بر اساس آمار وزارت دفاع ناگورنو- قرهباغ، شمار نظامیانی که در این منطقه، در درگیری با نیروهای آذربایجان، جان باختهاند، به نزدیک هزار و ۲۰۰ تن رسیده است. میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، از طرفین درگیری خواسته از هدف قرار دادن مناطق غیرنظامی، مانند مدارس و بیمارستانها، بپرهیزند. درگیری اخیر میان ارمنستان و آذربایجان بر سر منطقه محل مناقشه قرهباغ، به بزرگترین درگیری میان دو کشور، از دهه نود میلادی به این سو، تبدیل شده است.
نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان خواستار انجام تحقیقات بین المللی در مورد حضور «مزدوران خارجی» شد که به گفته او در کنار نیروهای آذربایجان در ناگورنو قره باغ میجنگند، ادعایی که آذربایجان پیش از این بارها آن را انکار کرده است.
نبردهای شدید روز دوشنبه نیز در نزدیکی خط مقدم جنگ قره باغ و هفت منطقه محاصره شده ادامه داشت. در جریان نبرد و محاصره یک ماهه این مناطق تاکنون بیش از هزار نفر کشته شدهاند. ولادیمیر پوتین می گوید حدود ۲ هزار نفر در هر دو طرف درگیر جان باخته اند.
جمهوری خودخوانده قره باغ که ارمنیها آن را آرتساخ مینامند و تماما در خاک جمهوری آذربایجان واقع شده در سطح بین المللی به عنوان بخشی از آذربایجان شناخته میشود، اما اداره و کنترل آن را ساکنان محلی ارمنیتبار در دست دارند.
درگیری در قره باغ سبب شدید نفوذ ترکیه، متحد آذربایجان در این منطقه از جنوب قفقاز شده است، منطقهای که روسیه آن را «حیات خلوت» و حوزه نفوذ خود تعریف کرده است. روسیه با ارمنستان پیمان دفاعی مشترک دارد.
وزارت امور خارجه ارمنستان روز دوشنبه ۲ نوامبر (۱۲ آبان) اعلام کرد نیروهای محلی قره باغ در آخر هفته گذشته دومین سرباز مزدور سوری را که برای ارتش آذربایجان میجنگید، اسیر کردهاند. دولت ارمنستان با اعلام این که سرباز اسیر شده اهل استان ادلب سوریه است، میافزاید یک سرباز دیگر سوری که اهل شهر حماه است، روز جمعه اسیر شده بود.
نیکول پاشینیان، در یک پست فیس بوکی نوشت: «دخالت مزدوران خارجی تهدیدی نه تنها برای امنیت قره باغ و ارمنستان بلکه برای امنیت بین المللی است و این مسئله باید مورد تحقیق بین المللی قرار گیرد.»
آذربایجان هم مدعی حضور نیروهای کُرد در نبرد قره باغ است
پیش از این آذربایجان نیز مدعی حضور سربازان «مزدور خارجی» در میان نیروهای متخاصم ارمنی شده بود. سرویس اطلاعات آذربایجان می گوید مکالمه چند تن از نیروهای کُرد عضو پکاکا را که در کنار نیروهای ارمنی علیه آذربایجان میجنگند، ضبط کرده است.
حکمت حاجیاف، مشاور سیاست خارجی رئیس جمهوری آذربایجان نیز روز دوشنبه در تأیید این موضوع گفت: «ما بارها گفتهایم که ارمنستان مزدورانی را از تروریستهای پکاکا از لبنان و سوریه میآورد.»
وزارت دفاع دولت محلی قره باغ اعلام کرد که در طول شب گذشته نبرد در امتداد شمال غربی خط مقدم جریان داشته است. در این گزارش آمده است که در جریان این درگیری شدید یک گروهان از نیروهای آذری از منطقه عقب رانده شدهاند.
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان نیز گفت که حمله به مواضع خود در ارتفاعات زنگیلان واقع در حد فاصل میان مرز ایران و قره باغ را دفع کرده اما در همان حال یگانهای ارتش این کشور در مناطق قزاق، تووز و داشکسن نیز هدف حمله قرار گرفتند. الهام علی اف، رئیس جمهوری آذربایجان در توییتر خود نوشت که آذربایجان هشت روستای دیگر را در مناطق زنگیلان، قبادلی و جبرئیل بازپس گرفته است.
پیشرفتهای آذربایجان در جبهههای جنگ از زمان آغاز جنگ در ۲۷ سپتامبر (۶ مهر) انگیزه این کشور برای دستیابی به یک توافق صلح پایدار را کاهش داده و تلاشهای بین المللی برای ایجاد آتش بس را پیچیدهتر از پیش کرده است. تا کنون سه توافق به دست آمده بین دو کشور شکست خورده و آتش بس برقرار نشده است.
ارتش قره باغ میگوید که تاکنون هزار و ۱۱۷ نفر از سربازانش در جریان نبرد جاری کشته شدهاند. جمهوری آذربایجان شمار تلفات نظامی خود را اعلام نمیکند.