنین به پیشتیبانی حکومت ونزوئلا از حزب‌الله لبنان پرداخت و افزود کاراکاس در صدور گذرنامه‌های جعلی برای عوامل حزب‌الله دست دارد.

روزنامه اسرائیل هیوم ۱۶ دی گزارش داد جمهوری اسلامی به دنبال افزایش نفوذ خود در آمریکای لاتین، به‌ویژه ونزوئلا است و توافق‌نامه همکاری ۲۰ ساله میان تهران و کاراکاس در ژوئن سال ۲۰۲۴ نهایی شده است.

بر اساس این گزارش، حزب‌الله در برخی مناطق ونزوئلا مراکز آموزش نظامی دایر کرده است و حکومت ایران از این طریق می‌تواند «منافع ایالات متحده را هدف بگیرد» و «نفوذ خود را در سراسر آمریکای لاتین گسترش دهد».

ونزوئلا یکی از متحدان اصلی حکومت ایران به شمار می‌رود. در سال‌های اخیر، مواضع سیاسی تهران و کاراکاس و همچنین تحریم‌های نفتی آمریکا علیه این دو، موجبات نزدیکی بیش از پیش ‌آن‌ها را فراهم آورده است.

حکومت قاچاقیان مواد مخدر

روبیو در ادامه اظهارت خود در سنای آمریکا، حکومت ونزوئلا را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «ونزوئلا به دست یک دولت اداره نمی‌شود، بلکه از سوی یک سازمان قاچاق مواد مخدر مدیریت می‌شود که موقعیت خود را در قالب یک دولت-ملت مستحکم کرده است.»

او اضافه کرد: «ما شاهد فرار بیش از ۷ تا ۹ میلیون نفر از شهروندان ونزوئلا از این کشور بوده‌ایم و انتظار می‌رود که تعداد بیشتری نیز مهاجرت کنند.»

پیش‌تر در اردیبهشت ۱۳۹۸، روزنامه نیویورک‌تایمز گزارش داد نزدیکان نیکولاس مادورو، رییس‌جمهوری ونزوئلا، به نیروهای حزب‌الله لبنان کمک کرده‌اند تا برای تولید مواد مخدر، جاسوسی و پول‌شویی وارد این کشور شوند.

مادورو که به تقلب در انتخابات ریاست‌جمهوری ونزوئلا متهم شده، با بحران مشروعیت بین‌المللی دست و پنجه نرم می‌کند و بسیاری از کشورهای غربی و آمریکای لاتین پیروزی او در انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر را به رسمیت نشناخته‌اند.

مادورو ۲۱ دی برای سومین دوره شش ساله متوالی به‌عنوان رییس‌جمهوری ونزوئلا سوگند یاد کرد. دولت آمریکا در واکنش به این رویداد اعلام کرد به هرگونه اطلاعاتی که به بازداشت یا محکومیت مادورو به اتهام قاچاق مواد مخدر بینجامد، ۲۵ میلیون دلار تعلق خواهد گرفت.

مادورو از سال ۲۰۲۰ به دلیل دست داشتن در قاچاق مواد مخدر و حمایت از تروریسم، تحت پیگرد قضایی آمریکا قرار دارد.

انتقاد از حضور شرکت‌های آمریکایی در ونزوئلا

روبیو در جریان رسیدگی به صلاحیتش در سنای ایالات متحده، از صدور مجوز برای ادامه فعالیت شرکت‌های آمریکایی در ونزوئلا انتقاد کرد و گفت این سیاست، میلیاردها دلار در اختیار کاراکاس قرار داده و حکومت ونزوئلا را تقویت کرده است اما اصلاحات مورد نظر واشینگتن و جامعه جهانی در این کشور محقق نشده‌اند.

روبیو هشدار داد: «شرکت‌هایی مانند شرکت نفتی شِورون اکنون میلیاردها دلار به خزانه رژیم [ونزوئلا] وارد می‌کنند، اما رژیم هیچ‌کدام از قول‌های خود را عملی نکرده است. تمام این مسائل باید دوباره بررسی شوند.»

شرکت نفتی شِورون آمریکا تحت مجوز ویژه‌ای همچنان به فعالیت خود در ونزوئلا ادامه می‌دهد.

مادورو از سال ۲۰۱۳ و پس از مرگ هوگو چاوز، قدرت را در ونزوئلا در دست دارد. این کشور در دوران ریاست‌جمهوری مادورو، شاهد فروپاشی اقتصادی و مهاجرت حدود یک سوم از جمعیت ۲۸ میلیونی خود بوده است.

ماریا کورینا ماچادو، رهبر اپوزیسیون ونزوئلا، ۲۸ آبان ضمن استقبال از چینش اعضای کابینه دولت آتی آمریکا گفت سیاست‌های ترامپ می‌تواند زمینه را برای خروج مادورو از قدرت در ونزوئلا فراهم آورد و دموکراسی را در این کشور نجات دهد.

اندیشکده شورای آتلانتیک ۳۰ مرداد با اشاره به وخامت بحران سیاسی در ونزوئلا هشدار داد آمریکا و دیگر کشورهای منطقه باید خود را برای موج جدید مهاجرت از ونزوئلا آماده کنند.