خانه / اخبار مهم روز / توقف موشک‎پرانی، تصویب پالرمو و «CFT»: شرط اروپایی‌ها برای راه‎اندازی کانال مالی «SPV»

توقف موشک‎پرانی، تصویب پالرمو و «CFT»: شرط اروپایی‌ها برای راه‎اندازی کانال مالی «SPV»

-فرانسه از یکسو به جمهوری اسلامی وعده راه‎اندازی ساز و کار مالی ویژه را داده و از سوی دیگر تهران را تهدید به اعمال تحریم‌های «قاطعانه» در صورت شکست مذاکرات موشکی کرده است.
-از موانع جدی اروپایی‎ها برای ایجاد SPV تصویب لوایح پالرمو و CFT است.
– اکبر ترکان مشاور روحانی می‎گوید، اگر به این پیمان‌ها نپیوندیم، اصلاً همکاری بانکی‌مان زیر سؤال می‌رود و با قواعد بانکی دنیا نمی‌توانیم کار کنیم.
– گزارش‎ها حاکیست ۲ کمیسیون تخصصی مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب «پالرمو» را نیز رد کرده‌اند.

خبرگزاری بلومبرگ گزارش داد که کمیسیون اروپا تلاش می‌کند ساز و کار مالی ویژه تجارت با ایران (SPV) را «بسیار زود» راه‌اندازی کند تا شرکت‌های اروپایی بتوانند خود را از آسیب تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران دور نگه دارند.
ماکرون، مرکل، می رهبران فرانسه، آلمان و بریتانیا

تعدادی از دیپلمات‎های اروپایی احتمال داده‌اند SPV از روز ۲۸ ژانویه (هشتم بهمن) رسماً آغاز شود البته این را هم تاکید کردند که ممکن است به علت ناتمام ماندن برخی موضوعات باعث تاخیر کوتاهی در آن شود!

شنیده‌های دیگر نیز حاکیست که اعضای اتحادیه اروپا توافق کرده‌اند ساز و کار مالی ویژه تا اواخر ماه ژانویه نهایی شود. گویا SPV قرار است در فرانسه ثبت شود و رئیس آن یک آلمانی باشد. انگلیس نیز از سهامداران آن خواهد بود.

مایا کوتسیانچیچ سخنگوی فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته «ما با سایر اعضای مسئول، روی آن کار می‌کنیم.»

با آغاز تحریم‎های ثانویه آمریکا علیه جمهوری اسلامی اروپایی‎ها وعده دادند برای دور زدن تحریم‎ها به منظور حفظ برجام کانال مالی تجارت با ایران را ایجاد خواهند کرد که به دلایل مختلف سیاسی به ویژه اقدامات خرابکارانه‌ی رژیم ایران و فشارهای آمریکا و اسرائیل اجرای آن به تاخیر افتاد. در این کانال مالی ارز جابجا نمی‎شود و داد و ستد تهاتری و کالا بجای پول است. به این معنا که پول حاصل از فروش محدود نفت در آن واریز می‎شود و در ازای صادرات کالا از اروپا به ایران از این حساب برداشت می‎شود اما شرایط اقتصادی جمهوری اسلامی چنان وخیم است که کارگزاران رژیم به هر دری می‎زنند تا SPV زودتر برقرار شود. گرچه به اعتراف کارشناسان اقتصادی داخل ایران و حتی تعدادی از نماینده‎های مجلس شورای اسلامی دیگر حتی ایجاد این کانال نیز نمی‎تواند گره‌گشای بحران اقتصادی ایران شود و تنها یک مُسکّن موقت خواهد بود.

فهرست بلند موانع راه‌اندازی SPV

در ماه‌های گذشته مسئولان جمهوری اسلامی از هر دو جناح حکومت با الفاظی تند و گاهی توهین‌آمیز نسبت به بدعهدی اروپایی‎ها در عمل به تعهدات خود موضع گرفتند که هیچ تاثیری هم بر تصمیم اتحادیه اروپا نداشت چرا که چند مانع اساسی وجود دارد که اروپایی‎ها را به شدت نگران کرده است. ادامه آزمایش‎های موشکی سپاه، حمایت از تروریست‎ها و شبه‌نظامیان منطقه، توطئه‎های ضدامنیتی و جاسوسی در خاک اروپا و قاچاق سلاح و مواد مخدر به اروپا، ارسال سلاح و مهمات به شبه نظامیان منطقه به‌خصوص حوثی‎ها، تهدید به محو اسرائیل، روشن نبودن تکلیف جمهوری اسلامی در مورد پیوستن به گروه مالی FATF و عدم تصویب لوایح چهارگانه اصلی‎ترین دلایلی هستند که تا کنون باعث احتیاط و عقب‎نشینی اروپایی‎ها در ایجاد SPV شده است. رژیم ایران این فهرست بلند خرابکاری‌های خود را در نظر نمی‎گیرد و معلوم نیست بر اساس کدام سود برای اروپا، متوقع است که آنها هر اقدامی برای حفظ برجام انجام داده و کانال‌های تجاری جمهوری اسلامی را تامین کنند.

اینهمه در حالیست که اصولگرایان و دلواپسان نیز دولت روحانی را به شدت زیر فشار گذاشته‎اند. آنها از یکسو ادعا می‎کنند پیوستن به FATF شکستی شبیه برجام درپی خواهد داشت و از طرف دیگر متوقع هستند که دولت تلاش کند هر چه زودتر SPV را به امید گشایش اقتصادی، هر چند محدود، راه‎اندازی کند. اما واقعیت این است که همین اصولگرایان و حزب‎اللهی‎ها حامیان اصلی سپاه نیز هستند که بزرگترین تشکیلات حامی تروریسم در منطقه و حتی جهان به شمار می‌رود!

شرط فرانسه به نمایندگی از اروپا

برای سومین بار در ماه‎های گذشته اروپایی‎ها به ایران وعده راه‎اندازی SPV را داده‌اند. ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه روز پنجشنبه خبر داد که به زودی SPV برقرار خواهد شد اما مسئله اینجاست که فرانسوی‎ها به نمایندگی از اتحادیه اروپا ماموریت دارند بی‎سر و صدا ایجاد این ساز و کار را با مسئله موشک‎های بالستیک پیوند بزنند. همچنان که لودریان تهدید کرده کشورش آماده است اگر پیشرفتی در مذاکرات بر سر برنامه موشک بالستیک رژیم ایران ایجاد نشود، تحریم‌های بیشتری علیه جمهوری اسلامی اعمال کند. ژان ایو لودریان تاکید کرده «آماده‌ایم اگر مذاکرات با رژیم ایران به نتیجه‌ نرسد تحریم‌ها را قاطعانه اعمال کنیم.»

خبرگزاری رویترز، جمعه ۲۵ ژانویه (پنجم بهمن) عنوان کرد فرانسه، بریتانیا و سایر کشورهای اروپایی تحریم‌های اقتصادی جدیدی علیه جمهوری اسلامی را مورد بررسی قرار داده‌اند.

در همین ارتباط احتمال داده می‌شود تحریم‌ها ممکن است شامل مسدود کردن دارایی‌ها و ممنوعیت سفر فرماندهان سپاه و توسعه برنامه موشک بالستیک شود.

در واقع همزمان با وعده ایجاد ساز و کار مالی SPV فشار اروپایی‎ها بر رژیم ایران بیشتر شده تا جایی که برخی کارشناسان می‎گویند این فشارها در مسیر همسویی با آمریکاست. حزب‎اللهی‎ها و دلواپسان جمهوری اسلامی همین نظر را دارند.

فشارهای آمریکا، همسویی بیشتر اروپا

همزمان در روز پنجشنبه چهارم بهمن، وزیران خارجه آمریکا و انگلستان درباره‎ی مقابله با رفتارهای شرورانه رژیم ایران گفتگو کردند. رابرت پالادینو یکی از سخنگویان وزارت‌ خارجه آمریکا در این‌باره گفت، ‌که مایک پمپئو با جرمی‌ هانت ملاقات کرد تا در مورد اولویت‌های کلیدی جهانی گفتگو کند که یکی از آنها رژیم ایران بود. پس از این دیدار در رسانه‎ها اعلام شد وزیر خارجه بریتانیا در نشست ورشو که ۲۴ و ۲۵ بهمن قرار است برگزار شود شرکت خواهد کرد.

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در تازه‌ترین اظهارات خود گفته است که بزرگترین مجموعه تحریم‌های تاریخ علیه رژیم ایران برقرار شده و احتمالاً در بهار امسال رژیم ایران دچار رکود اقتصادی خواهد شد.

او در مورد نشست ورشو نیز گفته که این کنفرانس برای مقابله با جنگ‌افروزی‎های جمهوری اسلامی در منطقه برگزار خواهد شد و ائتلافی جهانی برای ثبات خاورمیانه و علیه رژیم ایران است.
آزمایش موشک‎های بالستیک در رشته کوه‎های البرز

جمهوری اسلامی: سردرگم

بعید به نظر می‌رسد که اروپا در صورت نپیوستن ایران به FATF و عدم تصویب لوایح چهارگانه اروپایی‎ها در عمل زیر بار راه‎اندازی SPV برود. وزیر خارجه فرانسه نیز حرف از «گفتگوهای موشکی» زده است. در مقابل داخل ایران در سایه‌ی بلاتکلیفی علی خامنه‎ای در مورد تصویب یا عدم تصویب لوایح چهارگانه مخالفت‎های جدی از سوی جریان‎های پرنفوذ در این مورد وجود دارد.

اکبر ترکان مشاور حسن روحانی معتقد است اینطور نیست که با پیوستن به FATF، مشکلات تحریمی و بانکی حل می‌شود. او در یادداشتی در روزنامه آرمان نوشته «اگر کسی اینطور فکر کند، فردا این اتفاق نمی‌افتد و از مردم شرمنده می‌شویم. بلکه معتقدم با تصویب این لوایح و پیوستن ما، دشمن برای اعمال فشار دچار محدودیت می‌شود ولی اگر نپیوندیم برای آمریکایی‌ها شرایطی فراهم می‌شود که اعمال فشارشان را تشدید کنند. چون وقتی به این پیمان‌ها نپیوندیم، اصلا همکاری بانکی‌مان زیر سؤال می‌رود و با قواعد بانکی دنیا نمی‌توانیم کار کنیم.»

ترکان تاکید کرده «در نتیجه نپیوستن ما، کار‌ آمریکایی‌ها را در تشدید تحریم‌ها تسهیل می‌کند. پیوستن ما هم تضمینی برای برقراری روابط بانکی با دنیا ندارد، چون امروز قواعد دنیا بر مبنای قلدرمآبی است.» این سخنان نیز در کنار دیگر نظرات مسئولان رژیم، تصویر روشنی از بلاتکلیفی و بن‌بست تاریخی جمهوری اسلامی و رهبری آن را به نمایش می‌گذارد.

با اینهمه روزنامه کیهان چاپ تهران در واکنش به ترکان نوشته «برجام قرار بود همین موانعی را بردارد که حالا به FATF ربط می‌دهید» و پرسیده است «چه تضمینی برای توهمات و وعده‌های بعدی درباره FATF وجود دارد؟»
نشستن معنادار جلیلی از مخالفان جدی برجام و FATF و ظریف کنار هم در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام، شنبه ششم بهمن

روز جمعه پنجم بهمن، اغلب امامان جمعه در ایران که سخنان هفتگی آنها بطور هماهنگ صورت می‌گیرد در خطبه‎های خود به FATF حمله کردند. کاظم صدیقی امام جمعه تهران با اشاره به اینکه دشمن می‎خواهد ما را خلع سلاح کند پرسیده «چه تضمینی وجود دارد که پذیرش FATF چوب محکم‌تری از برجام به ما نزند؟»

گزارش‎ها حاکیست لایحه الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمان‌یافته فرا ملی، موسوم به «پالرمو» نیز که به علت اختلاف نظر مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شده، در ۲ کمیسیون «سیاسی- دفاعی- امنیتی» و «حقوقی- قضایی» این مجمع، بررسی و هر ۲ کمیسیون، این لایحه را خلاف مصلحت کشور دانسته‌اند.