یکشنبه ۱۳ مه/ ۲۳ اردیبهشت ماه، پنج روز پس از اعلام خروج آمریکا از برجام، مجلس خبرگان رهبری در بیانیهای واکنش نشان داد و خواستار عذرخواهی حسن روحانی از مردم شد. در این بیانیه آمده است: رهبر به اصرار دولت با برجام موافقت کرد. و در برجام، خطوط قرمز رهبر رعایت نشده است.
مجلس خبرگان رهبری
مجلس خبرگان رهبری، در بیانیه خود، خواستار عذرخواهی روحانی از مردم به خاطر برجام شد و نوشت: «رئیس جمهور محترم، صادقانه و با صراحت، نسبت به خسارتهای وارده در برجام که به خاطر عدم رعایت خطوط قرمز ترسیمی توسط رهبر معظم انقلاب از جمله اخذ تضمینهای لازم از ۱+۵ و نیز عدم رعایت اقدام متناظر و گام به گام، پدید آمد؛ از مردم عزیر ایران عذرخواهی کرده، تجربه توافق برجام را چراغ راه آینده قرار دهند.»
خامنهای موافق برجام نبود
در بیانیه خبرگان همچنین تصریح شده است که رهبر ایران نسبت به نتیجه مذاکرات خوشبین نبوده و صرفاً بهجهت اصرار دولت و به منظور ایجاد تجربهای دیگر برای مردم ایران با برجام موافقت نموده است.
خبرگان رهبری با رفع مسئولیت از خامنهای نوشتهاند: «در مواردی خطوط قرمز مورد نظر مقام معظم رهبری در برجام رعایت نشد.»
جمعه ۲۱ اردیبهشت، محمود احمدینژاد در بیانیهای مسئولیت برجام را متوجه شخص اول نظام دانسته و نوشته بود: «زمانی که قرار بود مذاکرات با آمریکا در عمان شروع شود، در جلسهای با حضور مقامات ارشد کشور اعلام کردم که مذاکره در شرایطی که دشمن تصور میکند دست بالا را دارد و تحریمها اثر گذار بوده است، به ضرر کشور تمام میشود. خواهش کردم که شش ماه مهلت دهند تا با اجرای چند برنامه ضربتی اقتصادی و تقویت قدرت اقتصادی مردم، آثار تحریمها کنترل شود و مذاکره در شرایط برابر انجام گیرد.
پیمان نقض شده است
خبرگان رهبری، در بیانیه خود خروج آمریکا از برجام را «نقض عهد و خیانتپیشگی جبهه استکبار» توصیف کرده و آن را به منزله «نقض پیمان»برحام دانستهاند و نوشتهاند: «در شرایط کنونی هم به نظر میرسد اختلاف ظاهری آمریکا و سه کشور اروپایی در واقع، نوعی تقسیم کار بین آنان است و بر همین اساس در ادامه مذاکرات با آنان لازم است در اسرع وقت و ضمن جلوگیری از اتلاف فرصت توسط دشمن، تضمینهای جدی و محکمی برای ماندن در توافق اخذ شود. در غیر این صورت، خروج از برجام، تکلیف شرعی و قانونی دستگاه دیپلماسی خواهد بود.»
این بیانیه اگرچه به اسم مجلس خبرگان منتشر شده، اما به نظر با هماهنگی تمام اعضا آن تنظیم نشده است. آیتالله هاشمزاده هریسی، یکی از اعضا خبرگان رهبری به سایت جماران گفته است: «این بیانیه رسمی نیست و به نام مجلس خبرگان نیست، بلکه بیانیه عدهای از نمایندگان مجلس خبرگان است. این بیانیه نمیتواند نظر خبرگان باشد و باید اسم و تعداد افرادی که آن را امضا کردهاند، مشخص باشد.»
امروز محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه نیز در واکنش به خروج آمریکا از برجام گفت: «یک بار دیگر شاهد اثبات این هستیم که آمریکا قابل اعتماد نیست. اقدام آمریکا با هدف شکستن مقاومت ایران انجام گرفته و یک موضوع جدید نیست و سالهاست شاهد خباثتهای دشمنان هستیم؛ لذا باید متکی به خود بوده و نگاهمان به درون باشد.»
جعفری اضافه کرد: «نتیجه بحثها و مذاکرات چند سال اخیر شد برجام؛ و این برجام به جای اینکه مانع تحریمها شود بستری شد برای نهادینهسازی تحریمها علیه کشورمان.»
چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت نیز گروهی از نمایندگان مجلس با شعار «مرگ بر آمریکا»به صورت نمادین نسخه ای از برجام را آتش زدند.