امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه یک گام دیگر عقب نشست و افزایش مالیات بر فرآورده های سوختی را که قرار بود از نخستین روز سال ۲۰۱۹ میلادی به اجرا بگذارد، به کلی رها کرد. علیرغم عقب نشینی دولت” جلیقه زردها”، جنبشی که از بیش از سه هفته پیش در فرانسه آغاز شده است، قصد کوتاه آمدن ندارد. جلیقه زردها” برای برپایی تظاهرات گسترده در فرانسه در روز شنبه آینده فراخوان داده اند. در همین حال، جنبش ” جلیقه زردها” موجب بیدار شدن سایر گروه های اجتماعی و صنفی در فرانسه شده است. گروه هایی که از سیاست های اقتصادی امانوئل ماکرون ناراضی هستند. دانشجویان، دانش آموزان، کامیون داران و کشاورزان بعضاً حرکت های اعتراضی خشن خود را آغاز کرده اند، یا برای اعتصابات سراسری در فرانسه در روزهای آینده اخطار داده اند. امانوئل ماکرون با امواج فزاینده خشم مردمی روبرو شده است. خشمی که ریشه آن را باید در گسترش نابرابری و کاهش عدالت اقتصادی در فرانسه جستجو کرد.

دانش آموزان و دانشجویان حدود ۲۰۰ دبیرستان و کالج و دانشگاه امروز در فرانسه برای چهارمین روز پیاپی اقدام به تظاهرات کردند. این تظاهرات با آتش زدن سطل های زباله، خودروها و تجهیزات عمومی همراه بود و در بسیاری از شهرهای فرانسه تظاهر کنندگان با نیروهای پلیس در گیر شدند. تظاهرات دانش آموزان و دانشجویان یاد آور بخشی از تظاهرات خشن روز شنبه گذشته در پاریس است، که تصاویر آن در همه جهان منتشر شد.

هرچند مطالبات و خواست های اصلی دانش آموزان و دانشجویان با ” جلیقه زردها” متفاوت است، اما می توان گفت که این جنبش در بستر جنبش “جلیقه زردها” بیدار شده است و در برخی موارد، مطالبات مشترکی نیز دارند.

افزون بر دانشجویان و دانش آموزان، بزرگ ترین سندیکای کشاورزان و دامپروران فرانسه امروز از گردهم هم آیی اعتراضی کشاورزان فرانسه در هفته آینده خبر داد. در همین حال، دو سندیکای کامیون داران فرانسه امروز اعلام کرد که در صورتیکه مذاکرات با مدیران شرکت های حمل و نقل نتواند به مطالبات کامیون داران پاسخ قانع کننده ای بدهد، کامیون داران وابسته به این دو سندیکا از شنبه شب آینده اقدام به اعتصاب نامحدود سراسری خواهند کرد.

فراخوان ” جلیقه زردها” برای برپایی تظاهرات جدید سراسری در روز شنبه، به ویژه در پاریس و خیابان شانزه لیزه موجب هراس و ترس الیزه شده است. کاخ الیزه از این موضوع ترس دارد که تظاهرت روز شنب به خشونت کشیده شود.

در چنین حالتی است که دولت فرانسه درحال عقب نشینی گام به گام در برابر جنبش ” جلیقه زردها” است. یکی از مقامات کاخ الیزه دیشب گفت: امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه تصمیم گرفت تا از طرح افزایش مالیات بر سوخت خود را رها کند.

ادوار فیلیپ، نخست وزیر فرانسه دیشب در پارلمان فرانسه به نمایندگان اعلام کرد که افزایش مالیات بر سوخت در حال حاضر از بودجه سال ۲۰۱۹ میلادی خارج شده است.فیلیپ اظهار کرد، رئیس‌جمهوری تصمیم گرفت به جای تعلیق این طرح، آن را کاملا حذف کند.

نخست وزیر فرانسه در ادامه دفاع از موازینی که روز چهارشنبه در پارلمان این کشور برای آرام کردن ” جلیقه زردها” اعلام کرد، امروز(پنجشنبه) برای بحث و گفتگو به مجلس سنای این کشور رفته است. دولت فرانسه دیروز اعلام کرد که افزون بر کنار گذاشتن مالیات بر فرآورده های سوختی، تصمیم گرفته که افزایش قیمت گاز و برق را تا پایان زمستان تعلیق کند و همچنین طرح جدید کنترل خودرو را که قرار بود از اول تابستان سال آینده اجرا شود، به تعویق بیاندازد.

پیش تر نخست وزیر فرانسه در روز سه شنبه و پس از فشار بی سابقه افکار عمومی و تحت تاثیر ناآرامی های بی سابقه در پایتخت و دیگر شهرهای این کشور که در پی اعتراض ها به سیاست های اقتصادی امانوئل ماکرون صورت گرفت با یک عقب نشینی آشکار اعلام کرده بود تصمیم برای افزایش مالیات بر سوخت را تا شش ماه به حال تعلیق درمی آید.

این تصمیم برخلاف تصور دولتمردان فرانسه مورد استقبال”جلیقه زردها” قرار نگرفت. معترضان عقب نشینی دولت را “بسیار دیر” و “ناکافی” عنوان کرده و اعلام کردند به جنبش اعتراضی خود ادامه خواهند داد.

افزایش مالیات بر سوخت های فسیلی بهانه اصلی معترضان به سیاست های اقتصادی امانوئل ماکرون، بود که از سه هفته پیش تحت عنوان جنبش “جلیقه زردها” موج گسترده ای از اعتراض و ناآرامی را در این کشور رقم زدند.

یکی از سخنگویان معترضان معروف به “جلیقه زردها” به خبرگزاری فرانسه گفت: این اقدام ماکرون کاملا درست و به جا بود، اما به نظر من اساسا اهداف این جنبش را تغییر نخواهد داد.

اکنون که دولت گام به گام عقب نشینی می کند، “جلیقه زردها” مطالبات گفته و ناگفته بیشتری را مطرح می کنند.

معترضان می گویند که از ضعف دولت فرانسه برای پیشبرد دیگر خواست‌های خود از جمله افزایش حداقل دستمزد باید استفاده کرد. در این شرایط، اعتراضات بیشتری برای روز شنبه در پاریس برنامه ریزی شده‌اند.

میزان محبوبیت امانوئل ماکرون نسبت به هفته اولی که اعتراضات در تاریخ ۱۷ نوامبر سال جاری میلادی آغاز شد به سطح بسیار پایین تری کاهش یافته است. بسیاری از معترضان او را”رئیس جمهوری ثروتمندان” می نامند و می گویند سیاست های لیبرال او با نادیده گرفتن اقشار متوسط و و کارگری این کشور، حمایت از ثروتمندان و دارندگان درآمدهای بالاست.

بگفتۀ بسیاری از شرکت کنندگان در جنبش «جلیقه زردها» لغو افزایش مالیات بر سوخت دیگر کافی نیست. «تِرِز مولَن»*، یکی از جلیقه زردهائی که در بستن میدان «مونیسترول سور لوآر» شرکت کرده، سخنگوی همراهان خود است و می گوید برای پایان دادن به تظاهرات باید قدرت خرید اقشار کم درآمد را افزایش داد:

«باید قدرت خرید فرانسویان را بالا برد. قدرت خرید طبقات کم درآمد. در واقع ٢٠ درصد افزایش دستمزدها و حقوق‌های بازنشستگی اقشار کم درآمد لازم است. یعنی باید ٢٠٠ یورو به حداقل حقوق اضافه شود. به عبارت دیگر برای امرار معاش باید حداقل ١۴٠٠ یورو در ماه درآمد داشت. حقوق بازنشستگی ٩٠٠ یورو برای مخارج ماهانه کفایت نمی‌کند. هیچ بازنشسته ای نباید از ١٢٠٠ یورو کمتر درآمد داشته باشد. باید به افرایش فصلی بهای گاز و برق پایان داد. ما دیگر قادر به پرداخت نیستیم.

مقامات کشور مگر ما را نادان فرض کرده‌اند. ما بشدت ناخرسندیم و کاش از ابتدا همۀ همین مطالبات را عنوان می‌کردیم. بهر حال جلیقه زردها به اندازۀ کافی هوشیار هستند و خواست آنها اینک افزایش قدرت خرید است… همین. ما دیگر نمی توانیم اینهمه مالیات بدهیم … درآمدها را افزایش دهند، ما نیز به تظاهرات و بستن راه‌ها خاتمه می‌دهیم. او از حفظ محیط زیست حرف می زند و می کگوید این افزایش برای پرداختن به محیط زیست است. مشکلی نیست، ما هم خواستار توجه به محیط زیست هستیم. همه خواستار سیارۀ سبز هستند. بر در آمدها اضافه کنید و افراد کم درآمد را بهیچ نگیرید. همین».