وال استریت ژورنال در گزارشی به سرچشمه گزارش اخیر این روزنامه درباره فرضیه نشست ویروس عامل کرونا از آزمایشگاه ویروسشناسی ووهان پرداخته است. نتیجهگیری گزارش آزمایشگاه ملی لارنس لیورمور در ایالت کالیفرنیای آمریکا درباره منشا کووید-۱۹ نشان میدهد که فرضیه نشست ویروس از آزمایشگاهی در ووهان چین «محتمل» است و ارزش بررسی بیشتر را دارد. این اطلاعات را افرادی که مدارک این پژوهش را دیدهاند، در اختیار وال استریت ژورنال قرار دادهاند.
این آزمایشگاه پژوهش مذکور را در ماه مه ۲۰۲۰ آماده کرده است و وظیفه تهیه آن را وزارت دفاع آمریکا به این آزمایشگاه محول کرده بود؛ این وزارتخانه در آخرین ماههای ریاستجمهوری دونالد ترامپ، رییسجمهوری پیشین آمریکا، اقدام به بررسی منشا همهگیری کووید-۱۹ کرد.
هماکنون این گزارش بار دیگر و این بار در کنگره ایالات متحده مورد توجه قرار گرفته است چرا که جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، از این نهادهای اطلاعاتی آمریکا خواسته تا چند هفته دیگر، منبع پیدایش ویروس عامل کرونا را به او گزارش دهند.
بهگفته بایدن، سرویسهای اطلاعاتی آمریکا بر دو احتمال متمرکز شدهاند: یکی اینکه ویروس عامل کووید-۱۹از تماس انسان با حیوان حاصل شده است و دیگری اینکه ویروس از آزمایشگاه به بیرون درز پیدا کرده است.
افرادی که با این پژوهش سروکار داشتهاند، میگویند که این پژوهش را بخشی از آزمایشگاه لارنس ویلمور انجام داده است که وابسته به سرویسهای اطلاعاتی آمریکاست. این آزمایشگاه تخصص قابلتوجهی در حوزه زیستشناسی دارد و نتیجه این تحقیق، بر پایه ارزیابی تحلیل ژنومیک ویروس سارس-کوو-۲ ، عامل ایجاد بیماری کووید-۱۹، استوار بوده است.
پژوهشگران ساختار ژنتیکی ویروسها را تحلیل میکنند تا به سیر تکامل و سرایت آنها در جمعیت پی ببرند. طرفین هر دو احتمال درباره منشا کووید-۱۹، برای اثبات نظراتشان به چنین تحلیلهایی متوسل میشوند.
سخنگوی آزمایشگاه لارنس لیومور از اظهارنظر درباره این گزارش «محرمانه» خودداری کرده است.
این ارزیابی در میان اولین تلاشهای دولت آمریکا برای تجسس در فرضیه درز ویروس از آزمایشگاه موسسه ویروسشناسی ووهان، در کنار فرضیه انتقال طبیعی ویروس از حیوانات به انسان است. گرچه برخی دانشمندان برجسته طی ماههای گذشته خواستار کاوش بیشتر در نظریه آزمایشگاه شدهاند، همچنان بسیاری از آنان انتقال طبیعی ویروس را محتملترین توضیح برای شروع همهگیری کرونا میدانند.
دولت چین همواره فرضیه نشت ویروس از آزمایشگاه را تکذیب کرده است و گفته است با تلاشهای بینالمللی برای یافتن منشا کرونا همکاری کامل میکند. بسیاری دانشمندان و مقامات کشورها بر این باورند که پکن، برای اعمال بررسیها دسترسی کامل فراهم نکرده و شفافیت به خرج نداده است. موسسه ویروسشناسی ووهان نشت ویروس از آزمایشگاههای خود را تکذیب کرده است و گفته است که هیچکدام از کارکنان این این آزمایشگاه به کرونا مبتلا نشده بودند.
اما یک نفر از کسانی که این پژوهش بهتاریخ ۲۷ مه۲۰۲۰ را خوانده، گفت که این تحقیق لزوم تجسس بیشتر در فرضیه نشت ویروس از آزمایشگاه، را قوت میبخشد.
این تحقیق همچنین تاثیر عمدهای بر کاوش وزارت دفاع آمریکا در منشا کووید-۱۹ دارد. بنا بر اطلاعاتی که به مشاهده وال استریت ژورنال رسیده است، مقامهای این وزارتخانه، این پژوهش را در اواخر اکتبر ۲۰۲۰ دریافت کردند و خواستار اطلاعات بیشتری شدند.
بهگفته یک مقام پیشین وزارت دفاع آمریکا، این پژوهش از آن رو مهم بود که از آزمایشگاه ملی معتبر درآمده بود و نتایج آن با فرضیه غالب بهار ۲۰۲۰ که انتقال ویروس تقریبا بهصورت حتمی از از حیوان به انسان بود، در تضاد قرار داشت.
نتیجه یافتههای وزارت دفاع در ژانویه ۲۰۲۱ بهصورت عمومی منتشر شد و در آن دلایلی ذکر شده بود که نشان میداد شیوع کووید-۱۹ ممکن است حاصل نشت از آزمایشگاه بوده باشد. در این مدرک همچنان آمده بود که دولت ایالات متحده دلایلی مبنی بر آن دارد که شماری از محققان موسسه ویروسشناسی ووهان در پاییز ۲۰۱۹ بیمار شده بودند؛ بیماری که مشخصات آنفلوانزای فصلی را داشت.
وال استریت ژورنال ماه گذشته گزارش داد که ادعای نشت ویروس از آزمایشگاه، دستکم تا حدودی بر اساس گزارش سرویس اطلاعاتی آمریکا، مبنی بر آن است که پژوهشگران موسسه ویروسشناسی ووهان در نوامبر ۲۰۱۹ به بیماری مبتلا شده بودند که برای درمان، نیاز به مراجعه به بیمارستان داشت.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، در این باره گفت که گزارش درباره بیمار شدن سه پژوهشگر موسسه ووهان از یک نهاد خارجی آمده است و به نیاز به ادله بیشتر دارد. دولت بایدن همچنین خاطرنشان کرد که وزارت دفاع آمریکا در ژانویه۲۰۲۱ تصدیق کرده بود که دولت ایالات متحده دقیقا نمیداند در ابتدا، کجا، چه وقت و چگونه ویروس به انسان منتقل شده است.
ماه گذشته میلادی، ابتدا «گروه خبری سینکلر» از تحقیقات آزمایشگاه لارنس ویلمور خبر داد و اخیرا این مطلب بار دیگر در «ونیتی فر» منتشر شد.
جو بایدن ۲۶ ماه مه و در بیانیهای خواستار بررسیهای جدید درباره فرضیه نشست ویروس از آزمایشگاه شد.