سران اتحادیه اروپا خواهان اجتناب از جنگ تجاری با آمریکا هستند اما در عین حال بر توانایی اروپا برای واکنش متقابل تأکید میکنند. صدراعظم آلمان به ترامپ هشدار داد: «با سیاستهای تعرفهای به سیاستهای تعرفهای پاسخ میدهیم.»
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان از حزب سوسیالدمکرات، روز دوشنبه (۳ فوریه / ۱۵ بهمن) هنگام ورود به نشست غیررسمی سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بروکسل، به دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، هشدار داد که در صورت اعمال تعرفه بر محصولات اروپایی، اتحادیه اروپا نیز اقدامات متقابل انجام خواهد داد.
شولتس گفت: «پیششرط هرگونه تفاهمی آگاهی از قدرت خویش است: اروپا میتواند اقدام کند.»
اولاف شولتس افزود: «روشن است که ما بهعنوان یک منطقه نیرومند اقتصادی میتوانیم سیاستهای خود را شکل دهیم و به سیاستهای تعرفهای با سیاستهای تعرفهای پاسخ دهیم.»
شولتس بهرغم تاکید بر اینکه نخستین هدف دستیابی به “تفاهم با ترامپ” است، گفت: «اگر لازم باشد، این کار را انجام خواهیم داد و بایستی انجام دهیم»؛ اقدامی که به گفته او، برای ایالات متحده نیز زیانبار خواهد بود.
سایر رهبران حاضر در نشست بروکسل نیز اظهارات مشابهی کردند. امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، با تأکید بر اینکه “اگر اروپا مورد حمله اقتصادی قرار گیرد، باید رفتاری احترامبرانگیز داشته باشد”، هشدار داد که “اقدامات اخیر دولت آمریکا فقط باعث عرض اندام قویتر و متحدتر اروپا خواهد شد”.
دونالد توسک، نخستوزیر لهستان، گفت که جنگهای تجاری همواره اشتباه هستند. او تأکید کرد: «لهستان قطعاً خواهان خویشتنداری و احتیاط است.»
او افزود: «اما باید به صراحت بگوییم که هرگونه برنامهای برای اعمال تعرفهها و آغاز جنگهای تجاری یک اشتباه کامل است.»
توسک در عین حال هشدار داد که اتحادیه اروپا باید “هر کار لازم را انجام دهد تا از این موانع تعرفهای کاملاً غیرضروری و احمقانه و همچنین جنگهای تجاری جلوگیری کند.»
اما پتری اورپو، نخستوزیر فنلاند، بر لزوم مذاکره اتحادیه اروپا با ترامپ تأکید کرد و یادآور شد که روسیه کماکان “تهدیدی واقعی” است و این تهدید همچنان باقی خواهد ماند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، آخر هفته گذشته اعلام کرد که تعرفههای گمرکی جدید ۲۵ درصدی بر کالاهای وارداتی از مکزیک و کانادا و ۱۰ درصدی بر کالاهای وارداتی از چین اعمال خواهد کرد.
ترامپ بارها اتحادیه اروپا را هم به اقدامات مشابهی تهدید کرده است. این تعرفهها میتوانند پیامدهای سنگینی برای اقتصاد اروپا، از جمله و به ویژه صنعت خودروسازی آلمان، داشته باشند.
جنگ تجاری ما موجب خشنودی چین خواهد شد
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیش از نشست غیررسمی سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بروکسل گفت: «ما بهشدت به یکدیگر وابسته هستیم. ما به آمریکا نیاز داریم و آمریکا نیز به ما نیاز دارد.»
کالاس افزود اگر یک جنگ تجاری میان ایالات متحده و اروپا در بگیرد، «این چین خواهد بود که از گوشه و کنار، به این وضعیت میخندد».
ترامپ ۱۴ بهمن تهدید کرد پس از اعمال تعرفه علیه کانادا، مکزیک و چین، سراغ اتحادیه اروپا خواهد رفت.
او اتحادیه اروپا را به «سوءاستفاده» از واشینگتن متهم کرد و گفت: «آنها خودروهای ما را نمیخرند، محصولات کشاورزی ما را نمیخرند، تقریبا هیچ چیزی از ما نمیخرند. با این حال، ما از آنها همه چیز میگیریم.»فرانسوا ویلوروا دو گلو، رییس بانک مرکزی فرانسه نیز تعرفههای ترامپ را «بسیار بیرحمانه» خواند و نسبت به پیامدهای آن، بهویژه بر صنعت خودروسازی، هشدار داد.
او افزود همه طرفها در این جنگ تجاری، ضرر خواهند کرد.
خبرگزاری رویترز گزارش داد در پی تشدید نگرانیها از پیامدهای احتمالی سیاستهای تعرفهای ترامپ، ارزش سهام خودروسازان اروپایی ۱۵ بهمن کاهش یافت.
صادرات کالاهای اتحادیه اروپا به آمریکا همواره از واردات آن به این کشور بیشتر بوده است، به طوری که تنها در سال ۲۰۲۳، کسری تجاری ایالات متحده در بخش کالاها به ۱۵۵.۸ میلیارد یورو رسید. با این حال در بخش خدمات، صادرات ایالات متحده به اروپا ۱۰۴ میلیارد یورو بیشتر از واردات آن بوده است.
تاکید مجدد دانمارک بر تمامیت ارضی خود: گرینلند فروشی نیست
مت فردریکسن، نخستوزیر دانمارک، ۱۵ بهمن بار دیگر تاکید کرد این کشور قصدی برای انتقال مالکیت گرینلند به آمریکا ندارد.
فردریکسن در بروکسل گفت: «امروز گرینلند بخشی از پادشاهی دانمارک است؛ جزو سرزمین ماست و قابل فروش نیست.»
او در عین حال اعلام کرد با موضع واشینگتن در خصوص اهمیت فزاینده منطقه قطب شمال در مباحث دفاعی و امنیتی موافق است.
فردریکسن افزود: «بنابراین اگر مساله تامین امنیت منطقه ما باشد، میتوان راهی برای پیشبرد امور یافت.»
پیشتر نیز آنتونیو کاستا، رییس شورای اروپا، گفته بود حفظ تمامیت ارضی دانمارک «موضوعی حیاتی» برای اتحادیه اروپا به شمار میرود.
ترامپ در هفتههای اخیر بارها خواهان پیوستن گرینلند به آمریکا شده و حتی احتمال استفاده از نیروی نظامی برای تحقق این موضوع را رد نکرده است.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، ۱۱ بهمن گفت تمایل ترامپ برای تسلط بر گرینلند «یک شوخی نیست».یافتههای یک نظرسنجی نشان میدهد ۷۸ درصد مردم دانمارک با فروش گرینلند به ایالات متحده مخالف هستند. با این حال، ۷۲ درصد گفتهاند که تصمیم نهایی باید با گرینلند باشد، نه دانمارک.
گرینلند از سال ۲۰۰۹ حق اعلام استقلال از دانمارک را دارد اما این جزیره ۵۶ هزار نفری تاکنون از انجام این کار خودداری کرده است.