کارشناسان زیست محیطی در پی غرق شدن نفتکش ایرانی “سانچی” از یک فاجعه زیست محیطی در ابعاد تاریخی سخن میگویند و دلیل میآورند که با آتش سوزی و غرق شدن نفتکش، میعانات گازی وسیعی به دریا راه یافته است.
گفته میشود اگرچه میعانات گازی در سطح آب دیده نمیشوند ولی برای موجوداتی که در دریا زندگی میکنند به شدت سمی هستند. معیانات گازی نوعی نفت فوق سبک است که قابلیت احتراق بسیار بالایی دارد.
ریچارد اشتاینر، مشاور آمریکایی در امور فاجعههای زیست محیطی، در این باره به خبرنگار خبرگزاری فرانسه گفت تا آنجا که او خبر دارد تاکنون در تاریخ این مقدار میعانات گازی یکباره به محیط زیست راه نیافته است.
او گفت هیچ نمونهای وجود ندارد که بیش از هزار تن میعانات گازی یکباره به دریا راه یافته باشد. اشتاینر در ادامه تاکید کرد که در بیشتر نمونههای فاجعههای زیست محیطی، کمتر از یک تن میعانات گازی به محیط زیست راه یافتهاند.
مشاور آمریکایی در امور فاجعههای زیست محیطی بر این نظر است که با توجه به سوختن چندین روزه نفتکش و انفجارهای متعدد در آن “هیچ یک از موتورخانهها و مخازن کشتی سالم نماندهاند و کلیه میعانات گازی نفتکش به دریا راه یافته است”.
اشتاینر سپس به وسعت فاجعه زیست محیطی نفتکش ایرانی “سانچی” پرداخت و گفت، حتی اگر تنها ۲۰ درصد میعانات گازی این نفتکش به دریا راه یافته باشد، فاجعهای چون به گل نشستن نفتکش “اکسون والدز” در آلاسکا روی داده است.
نفتکش “اکسون والدز” در بیستوچهارم مارس سال ۱۹۸۹ به علت از دست دادن کنترل کشتی توسط کاپیتان آن به گل نشست و در این حادثه حدود ۵۰ میلیون لیتر نفت به دریا راه یافت. این حادثه به کشته شدن بیش از ۳۰۰ هزار پرنده و میلیونها آبزی و ماهی همراه شد.
ما جون، رئیس انستیتوی زیست محیطی پکن نیز در ارتباط با این حادثه گفت، خبر غرق شدن نفتکش ایرانی قبل از اینکه منبع نفت آن به طور کامل بسوزد، بدترین خبری است که در ارتباط با این حادثه دریایی میتوان شنید.
ما جون در گفتوگو با روزنامه چینی “گلوبال تایمز” گفت: «میعانات گازی به شدت برای موجودات دریایی سمی هستند.»
از گزارش ها چنین بر می آید که ملوانان ایرانی نفتکش “سانچی” قربانی سیاست های ویرانگر رژیم حاکم شده اند.
پس از انتشار برخی گزارشها در رسانه های غربی مبنی بر اینکه نفتکش ایرانی غرق شده در آبهای چین، به مقصد کره شمالی در حرکت بوده است، خبرگزاری سپاه پاسداران (فارس) امروز سراسیمه به سراغ سفیر کره جنوبی در تهران رفته و به نقل از وی این خبر را تکذیب کرده است.
این منبع نوشت: سفیر کره جنوبی در تهران در گفتوگو با فارس تایید کرد که مقصد نفتکش سانچی کره جنوبی بوده است نه کشور دیگری. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی نیز اعلام کرد که مقصد این نفتکش، کره جنوبی بوده و برخی شایعات منتشرشده در خصوص مقصد متفاوت سانچی، غلط و ناصحیح است. پیش از این، برخی رسانههای غربی، شایعاتی منتشر کرده بودند که ادعا میکرد نفتکش سانچی با 32 خدمه (30 ایرانی) که شنبهشب 16 دی ماه در برخورد با کشتی باری چینی در دریای چین شرقی دچار حریق شد، به مقصد کره شمالی در حرکت بوده است.