وزیر خارجه ایالات متحده با تاکید بر اینکه آمریکا هیچیک از اهرمهای فشار علیه ایران را کنار نگذاشته، گفت: «تمامی تحریمها به قوت خود باقی است و در واقع، دست ما بالاتر است».
آنتونی بلینکن که با شبکه تلویزیونی بیبیسی گفتوگو میکرد، گفت دولت بایدن دیپلماسی را «بهترین راه» برای بازگردان مسئله هستهای به محدوده قبلی و فشار به ایران در حوزههای دیگر میداند.
او بار دیگر به ناموفق بودن پروژه «فشار حداکثری» دولت ترامپ علیه ایران اشاره کرد و گفت دولت بایدن «بار دیگر در موضع مشترک با متحدان اروپایی خود» درباره ایران است و این یک «عامل قدرتمند» است.
وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که علاوه بر بدتر شدن وضعیت پرونده هستهای ایران، دولت ایران «فعالیتهای بیثباتکننده در منطقه داشته و حملاتی به نیروهای ما در عراق و متحدانمان در دیگر نقاط داشته است».
در اظهارنظری دیگر، جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اظهارات رهبر جمهوری اسلامی درباره غنیسازی ۶۰ درصد، تغییری در وضعیت فعلی میدهد، گفت: «چیزی عوض نشده است».
او با تاکید بر اینکه اروپاییها منتظر پاسخ ایران برای دعوت به گفتوگو درباره برجام هستند، گفت: «ما به دنبال جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای هستیم و باور داریم دیپلماسی بهترین راه است».
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز در واکنش به سخنان رهبر جمهوری اسلامی، این اظهارات را «تهدیدآمیز» دانست و گفت پرزیدنت بایدن تصریح کرده که ایران هیچگاه به سلاح هستهای دست نخواهد یافت.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی روز دوشنبه چهارم اسفند گفت: «برای پیشران هستهای یا کارهای دیگر ممکن است غنیسازی را به ۶۰ درصد هم برسانیم».
ایالات متحده به عنوان یکی از طرفهای اصلی برجام تا اردیبهشت ۹۷ در این توافق حضور داشت ولی بعد از آن خارج شد و تحریمهای شدیدی علیه ایران وضع کرد. تهران هم یک سال بعد به صورت مرحلهای از تعهدات خود در چارچوب این توافق عدول کرد.
جمهوری اسلامی ایران در همین زمینه غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم را که بر اساس برجام، اجازه انجام آن را نداشت آغاز کرد و از سانتریفوژهای پیشرفته نیز استفاده میکند.
حکومت ایران همچنین تولید اورانیوم فلزی که کاربرد نظامی هم دارد را در دستور کار خود گذاشته است و میگوید تا سه ماه آینده اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف میکند.
در هفتههای اخیر تلاشهای دیپلماتیک برای احیای برجام افزایش یافته است ولی آمریکا میگوید ایران باید ابتدا به تعهدات خود طبق برجام بازگردد تا تحریمها لغو شود و در مقابل دولت ایران میگوید تا زمانی که تحریمها لغو نشود، به اجرای کامل تعهدات خود باز نمیگردد.