با وجود تلاش جامعه جهانی، درگیری میان اسرائیل و حماس کاهش نیافته است؛ نیروهای مسلح اسرائیل حملات گستردهای علیه یک شبکه از تونلهای ایجاد شده توسط حماس در نوار غزه انجام دادهاند و همزمان حماس نیز به پرتاب راکتها و موشکهای خود به سوی خاک اسرائیل ادامه میدهد.
در میانه درگیریها، امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه روز جمعه در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل بر «پیوند زوالناپذیر فرانسه به امنیت اسرائیل» تاکید کرد. او همچنین ضمن ابراز نگرانی از وضعیت ساکنان غزه، خواستار اعاده فوری صلح در این منطقه شد.
رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه، نیز از سازمان ملل متحد و کشورهای مسلمان خواست تا درگیری میان اسرائیل و غزه را متوقف کنند. اردوغان تاکید کرد که ترکیه از هر ابتکارعمل سازمان ملل برای پایان دادن به خشونتها حمایت میکند.
بیبیسی جهانی به نقل از یک منبع آگاه خبر داد که دولت مصر به اسرائیل و حماس پیشنهاد کرده درگیریها را برای ۱۲ ساعت متوقف کنند، اما یک خبرنگار شبکه کان اسرائیل در توییتی نوشت مقامهای اسرائیلی میگویند حماس با ۱۴ هزار راکت، در حال آماده شدن برای احتمال رویارویی ۶۰ روزه با اسرائیل است.
از شامگاه دوشنبه گذشته که حماس در واکنش به خشونتهای اخیر در بیتالمقدس موشکهایی را به سمت شهرهای اسرائیل پرتاب کرد، دور جدیدی از درگیری این دو، با واکنش فوری اسرائیل آغاز شد که شدیدترین درگیری میان اسرائیل و حماس از سال ۲۰۱۴ تاکنون ارزیابی شده است.گروه حماس که از حمایت جمهوری اسلامی ایران برخوردار است، بر نوار غزه مسلط است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، ارتش اسرائیل اعلام کرده که با سامانه دفاع موشکی «گنبد آهنین» توانسته حدود ۹۰ درصد ۱۸۰۰ موشک شلیک شده از سوی غزه را رهگیری و منهدم کند.
ارتش اسرائیل همچنین میگوید چندین پهپاد را که هر کدام حاوی حدود پنج کیلوگرم مواد منفجره بودند، رهگیری کرده است.
حمله اسرائیل به تونلهای حماس
به گزارش رویترز، جاناتان کنریکوس، سخنگوی ارتش اسرائیل روز جمعه اعلام کرد با وجود حملات نیروی زمینی این ارتش چهل دقیقه پیش از طلوع آفتاب، نیروهای زمینی ارتش اسرائیل وارد خاک نوار غزه نشدند.
در اولین ساعات جمعه، خبر ورود نیروهای زمینی ارتش اسرائیل به خاک نوار غزه منتشر شد که پس از مدت کوتاهی این خبر تکذیب شد.
جروزالم پست نوشت اسرائیل با اعلام خبر حمله زمینی به غزه گروههای حماس و جهاد اسلامی را فریب داد، زیرا آنها موشکهای ضد تانک و واحدهای خمپارهانداز را به داخل تونلهای غزه منتقل کردند. سپس ارتش اسرائیل با دههاجنگنده، این مراکز را مورد حمله قرار داد
سخنگوی ارتش اسرائیل گفت: «آنچه هدف ماست، یک سیستم پیچیده از تونلها زیر غزه و به طور ویژه در شمال غزه است. این شبکهای است که حماس برای جابهجایی، مخفی کردن و پناه دادن استفاده میکند.»
کنریکوس با تاکید بر این که ارزیابی عملیات ارتش اسرائیل ادامه دارد، افزود: «ما این شبکه را مترو مینامیم.»
افزایش آمار قربانیان در دو طرف
به گفته مقامهای بهداشتی در شمال نوار غزه، یک زن و سه فرزندش در جریان یک حمله هوایی ارتش اسرائیل در صبح روز جمعه کشته شدند و جنازه آنها زیر آوار خانهشان پیدا شد. بر اساس گزارش این منابع، ۱۳ نفر در این حمله کشته شدند.
فلسطینیها میگویند از ابتدای درگیریها از دوشنبه تاکنون دستکم ۱۲۲ نفر در نوار غزه کشته شدند که ۳۱ کودک و ۲۰ زن در میان کشتهشدگان هستند. همچنین حدود ۹۰۰ نفر دیگر بر اثر حملات هوایی اسرائیل زخمی شدند.
در مقابل، اسرائیل اعلام کرد تعداد کشتهشدگان در خاک این کشور به هشت نفر افزایش یافت. این افراد کشته شده، شامل یک سرباز نیروهای گشتی اسرائیل در خط مرزی با غزه و شش غیرنظامی اسرائیلی و یک کارگر هندی هستند.
همچنین به گزارش روزنامه تایمز اسرائیل، مقامهای اطلاعاتی اسرائیل بر این باورند تاکنون دستکم ۷۵ نفر از اعضای حماس و جهاد اسلامی در حملات ارتش اسرائیل کشته شدهاند. طبق این گزارش، دستکم ۲۰ نفر از آنها سمتهای اصلی یا مسئولیتهای فنی در این گروهها داشتهاند.
دفتر هماهنگی سازمان ملل متحد در امور کمکهای بشردوستانه اعلام کرد بیش از ۲۰۰ خانه در غزه در جریان حملات اخیر به طور جدی آسیب دیده و صدها نفر به دنبال پناهگاه هستند.
درگیریهای مرگبار در کرانه غربی رود اردن و تنش در مرزها
همچنین شش فلسطینی روز جمعه در چندین درگیری در چند شهر کرانه باختری با ارتش اسرائیل کشته و حدود صد نفر دیگر نیز زخمی شدند.
پیش از این نیز بارها تظاهراتی در این منطقه در اعتراض به شهرکسازیهای اسرائیل صورت گرفته است.
همزمان، روز جمعه گزارشهایی از تلاش معترضان طرفدار فلسطینیان برای ورود به خاک اسرائیل در مرزهای این کشور با اردن و لبنان منتشر شد.