
رهبران بیست و هفت کشور عضو اتحادیۀ اروپا در نشست اضطراری امروز خود در بروکسل ضمن دفاع مجدد از اوکراین در مقابل تجاوز روسیه از طرح کمیسیون اروپا برای تقویت نظام دفاعی کشورهای اروپایی پشتیبانی میکنند.
تحقیر ولودیمیر زلنسکی در کاخ سفید توسط دونالد ترامپ و دستیاران وی و همچنین تعلیق کمکهای نظامی و اطلاعاتی آمریکا به اوکراین موجب بُهت و ناباوری رهبران اروپایی شده است. با همسویی بی سابقۀ آمریکا و روسیه کشورهای اروپایی پی بردهاند که سرمشق امنیتی که طی هشتاد سال از آنها محافظت میکرد اکنون در خطر فروپاشی است.
در نشست امروز بروکسل با حضور ولودیمیر زلنسکی، رهبران بیست و هفت کشور عضو اتحادیۀ اروپا باید علاوه بر اعلام دوبارۀ حمایت خود از اوکراین در خصوص تقویت نظام دفاعی خود نیز گفتگو کنند.
در این نشست کشورهای اروپایی متعهد میشوند که به حمایتهای مالی و قابل پیشبینی خود از اوکراین ادامه بدهند. به گفتۀ یک دیپلمات اروپایی هدف تقویت موضع اوکراین در مذاکره با روسیه و به دست آوردن صلح از موضع قدرت است.
کشورهای اروپایی قول دادهاند که در سال جاری میلادی سی میلیارد دلار کمک مالی در اختیار اوکراین بگذارند. شماری از کشورهای اروپایی خواستار افزایش این کمکها شدهاند. اما نخست وزیر مجارستان، ویکتور اوربان، به دلیل همسوییهایش با ترامپ و پوتین گفته است که از حق وتو خود برای جلوگیری از ارسال کمکهای اروپا به اوکراین استفاده خواهد کرد. رئیس شورای اروپا، آنتونیو کوستا، گفته است که راهحلی برای دور زدن وتوی مجارستان در نظر گرفته است.
کشورهای اروپایی همچنین قول دادهاند که در صورت وقوع آتشبس میان کییف و مسکو سربازهای حافظ صلح به اوکراین اعزام کنند.
اتحادیۀ اروپا در نظر دارد برای گسترش صنایع دفاعی خود ۱۵٠ میلیارد دلار هزینه کند و به کشورهای عضو این اتحادیه اجازه بدهد که برای افزایش هزینههای دفاعی خود سقف در نظر گرفته شده در اروپا برای کسری بودجه – معروف به “پیمان ثبات” – را نادیده بگیرند. با این تدبیر اتحادیۀ اروپا خواهد توانست طی چهار سال ۶۵٠ میلیارد دلار در صنایع دفاعی خود سرمایهگذاری کند. آلمان نیز میخواهد از این نیز فراتر برود. فردریش مرز، صدراعظم آیندۀ آلمان فدرال، قصد دارد ۵٠٠ میلیارد دلار به تقویت بنیه دفاعی این کشور اختصاص بدهد.