خانه / اخبار مهم روز / اختلاف ایران و آمریکا بر سر لغو تحریم‌های سپاه و بیت رهبری

اختلاف ایران و آمریکا بر سر لغو تحریم‌های سپاه و بیت رهبری


وال استریت ژورنال در گزارش مفصلی از قول چند مقام مرتبط با مذاکرات وین نوشته که آمریکا اعلام آمادگی کرده تا تحریم بانک مرکزی و تحریم فروش نفت را بردارد. ایران اما خواهان برداشتن تحریم‌‌ها علیه سپاه و بیت رهبری است.

روزنامه وال استریت ژورنال در گزارش مفصلی از قول دو مقام آمریکایی نوشته که دولت بایدن آماده برداشتن برخی از تحریم‌هایی است که دولت ترامپ علیه ایران اعمال کرده بود. از جمله این تحریم‌ها که امریکا برای رفع آنها اعلام آمادگی کرده تحریم بانک مرکزی، فروش نفت و شرکت‌های نفتی و تحریم علیه تعداد دیگری از بخش‌های کلیدی اقتصاد مانند فروش فلزات و آلومینیوم است.

به گزارش وال استریت یک مقام اروپایی نیز گفته که واشنگتن سیگنال‌هایی برای برداشتن تحریم‌ها در صنایع پارچه، کشتی رانی و بیمه و تمامی صنایعی که طبق برجام ایران می‌تواند از آنها درآمد داشته باشد، نشان داده است.

این روزنامه آمریکایی نوشته برداشتن تحریم‌های مرتبط با تروریسم علیه برخی از نهادهای دولتی و بخش‌های اقتصادی مورد مناقشه می‌تواند تاثیر قابل توجهی بر اقتصاد ایران و بخش بزرگی از درآمدهای این کشور داشته باشد.

مقامات آمریکایی که در مذاکرات وین حضور داشته‌اند گفته‌اند که این کشور برداشتن بخشی از تحریم‌ها را در نظر گرفته است اما اشاره‌ای به جزییات آن نکرده‌اند.

سپاه پاسداران و بیت رهبری؛ محل مناقشه

به گزارش وال استریت ایران و آمریکا بر سر خارج کردن سپاه پاسداران از لیست گروه‌های تروریستی اختلاف دارند. دولت ترامپ این نهاد نظامی ایران را در لیست گروه‌های تروریستی قرار داد.

مقام‌های نزدیک به مذاکرات به وال استریت گفته‌اند که آمریکا در حال حاضر موافق برداشتن تحریم‌های مرتبط با تروریسم علیه سپاه پاسداران نیست. به گفته این مقامات اختلاف بین ایران و آمریکا همچنین بر سر برداشتن تحریم‌هایی است که دولت ترامپ علیه بیت خامنه‌ای اعمال کرده است.

در حالی که دولت بایدن گفته برای برداشتن برخی از تحریم‌هایی که دولت ترامپ اعمال کرده بود آمادگی دارد، منابع وال استریت گفته‌اند که واشنگتن این حق را برای خود محفوظ می‌دارد که برخی از تحریم‌ها علیه حمایت ایران از گروه‌های شبه نظامی و نیز برنامه موشک‌های بالستیک جمهوری اسلامی را حفظ کند.

یک مقام وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۲۱ آوریل گفت که ایالات متحده نمونه‌هایی از تحریم‌هایی را که حاضر به برداشتن آنهاست به ایران گفته است تا بتوان به یک توافق رسید.

او گفته است: «من فکر می‌کنم که آنها [ایران] دید روشن و واضحی از دیدگاه‌های ما درباره تحریم‌هایی دارند که ما قصد برداشتن آنها را داریم و نیز تحریم‌هایی که نمی‌خواهیم آنها را برداریم.»

یک مقام ایرانی گفته برای بازگشت به برجام باید ۸۰۰ تحریم‌ جدید علیه ایران و تروریستی دانستن نهادها و افراد از سوی امریکا برداشته شود یعنی تقریبا نیمی از ۱۵۰۰ تحریمی که در بخش‌های اقتصادی و علیه نهادها و شرکت‌ها و افراد اعمال شده است.

واکنش ند پرایس به گزارش وال استریت ژورنال

سخنگوی وزارت خارجه امریکا در کنفرانس خبری خود در روز چهارشنبه ۲۱ آوریل در پاسخ خبرنگاری که از او درباره گزارش وال استریت ژورنال پرسید بار دیگر تایید کرد که مذاکرات وین پیشرفت‌هایی داشته اما راه درازی در پیش است.

ند پرایس یک روز پیش از آن نیز همین نظر را مطرح کرده بود.

به طور مشخص درباره برداشتن تحریم‌ها ند پرایس گفت که دولت آمریکا در دو گروه مجزا مشغول کار درباره موضوع بازگشت به برجام است: یک گروه اقداماتی را بررسی می‌کند که ایران باید برای بازگشت به برجام انجام دهد و گروه دیگر قدم‌هایی را که آمریکا باید بردارد مورد مطالعه قرار می‌دهد.

سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده برداشتن تحریم‌هایی را که با برجام بی ارتباط هستند از جمله اقداماتی دانست که آمریکا باید برای بازگشت به توافق اتمی انجام دهد. به گفته پرایس این دقیقا کاری است که گروه کاری دوم در حال انجام آن است و به همین دلیل او آن را علنی نمی‌کند.

به گفته ند پرایس، رابرت مالی و دیگر مذاکره‌کنندگان وین به کشورهایشان بازگشته‌اند تا درباره آنچه در خلال مذاکرات مطرح شده با مقامات کشورشان گفت و گو کنند. او ابراز امیدواری کرد که مذاکرات وین در روزهای آینده از سر گرفته شود و او بتواند جزییات بیشتری درباره اقداماتی را که آمریکا قرار است انجام دهد علنی کند.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این پرسش که آیا تمامی تحریم‌هایی که بعد از امضای توافق برجام اعمال شده‌اند، با این توافق بی ارتباط هستند، گفت: «تحریم‌ها کتگوری‌های مختلفی دارند اما آنچه ما امروز بر روی آن متمرکز هستیم، تحریم‌هایی هستند که به خودی خود ارتباطی با توافق اتمی ندارند.»

او در عین حال تاکید کرد که ایالات متحده درباره برخی رفتارهای ایران نگرانی‌هایی دارد و گفت: «تهران نباید دچار این توهم شود که ما در تلاش‌هایمان نقض حقوق بشر در ایران، برنامه موشکی این کشور، حمایت از گروه‌های تروریستی و حمایت از شبه نظامیان در منطقه را در نظر نمی‌گیریم و جمهوری اسلامی را بابت اینها مورد سوال قرار نمی‌دهیم.»

ند پرایس اعمال تحریم را یک ابزار کلیدی در تمامی این موارد دانست و تاکید کرد: «در توافق برجام هیچ بندی نیست که بر اساس آن ایالات متحده یا سایر کشورهای دنیا نتوانند تحریم‌هایی را علیه ایران اعمال کنند تا این کشور را درباره رفتار و نفوذ خصمانه‌اش در منطقه به پاسخگویی وادار کنند.»