یک نماینده مجلس شورای اسلامی ایران میگوید: در بحث رسیدگی به پروندههای تشخیص جاسوسی، مرجع تشخیص و کشف، وزارت اطلاعات است. اما مقامات قوه قضائیه بارها گفتهاند تشخیص جاسوسی برعهده قوه قضائیه است.
محمد کاظمی، نائب رییس کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس شورای اسلامی ایران، در گفتگو با “اعتمادآنلاین”، در پاسخ به این پرسش که مرجع تشخیص جاسوسی، کدام نهاد در کشور است، گفت: تشخیص اصلی جاسوسی بطور قطع برعهده قوه قضائیه است اما وزارت اطلاعات مرجع تشخیص و کشف جاسوسی است.
به گفته این نماینده مجلس شورای اسلامی، وزارت اطلاعات برای کشف جاسوسی و اقدامات ضدامنیتی تاسیس شده و ماهیت کاری آن کشف این موارد است.
نائب رییس کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس افزود: در حالی که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی وظیفه حفاظت از مرزها، مرزداری و دفاع از کشور را برعهده دارد هر گاه سپاه و اطلاعات سپاه در انجام ماموریتهای خود به موضوع جاسوسی برخورد کرد حتما باید موضوع را به وزارت اطلاعات منعکس کند.
این حقوقدان و نماینده مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: جاسوسی یک امر خاص و حساس است و تشخیص آن نیاز به تخصص، تبحر و مسلط بودن به مسائل مختلف امنیتی و کشوری دارد.
محمد کاظمی تصریح کرد اگر قوه قضائیه بخواهد موارد مرتبط با جاسوسی را که از اطلاعات سپاه به آنها منعکس شده، بررسی کند حتما باید از کارشناسان اطلاعاتی استعلام بگیرد.
نائب رییس کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس خاطرنشان کرد: در قانون خلأ وجود دارد و ما باید وظایف وزارت اطلاعات را از وظایف سپاه تفکیک کنیم که این تداخلها مشکلاتی را در کشور ایجاد نکند.
این نماینده مجلس در عین حال نسبت به أراده مجلس برای “رفع خلأ قانونی” در این ارتباط ابراز ناامیدی کرد.
در ماههای اخیر بحث مربوط به تشخیص و رسیدگی به پروندههای جاسوسی به موضوع اختلاف میان دولت، قوه قضائیه و اطلاعات سپاه تبدیل شده است.
محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت شناسایی جاسوسها یا مدیران دوتابعیتی را وظیفه وزارت اطلاعات میداند.
بدنبال دستگیری شماری از فعالان محیط زیست به اتهام جاسوسی، عیسی کلانتری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست ایران، در روز دوم خرداد، گفت: اتهامات برخی متهمان پرونده محیط زیست جاسوسی نیست و این افراد باید آزاد شوند.
محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور در اسفند ۹۶، در جریان مراسم معارفه دادستان عمومی و انقلاب شهرستان گرگان، تاکید کرد: برخی میگویند تشخیص جاسوس برعهده وزارت اطلاعات است اما این دقیق و کامل نیست.
به گفته محمد جعفر منتظری، طبق قانون ۲۹ آیین دادرسی، تشخیص جاسوس بر عهده قوه قضائیه است و بقیه ضابط قانون هستند.