مشرق گزارش میدهد؛
آمار بانک مرکزی از منفی شدن حساب سرمایه کشور پس از برجام خبر میدهد به طوری که خالص حساب سرمایه کشور در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ منفی ۳۲ میلیارد دلار شده است.
سرویس اقتصاد مشرق – حساب سرمایه نشاندهنده میزان سرمایه ورودی و خروجی کشور و بیانگر خالص سرمایهگذاری خارجی در داخل کشور است، بدان معنا که چنانچه این حساب مثبت باشد حاکی از افزایش سرمایهگذاریهای خارجی در داخل کشور و منفی بودن آن نشانه معکوس شدن روند جریان سرمایه به سمت خارج از کشور است. به عبارت دیگر مازاد در حساب سرمایه به معنای جریان داشتن سرمایه به داخل کشور است و کسری در این حساب، بهعنوان جریان سرمایه از داخل به سوی خارج از کشور است.
قبل از اجرای برجام در دیماه سال ۱۳۹۴، خالص حساب سرمایه کشور مثبت شده بود به طوری که تا پایان دیماه سال ۱۳۹۴ خالص حساب سرمایه به مثبت یک میلیارد و ۸۹۴ میلیون دلار رسیده بود. اما با اجرای برجام، خالص حساب سرمایه، منفی شد به طوری که در پایان سال ۱۳۹۴ این شاخص به منفی ۲ میلیارد و ۵۱۳ میلیون دلار رسید.
در سال ۱۳۹۵ که آثار اجرای برجام، بیشتر نمایان شد خالص حساب سرمایه از کشور به شدت منفی شد و به منفی ۱۸ میلیارد و ۲۸۸ میلیون دلار رسید؛ به عبارتی در سال اول اجرای برجام، بیش از آن که سرمایه خارجی به کشور جذب شود، منابع ارزی از ایران خارج شد.
در سال ۱۳۹۶ نیز آنطور که آمار بانک مرکزی نشان میدهد تا پایان آذرماه خالص حساب سرمایه منفی ۱۴ میلیارد و ۱۱۰ میلیون دلار شده است. بنابراین با احتساب مجموع خالص حساب سرمایه در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ میتوان گفت که در دو سال پس از برجام، به طور خالص ۳۲ میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است.
این آمار کاملاً برخلاف جهت تبلیغات مستمر دولتیها درباره آثار برجام در گشایش ورود سرمایهگذاری خارجی به کشور است. اگر آنطور که در تبلیغات و وعدههای مسئولان دولتی بیان میشد، با اجرای برجام موج جذب سرمایه خارجی به کشور راه افتاده بود و میلیاردها دلار سرمایهگذاری خارجی در کشور صورت گرفته بود، خالص حساب سرمایه باید ده بیست میلیارد دلار مثبت میشد، نه این که در دو سال اخیر به منفی ۳۲ میلیارد دلار برسد.
ا