زردچوبه، از مهمترین ادویههائی است که در هند تولید و مصرف شده و به کشورهای دیگر صادر میشود
صادرات زردچوبه و دیگر ادویه جات هند به ایران، به سبب مجازاتهای ایالات متحد آمریکا علیه ایران، از ماه مه سال جاری متوقف شده است. تولید کنندگان انواع ادویه در هند، بگفتۀ صاحبان صنایع غذائی این کشور، تا پایان ماه آوریل گذشته با استفاده از معافیت شش ماهۀ پذیرفته شده از سوی واشینگتن صادرات خود به ایران را دنبال کردند و با پایان دادن به این معافیتها، ناگزیر از صدور هر کالائی به این کشور بازماندند.
صادرات زردچوبه و دیگر ادویه جات هند به ایران، پس از یک دوره افزایش شدید واردات متوقف شده است. چنین به نظر میرسد که چشم انداز برقراری تحریمهای آمریکا دردورۀ پیش از ماه مه سال جاری، وارد کنندگان ادویه از هند را به خرید بیش از میزان گذشته واداشته است. در حالیکه میانگین واردات سالانۀ زردچوبه از هند به ایران در سالهای گذشته ١٣٠٠٠ تُن بوده است، این کشور تنها در ١۶ ماه پیش از مه سال جاری ١٢٠٠٠٠ تُن زردچوبه از هند وارد کرده است.
بگفتۀ آجای تهیلیانی، یکی از مدیران ارشد «صنایع غذائی آسیا»، هند با توقف صادرات زردچوبه به ایران، یکی از مهمترین مشتریان خود را از دست داده است. ایران، پس از آمریکا، ژاپن و انگلستان، چهارمین واردکنندۀ زردچوبه از این کشور است. دیپاک مزومدر، رئیس موسسۀ صادرات «دیپکمال» میگوید «ممنوعیت استفاده از دلار نیز در داد و ستد با ایران در این زمینه اثر گذاشته است».
با این حال، توقف صادرات به ایران بر اقتصاد زردچوبه در هند بی اثر خواهد بود زیرا آمار انجمن ادویۀ هند نشان میدهد که صادرات زردچوبه این کشور در ٩ ماهۀ آخر سال ٢٠١٨ به میزان ٢٧ درصد افزایش داشته و تقاضای کلی این ادویه در جهان در سالهای اخیر همواره با ١٠ درصد رشد همراه بوده است. از جمله دلایل این افزایش، گرایش فزاینده به داروهای گیاهی و طبیعی در جهان و خواص فراوان و گوناگونی است که به زردچوبه نسبت داده میشود.
هند نخستین تولید کننده، مصرف کننده و صادر کنندۀ زردچوبه در جهان است. این کشور سالانه یک میلیون و پانصد هزار تا یک میلیون و هفتصد هزار تُن زردچوبه تولید میکند که ٩٠ درصد آن در داخل کشور مصرف میشود. اهمیت این ادویه در هنر و صنعت آشپزی و تغذیه در این کشور چنان است که از آن با عنوان «زعفران هند» نیز یاد میشود.
کشور هند از ماه مه سال جاری واردات نفت خود از ایران را به سبب برقراری مجازاتهای آمریکا متوقف کرد و بودجۀ پیشبینی شده برای سرمایه گذاری در توسعۀ بندر چابهار را کاهش داد. با این حال ایران برای تسهیل داد و ستد میان دو کشور و جلب جهانگردان هندی، تصمیم گرفت به شهروندان این کشور روادید یک ساله برای رفت و آمد متعدد اعطاء کند. تهران دورۀ اقامت جهانگردان هندی در کشور را نیز از ٣٠ به ٩٠ روز افزایش میدهد.