در پی انتشار اخبار ابتلای حدود ۲۰۰ نفر از اهالی روستای چنار محمودی شهرستان لردگان به ایدز، مردم معترض به عدم پاسخگویی مسئولان به چند مرکز دولتی در این شهر حمله کردند.
در فیلمها و عکسهایی که روز شنبه ۱۳ مهر ماه در شبکههای اجتماعی منتشر شده، دفتر امام جمعه لردگان از سوی معترضان به آتش کشیده است.
این تصاویر همچنین خبر از تخریب برخی از ساختمانهای دولتی به دست مردم میدهند. بر اساس اخبار رسیده از منابع غیر رسمی، نیروهای امنیتی با گلولههای ساچمهای و گاز اشکآور به سمت معترضان شلیک کردهاند و چند نفر مجروح شدهاند.
به گفته شاهدان عینی امروز در چند نوبت در شهر لردگان صدای تیراندازی به گوش رسیده است. مقامات امنیتی و مسئولان دولتی ایران تاکنون واکنشی به این اعتراضات نشان ندادهاند.
در رابطه ما ماجرای شیوع ویروس اچآیوی در منطقه لردگان اما وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، روز شنبه ۱۳ مهر ماه گفته است سرنگ آلوده هرگز عامل شیوع این ویروس در لردگان نبوده.
به گفته سعید نمکی، در روستای چنارمحمودی از مدتها قبل و از بیش از ۴۰ روز پیش، گزارشاتی از موارد آلودگی به ویروس اچآیوی وجود داشته. وزیر بهداشت گفته همکارانش «بسیار آرام و بی صدا و با حفظ حرمت مردم شریف آن منطقه»، در حال پیشبرد کارها بودهاند:
«متاسفانه چند روز پیش از سوی یکی از مقامات محلی به صورت غیرکارشناسی ادعا شد که سرنگ آلوده عامل شیوع ویروس اچآیوی در این روستا بوده که قطعا با مستندات بسیار دقیق و کارشناسیای که داریم، باید بگوییم که هرگز چنین اتفاقی رخ نداده است.»
نمکی از اینکه «بهورز زحمتکش و خدوم روستای چنارمحمودی» مورد اتهام قرار گرفته انتقاد کرده و گفته است:
«پاسخ ما این است که سرنگ آلوده عامل شیوع این بیماری نیست و عوامل را شناسایی کردهایم. البته مردم شریف و پاکیزه آن منطقه بیدلیل یا از راههایی به این ویروس آلوده شدهاند که هیچ گناه و تقصیری ندارند. کودکی که از مادر مبتلا به اچآیوی متولد میشود، معصومتر از آن است که مورد اتهام قرار گیرد یا زنی که به شیوهای آلوده شده باشد که شاید اطلاعی از آن نداشته باشد.»
با وجود این توضیحات اما وزیر بهداشت به طور مشخص روشن نکرده است دلیل شیوع ویروس اچآیوی در این منطقه چه بوده است.
نمکی تنها تاکید کرده که او و همکارانش برای مردم شریف آن منطقه احترام ویژهای قائلاند و به هیچ فردی در آن منطقه نباید اتهام آلودگی بیمورد زد:
«آنچه برای ما رسالت است، درمان بیماران است چون پرسنل بهداشتی و درمانی آن منطقه در ابتلای بیماران به این ویروس هیچ نقشی نداشتهاند اما نمیتوانیم وقتی بیمار مبتلا به ویروس اچآیوی به ما مراجعه کرد، بگوییم ما در ایجاد این بیماری نقشی نداشتهایم، پس در درمان و کنترل آن نقشی نداریم.»
به گفته وزیر بهداشت، هزینههای درمان مبتلایان به ویروس اچآیوی کاملا رایگان است:
«کمترین هزینهای را در این زمینه به مردم تحمیل نمیکنیم و در مورد عوامل آلودگی به این ویروس نیز بعد از بررسی دقیق کارشناسان بهداشتی، اطلاعرسانی خواهیم کرد.»
پیش از این و در روز چهارشنبه ۱۰ مهر ماه، محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نیز ادعای انتقال ویروس اچآیوی از طریق سرنگ آلوده در خانه بهداشت را دروغ خوانده بود.
این مقام وزارت بهداشت با محرمانه خواندن جزییات این موضوع گفته بود این امر یک موضوع محرمانه بین پزشک و بیمار است و نمیتوان در مورد آن اطلاعرسانی کرد.
محمدحسین قربانی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم روز پنج شنبه ۱۱ مهر ماه درباره جزییات ابتلای تعدادی از اهالی روستای لردگان استان چهارمحال و بختیاری به ویروس ایدز گفته بود:
«شایعات پیش آمده مبنی بر اینکه با گرفتن خون این ویروس منتقل شده را شدیدا تکذیب میکنیم.»
به گفته قربانی، روستای چنار محمودی شهرستان لردگان هزار و ۸۰۰ نفر جمعیت دارد که به علت مشکلات و نبود رونق اقتصادی و فقر، چیزی حدود ۲۴۰ نفر از اهالی روستا به اعتیاد روی آوردهاند و از این تعداد نیز ۲۰ نفر معتاد تزریقی هستند.
قربانی عامل شیوع ایدز در این روستا را معتادان تزریقی و رابطههای محافظت نشده جنسی دانسته است.
سعید نمکی هم روز چهارشنبه در واکنش به انتشار این اخبار در نامهای به وزیر دادگستری نوشت:
«کانون آلودگی در معتادان تزریقی و افرادی با روابط نامطلوب شناخته شده است.»
او همچنین ورود غیر کارشناسانه یکی از مقامات قضایی استان چهارمحال و بختیاری به این موضوع را عامل اصلی انتشار این خبر دانسته است.