
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان در جریان نشست متحدان اوکراین در پاریس بار دیگر حمایت کامل برلین از کییف را اعلام کرد. او ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه را متهم کرد که “ارادهای برای صلح ندارد”.
نشست یکروزه متحدان اوکراین روز پنجشنبه ۲۷ مارس (۷ فروردین) با میزبانی فرانسه و بریتانیا، در پاریس برگزار شد.
این سومین نشست از مجموعهای از گفتوگوها است که به ابتکار امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه و کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا برگزار میشود.
هر دوی آنها از هفتهها پیش در تلاش هستند تا پاسخ مشترکی از سوی کشورهای اروپایی و عضو ناتو به تحولات اخیر در سیاست ایالات متحده تحت ریاستجمهوری دونالد ترامپ که در حال نزدیکتر شدن به روسیه است، شکل دهند.
در این نشست حدود ۳۰ نفر از سران کشورها و دولتها با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین درباره تقویت موقعیت کییف و نیز نقش متحدان در یک توافق احتمالی صلح با روسیه، گفتوگو کردند.
در این اجلاس اولاف شولتس، صدراعظم جمهوری فدرال آلمان مجدادا حمایت کامل کشورش از اوکراین را اعلام کرد. او تأکید کرد که اروپا “یکپارچه و متحد” است. شولتس همچنین ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه را متهم کرد که “ارادهای برای صلح ندارد” و اشاره کرد که به همین دلیل، تحریمها باید ادامه یابند.
شولتس گفت: «تمام کشورهایی که در این نشست حضور داشتند، توافق دارند که اوکراین همچنان به حمایت ما نیاز دارد و این پشتیبانی را نیز دریافت خواهد کرد.»
او تصریح کرد که این نکته شامل پذیرش پیشنهاد آتشبس از سوی ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین نیز میشود.
شولتس اضافه کرد: «ما روند مذاکرات را مشاهده کردیم و دیدیم که رئیسجمهور روسیه دائماً خواستههای جدیدی مطرح میکند. از این موضوع بهروشنی میتوان برداشت کرد که روسیه در حال حاضر علاقهای به صلح واقعی ندارد.»
به گفته صدراعظم آلمان، آتشبس باید با “توقف فوری حملات به زیرساختها” همراه باشد.
شولتس ادامه داد که لغو تحریمها علیه روسیه در این مقطع زمانی “اشتباهی بزرگ” خواهد بود و گفت: «تحریمها باید ادامه یابند، تا زمانی که صلح حاصل شود. متأسفانه ما هنوز خیلی از آن فاصله داریم و این را میتوان بهوضوح دید.»
صدراعظم آلمان تأکید کرد که آلمان در سالهای آینده نیز آماده است تا اوکراین را با تسلیحات حمایت کند. به گفته او، تضمین صلح پس از آن نیز تنها از طریق یک ارتش نیرومند اوکراین و همچنین با قدرت متحدانش در ناتو و اتحادیه اروپا، امکانپذیر است.
وعده کمکهای بیشتر توسط فرانسه
در همین حال فرانسه نیز در این نشست از ائتلاف موسوم به “ائتلاف خواستاران”، به اوکراین وعده کمکهای نظامی به ارزش دو میلیارد یورو داد.
بر اساس اطلاعیه کاخ الیزه، مکرون پیش از آغاز نشست با دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا تلفنی گفتوگو کرده بود.
ایالات متحده که هماکنون در عربستان سعودی بهصورت جداگانه با روسیه و اوکراین مذاکره میکند، در این نشست شرکت نکرده است.
استارمر: وعدههای پوتین توخالی هستند
فرانسه و بریتانیا بارها آمادگی خود را برای اعزام نیرو به اوکراین اعلام کردهاند. اما شرایط و چارچوب دقیق این اقدام همچنان روشن نیست.
با این حال در پاریس از یک “نیروی اطمینانبخش” (force de réassurance) سخن گفته میشود که قرار است بیشتر با “حضور نمادین” عمل کند. به گفته کاخ الیزه، قرار نیست که این نیروها در خط مقدم حضور یابند یا بر آتشبس احتمالی نظارت کنند.
در همین حال کییر استارمر گفتههای ولادیمیر پوتین درباره آتشبس را “وعدههایی توخالی” خواند. او گفت: «برخلاف رئیسجمهور اوکراین، پوتین نشان داده است که بازیگر جدی در این گفتوگوهای صلح نیست.»
نگرانیها در اروپا درباره موضع ایالات متحده
در اروپا، میزان نگرانیها درباره کاهش نقش ایالات متحده بهعنوان تکیهگاه مطمئن در جنگ دفاعی بیش از سهساله اوکراین علیه روسیه، رو به افزایش است.
ترامپ خواستار پایان سریع جنگ است. این در حالی است که تاکنون مجموعهای از مذاکرات ایالات متحده با طرفین جنگ به نتایج چشمگیری منجر نشده است.
در این رابطه، آتشبس نسبی در دریای سیاه و عدم حمله به تأسیسات زیربنایی دو کشور که با میانجیگری آمریکا میان روسیه و اوکراین توافق شده بود نیز همچنان بیاثر باقی مانده است.