
بر اساس لغو تصمیم آژانس رسانههای جهانی ایالات متحده، رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی که رادیو فردا هم بخشی از آن است “فعلا” به فعالیت خود ادامه خواهد داد. این شبکه پیشتر در دادگاه علیه تعطیلی خود اقامه دعوا کرده بود.
بر اساس گزارش رسانهها، رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی که رادیو فردا هم بخشی از آن است بر اثر عقبنشینی نهاد مسئول آمریکایی در مناقشه حقوقی با این رسانه، “فعلا” به فعالیت رسانهای خود ادامه خواهد داد.
طبق گزارش رسانههای آمریکایی که در روز پنجشنبه ۲۷ مارس (۷ فروردین) منتشر شد، آژانس رسانههای جهانی ایالات متحده آمریکا تصمیم خود پیرامون فسخ توافقنامه تأمین مالی رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی را لغو کرده و از تعطیلی برنامهریزیشده آن، صرفنظر کرده است.
کری لیک، رئیس این نهاد اعلام کرد که قرارداد مربوطه در این مورد، مجدداً لازمالاجرا شده است. او اضافه کرد که “نهاد متبوعش این حق را دارد که در زمانی دیگر و در صورت تطابق با قوانین جاری، تأمین مالی را خاتمه دهد.”
واکنش شکست دولت ترامپ در دادگاه
با این اقدام، دولت دونالد ترامپ به شکست خود در یک رسیدگی فوری در دادگاهی در واشنگتن واکنش نشان داد. رویس سی. لمبرت، قاضی فدرال روز سهشنبه ۲۵ مارس (۵ فروردین) با صدور حکمی موقت، مانع از تعطیلی قریبالوقوع رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی شد.
او در این حکم نوشت که نهاد دولتی مذکور نمیتواند “بدون ارائه توضیح، این رسانه را به تعطیلی مجبور کند، حتی اگر رئیسجمهور چنین دستوری داده باشد.” این قاضی همچنین اشاره کرد که “ادامه فعالیت این رسانه در راستای منافع عمومی کشور است.”
“روند قضایی منتفی شده است”
در اواسط ماه مارس، آژانس رسانههای جهانی ایالات متحده آمریکا به دستور دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا توافقنامه تأمین مالی برای شبکه مذکور را لغو کرده و تمامی بودجههای فدرال این رسانه را قطع کرده بود.
افزون بر این، از این رسانه خواسته شده بود تا روند انحلال خود را آغاز کند. حال کری لیک در نامهای به دادگاه اعلام کرد که با پسگرفتن نامه فسخ، “روند قضایی منتفی شده است”.
با این حال، دادگاه در حال حاضر درباره تعطیلی برنامهریزیشده رادیو اروپای آزاد تصمیم نهایی را اتخاذ نکرده است.
لیک در عین حال تأکید کرد که او اطمینان حاصل خواهد کرد که “مالیاتدهندگان آمریکایی دیگر هزینه موارد بیخود را نپردازند.” به گفته او، “فقط آنچه به نفع ایالات متحده است، تنها باید تأمین مالی شود.”
پخش برنامه در ۲۳ کشور
رادیو اروپای آزاد در سال ۱۹۵۰ میلادی تأسیس شد و بعدها با رادیو لیبرتی، ادغام گردید. این رسانه در ۲۳ کشور عمدتا تحت حکومتهای اقتدارگرا در اروپای شرقی و آسیا، از جمله روسیه و ایران، برنامه پخش میکند.
در این کشورها دسترسی به مطبوعات آزاد، محدود است. بر اساس آمار این رادیو، رسانه مزبور هر هفته ۴۷ میلیون مخاطب دارد.
رادیو اروپای آزاد از اتحادیه اروپا نیز حمایت دریافت کرده است. در همین حال اورزولا فندرلاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا روز چهارشنبه ۲۶ مارس (۶ فروردین) با استیفن کپوس، مدیر این رسانه دیدار کرد.
او اعلام کرد که اتحادیه اروپا میخواهد از “روزنامهنگاری تحسینشده” این رسانه حمایت کند و گفت “رادیو اروپای آزاد در بسیاری از کشورهایی که آزادی رسانهها در آنها در معرض تهدید است، گزارشهای مستقل ارائه میدهد.”
پیشتر، به ابتکار جمهوری چک دوازده کشور عضو اتحادیه اروپا خواستار تامین مالی اروپایی برای حفظ این رسانه از تعطیلی شده بودند.