کنگره آمریکا قطعنامهای جدید ارائه کرده است که تأکید میکند ایالات متحده، اسرائیل و متحدانشان باید همه گزینهها، از جمله اقدامات نظامی را برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای در نظر بگیرند.
اعضای مجلس نمایندگان و سنای آمریکا قطعنامهای جدید ارائه کردهاند که خواستار حفظ “همه گزینهها” برای مقابله با تهدید ناشی از یک ایران هستهای است. این قطعنامه که توسط سناتور جمهوریخواه لیندسی گراهام (کارولینای جنوبی) و همراهی سناتورهای جان فترمن (دموکرات-پنسیلوانیا) و کتی بریت (جمهوریخواه-آلاباما) و نمایندگان جرد موسکویتز (دموکرات-فلوریدا) و مایک لاولر (جمهوریخواه-نیویورک) ارائه شده، به دنبال تقویت تعهدات آمریکا و متحدانش برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است.همزمان سناتور گراهام دست یافتن جمهوری اسلامی به سلاح هستهای را یکی از خطرناکترین رویدادهای تاریخ جهان خواند.
او تاکید کرد که ایران مجهز به سلاح هستهای، «یک تهدید وجودی برای اسرائیل و یک کابوس برای جهان» است.
به گفته گراهام، این قطعنامه پیامی غیرقابل انکار ارسال می کند و آن این که: «همه گزینهها برای جلوگیری از یک ایران مجهز به سلاح هستهای روی میز است.»
ترامپ که بهعنوان شخصیت سال مجله تایم انتخاب شد، پیشتر در گفتوگو با این مجله احتمال حمله نظامی به ایران را رد نکرد.بیانیه گراهام: قطعنامه به معنای مجوز اقدام نظامی نیست
سناتور لیندسی گراهام، یکی از چهرههای سرسخت در قبال ایران، تأکید کرده است که این قطعنامه به خودی خود مجوز اقدام نظامی علیه ایران را صادر نمیکند، اما به گفته او “حقیقت را در مورد نیات و توانمندیهای هستهای ایران” روشن میسازد.طبق این قطعنامه، تداوم تلاشهای ایران برای دستیابی به سلاح هستهای “تهدیدی جدی” برای امنیت ملی آمریکا و “تهدیدی وجودی” برای اسرائیل و دیگر متحدان این کشور در خاورمیانه محسوب میشود. این قطعنامه همچنین ایران را به توقف تمامی فعالیتهایی که امنیت آمریکا، اسرائیل و متحدان آن را تهدید میکند، فرا میخواند.
واکنش کاخ سفید و سیاست دولت ترامپ در قبال ایران
در جریان نشست خبری روز جمعه، کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، در پاسخ به سؤالات مربوط به سیاستهای رئیسجمهور ترامپ در قبال ایران، تأکید کرد که ایران و نیروهای نیابتی آن در منطقه در صورت نقض توافق آتشبس و عدم آزادسازی گروگانها، با پیامدهای سختی روبهرو خواهند شد. او گفت: «ایران باید منتظر پرداخت بهایی سنگین باشد.»
با این حال، لیویت جزئیاتی درباره نحوه اجرای سیاستهای دولت ترامپ برای جلوگیری از هستهای شدن ایران ارائه نکرد.
مواضع قانونگذاران آمریکایی: همه گزینهها روی میز است
سناتور جان فترمن، که از حامیان اصلی این قطعنامه است، در بیانیهای اعلام کرد: «این قطعنامه پیامی واضح ارسال میکند: برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای، همه گزینهها روی میز است.»
همچنین سناتور کتی بریت در این بیانیه تأکید کرد که سیاست خارجی ترامپ بر پایه این اصل استوار است که “صلح از طریق قدرت حاصل میشود.” این جمله همان شعار کلیدی ترامپ در سیاست خارجی اوست که بر رویکرد قاطعانه در برابر تهدیدات جهانی تأکید دارد.
پیامدهای قطعنامه و آینده تنشهای ایران و آمریکا
این قطعنامه در حالی مطرح میشود که مذاکرات بینالمللی برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ به بنبست رسیده و تنشها بین تهران و واشنگتن همچنان ادامه دارد. در ماههای اخیر، مقامات آمریکایی هشدار دادهاند که ایران برنامه غنیسازی اورانیوم خود را به سطحی نزدیک به تولید سلاح هستهای رسانده است.با وجود اینکه این قطعنامه بهطور مستقیم مجوز اقدام نظامی را صادر نمیکند، اما میتواند زمینهساز افزایش فشارهای سیاسی و دیپلماتیک بر ایران باشد. در صورت تصویب این قطعنامه در کنگره، احتمالاً شاهد افزایش اقدامات تحریمی علیه ایران و تشدید همکاریهای نظامی آمریکا و اسرائیل برای مهار نفوذ تهران در منطقه خواهیم بود.
به نظر میرسد این قطعنامه بخشی از راهبرد دولت ترامپ برای حفظ فشار حداکثری بر ایران باشد، اما این پرسش همچنان باقی است که آیا آمریکا و متحدانش در نهایت به گزینه نظامی متوسل خواهند شد یا به دنبال راهکاری دیپلماتیک برای مهار برنامه هستهای ایران خواهند بود؟پس از به قدرت رسیدن ترامپ، مقامات دولت مسعود پزشکیان بارها از آمادگی برای مذاکره با آمریکا سخن گفتند و علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی نیز در سخنان سهشنبه نهم بهمن خود، برای مذاکره با آمریکا چراغ سبز نشان داد.
او با اشاره به اقدامات ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی گفت: «حواسمان باشد که با چه کسی مواجهیم، با چه کسی معامله میکنیم. انسان وقتی که طرف خودش را شناخت، ممکن است معامله هم بکند اما میفهمد که چه کار باید بکند.»
از سوی دیگر عومر دوستری، سخنگوی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پنجشنبه ۱۱ بهمن گفت که ترامپ برای توافق درباره برنامه اتمی جمهوری اسلامی تلاش میکند اما: «در نهایت دیپلماسی حد و مرزی دارد.»
او تاکید کرد اسرائیل در صورت لزوم، با یا بدون تایید آمریکا، علیه این برنامه اقدام خواهد کرد.
جمهوری اسلامی از فعالیتهای تهدید کننده امنیت آمریکا و اسرائیل دست بردارد
قطعنامه نمایندگان سنا و مجلس نمایندگان آمریکا از جمهوری اسلامی میخواهد همه فعالیتهایی که امنیت ملی آمریکا، اسرائیل و متحدانش را تهدید میکند، متوقف کند.
در روزهای گذشته گزارشهایی درباره هراس مقامهای جمهوری اسلامی از اقدامات احتمالی ترامپ علیه تهران منتشر شده است.
از جمله روزنامه بریتانیایی تلگراف به نقل از منابع آگاه گزارش داد که جمهوری اسلامی از بیم سیاستهای دولت جدید ترامپ در آمریکا، به نیروهای نیابتی خود در سراسر خاورمیانه دستور داده است محتاطانه عمل کنند.
ترامپ جمعه ۱۲ بهمن، گفت که اگر دولت جو بایدن بر سر کار نبود، حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل و جنگ غزه اتفاق نمیافتاد، زیرا جمهوری اسلامی پولی نداشت که به حماس و حزبالله بدهد.
او پیش از این نیز درباره همراهی بایدن با جمهوری اسلامی، همین سخنان را مطرح کرده بود.