
سخنان اخیر ترامپ درباره عقب افتادن ایران از پیشرفت در مقایسه با سایر کشورهای خلیج با واکنشهای بسیاری در میان مقامات ایرانی روبرو شد.علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران روز شنبه در سخنرانی خود در پاسخ به اظهارات اخیر ترامپ در پایان سفر خاورمیانهای او گفت که برخی از آنها را «لایق جواب دادن» نمیداند.
خامنهای در سخنرانی برای گروهی از معلمان در پاسخ به سخنان ترامپ گفت: «بعضی از حرفهایی که در سفر رییسجمهوری آمریکا به منطقه مطرح شد، لایق جواب دادن نیست اصلا.» او افزود:« اینقدر سطح حرف پایین است که مایهی سرافکندگیِ گویندهی حرف و مایهی سرافکندگیِ ملت آمریکاست».
دونالد ترامپ در ابتدای سفر خاورمیانهای خود در ریاض، در مقایسه بین ایران و سعودی گفته بود: «در حالی که شما بیابانهای خشک را به زمینهای حاصلخیز تبدیل کردهاید، رهبران ایران زمینهای سبز و کشاورزی را به بیابانهای خشک بدل کردهاند؛ چون فاسد هستند.» او سپس با پیشنهاد «شاخه زیتون» برای صلح و توافق به ایران گفته بود: « «اگر رهبری ایران این شاخه زیتون را رد کند و حمله به همسایگانش را ادامه دهد، ما چارهای جز اعمال فشار حداکثری گسترده، رساندن صادرات نفت ایران به صفر و انجام هر اقدام لازم دیگر برای جلوگیری از دستیابی این رژیم به سلاح هستهای نخواهیم داشت.»
خامنهای در سخنان روز شنبه خود همچنین با انتقاد از ترامپ گفت این سخن او که میخواهد از «قدرت برای صلح» استفاده کند «دروغ است» زیرا به گفته او برای «جنگافروزی» مورد استفاده قرار میگیرد. رهبر جمهوری اسلامی در عینحال گفت: «از قدرت میشود برای صلح و امنیت استفاده کرد. به همین دلیل هم هست که ما، به کوریِ چشم دشمنان، هر روز بر قدرت خودمان و قدرت کشور انشاءالله اضافه خواهیم کرد.»
سخنان اخیر ترامپ درباره عقب افتادن ایران از پیشرفت در مقایسه با سایر کشورهای خلیج با واکنشهای بسیاری در میان مقامات ایرانی روبرو شده، مسعود پزشکیان در این باره گفته است که ترامپ نباید «نارساییها » ما را به «رخ بکشد».
علی خامنهای نیز روز شنبه در این باره گفت: « ایران امروز قابل مقایسه با گذشته نیست و به توفیق و فضل الهی و به کوری چشم دشمنان و بر خلاف خواست آنان، ایران عزیز پیشرفت» میکند.
این درحالی است که قطع مکرر برق در آغاز فصل گرما در ایران باعث اختلال در امور روزمزه و همچنین تولید و خدمات شده است و وزارت نیرو میگوید میزان ناترازی برق در ایران به ۲۰ هزار مگاوات رسیده است. در چنین شرایطی نیروگاه اتمی بوشهر درحال تعمیرات اساسی است و چند نیروگاه برق دیگر نیز از مدار خارج شدهاند. روزنامه «فرهیختگان» اخیرا در گزارشی نوشته است که برق مناطق جنوبی تهران بیشتر از برق مناطق شمالی آن که محل اسکان خانوادههای مرفه است قطع میشود.
با وجود کاهش تدریجی و آرام نرخ برابری دلار به نسبت پیش از آغاز مذاکرات ایران و آمریکا که تا ظهر شنبه به کمتر از ۸۲ هزار و ۷۰۰ هزار تومان رسید اما نرخ تورم واقعی در ایران همچنان رو به افزایش است.
در حالی که ترامپ روز جمعه درحین بازگشت از سفر خاورمیانهای خود ارائه پیشنهاد توافق به ایران را تایید کرد و گفت: « آنها پیشنهاد را در اختیار دارند. میدانند که اگر زودتر اقدام نکنند، اتفاق بدی خواهد افتاد» اما عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران دریافت چنین پیشنهاداتی از آمریکا را رد کرد.علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز شنبه در سخنرانی اش با موضوع ایجاد صلح از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، ابراز مخالفت کرد.
علی خامنهای همچنین گفت: «ترامپ گفت که میخواهد از قدرت برای صلح استفاده کند؛ دروغ گفت… کِی از قدرت برای ایجاد صلح استفاده کردند؟»
رهبر جمهوری اسلامی در ادامه گفت: «بله، از قدرت میشود برای صلح و امنیت استفاده کرد. به همین دلیل هم هست که ما … هر روز بر قدرت خودمان و قدرت کشور اضافه خواهیم کرد.»
این اظهارات درحالی بیان میشود که دونالد ترامپ در اظهارات تازه خود از جمهوری اسلامی خواسته است مسیر جدیدی در پیش گیرد و برای توافق هستهای با آمریکا همکاری کند.
او با اعلام آمادگی برای پایان دادن به درگیریهای گذشته، در عین حال هشدار داده است که در صورت ادامه تنش و رد پیشنهاد آمریکا، فشار حداکثری از سر گرفته و صادرات نفت ایران دوباره به صفر خواهد رسید.
آقای ترامپ در پایان سفرش به خاورمیانه اعلام کرد که آمریکا پیشنهادی درباره برنامهٔ هستهای ایران به مقامات تهران ارائه کرده، اما جزئیاتی ارائه نداد. او هشدار داد که تهران باید «سریع عمل کند». ساعاتی بعد، عباس عراقچی اعلام کرد که ایران هیچ پیشنهاد مکتوبی از آمریکا دریافت نکرده است.
دولت ترامپ تاکنون چهار دور مذاکرهٔ هستهای با تهران برگزار کرده و رئیسجمهور آمریکا گفته که تلاش دارد از حمله نظامی احتمالی اسرائیل به برنامه هستهای ایران جلوگیری کند.
دونالد ترامپ عصر چهارشنبه نیز تأکید کرد که نمیخواهد گفتوگوهای هستهای با ایران به «مسیر خشونتآمیز» کشیده شود و از مقامهای ایرانی خواست برای رسیدن به توافق، انعطاف نشان دهند.
انتقاد خامنهای از همکاری فزایندۀ کشورهای منطقه با آمریکا
علی خامنهای در بخش دیگر سخنرانی شنبۀ خود از همکاریهای فزاینده کشورهای عرب خلیج فارس با ایالات متحده انتقاد کرد و گفت که «آمریکا از این منطقه باید برود و خواهد رفت.»
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که برای نخستین بار از زمان بازگشت به کاخ سفید به خاورمیانه سفر کرده بود، روز سهشنبه ۲۳ اردیبهشت در آغاز سفر چهار روزهٔ منطقهای خود وارد عربستان سعودی شد و طی این سفر با عربستان و قطر قراردادهای کلان اقتصادی امضا کرد.علی خامنهای در سخنرانی روز شنبه خود با اشاره به این همکاریها اینگونه اظهار نظر کرد که «مطمئناً این الگو شکستخورده است» و خواستار «رفتن» آمریکا از منطقه شد.
رهبر جمهوری اسلامی همچنین بار دیگر اسرائیل را تهدید کرده و گفت که اسرائیل «غدهٔ سرطانی خطرناک مهلک این منطقه است و حتماً باید برکنده شود و خواهد شد.»