خانه / اخبار مهم روز / میشل باشله: مقامات ایران باید کاربرد خشونت و نیروی کشنده علیه معترضان به بی‌آبی در خوزستان را متوقف کنند

میشل باشله: مقامات ایران باید کاربرد خشونت و نیروی کشنده علیه معترضان به بی‌آبی در خوزستان را متوقف کنند


ایرانمیشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، با انتشار بیانیه‌ای ضمن ابراز نگرانی شدید درباره خشونت‌های به کار رفته از سویی ماموران رژیم ایران علیه معترضان به بی‌آبی در خوزستان که تاکنون منجر به کشته شدن چندین معترض شده، از مقامات این کشور خواست که به‌ جای استفاده از نیروی کشنده علیه معترضان و دستگیری‌های گسترده برای سرکوب اعتراضات، اقدامات خود را با اتخاذ تدابیر فوری برای رفع بی‌آبی در این استان متمرکز کنند.
میشل باشله جمعه، 23 ژوئیه، در ژنو در این بیانیه، گفت تأثیر بحران ویرانگر بی‌آبی بر زندگی، سلامتی و شکوفایی مردم خوزستان باید مورد توجه دولت ایران قرار گیرد، نه این‌که اعتراضات مردم این استان که سالهاست مورد غفلت واقع شده و به سوی ناامیدی سوق داده شده‌اند، سرکوب شود.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد ضمن ابراز نگرانی درباره خشونت‌های به کار رفته علیه معترضان خوزستان، گفت:«من به شدت نگران کشته‌ها و جراحات وارده به معترضان طی هفته گذشته و همچنین دستگیری‌ها و بازداشت‌های گسترده هستم.»
در این بیانیه همچنین آمده است، استان خوزستان، منطقه‌ای که بیش از 5 میلیون نفر از ساکنان آن را مردم عرب اهوازی تشکیل می‌دهند در گذشته بزرگ‌ترین و غنی‌ترین منابع آب کشور را داشته است. با این وجود طی سالیان متمادی و در اثر سوءمدیریت، از جمله انحراف آب به سایر مناطق ایران، همزمان با خشکسالی‌های سراسری، به طور بی‌سابقه‌ای باعث از بین رفتن منابع حیاتی آب و محیط زیست این استان شده است. به طوری که در ماه‌های اخیر، بستر رودخانه‌های کرخه در غرب خوزستان و همچنین رودخانه زهره و نیز تالاب‌‌های هورالعظیم (هور الحویزه) خشک شده‌اند.
در ادامه این بیاینه همچنین آمده که در اعتراضات به بی‌آبی و سوءمدیریت که از روز 15 ژوئیه در چندین شهر در سراسر استان خوزستان آغاز شده است، معترضان از جمله کودکان شعار “من تشنه‌ام، آب حق من است”، را همراه با دیگر شعارهایی که به وضوح با بحران بی‌آبی ارتباط دارد، سر داده‌اند.
این بیانیه همچنین اشاره کرد که در پاسخ به اعتراضات در استان خوزستان، نیروهای امنیتی دولت با کاربرد نیروی کشنده علیه معترضان غیر‌‌مسلح و مسالمت‌جو واکنش نشان داده و دست‌کم 4 نفر از معترضان از جمله یک کودک خردسال را کشته و چندین نفر دیگر را زخمی کردند. علاوه بر این، رسانه‌های دولتی ایران گزارش داده‌اند که یک مامور امنیتی نیز کشته شده است.
این مقام حقوق بشری در این بیانیه همچنین گفته که با ادامه اعتراضات طی هفته گذشته در دست‌کم 20 شهر بزرگ استان خوزستان و گسترش و امتداد آن به برخی دیگر از شهر‌های ایران و از جمله برگزاری تجمع‌های حمایت‌آمیز‌ در استان‌های لرستان و تهران، برخی گزارش‌‌های غیر موثق احتمال می‌دهند شمار کشته شدگان اعتراضات بیش از این تعداد باشد.
کمیسر حقوق بشر سازمان ملل در ادامه گفت که «آب در حقیقت یک حق است» او همچنین افزود:«در واقع مقامات به‌ جای آنکه به مطالبات قانونی شهروندان خود برای تأیید این حق توجه کنند، اغلب اقدامات خود را در جهت سرکوب مردم معترض متمرکز می‌کنند. اوضاع فاجعه‌بار است و سالهاست که رو به وخامت رفته، مقامات باید این حق معترضان را به رسمیت بشناسند و برای تحقق خواسته‌های مردم بکوشند. اقدام به تیراندازی به سوی معترضان و دستگیری آنها به آسانی بر میزان خشم و ناامیدی مردم می‌افزاید.»
باچله با تاکید بر این‌که مقامات ایران طبق قوانین بین‌المللی موظفند اطمینان حاصل کنند که هرگونه استفاده از نیرو در پاسخ به اعتراضات آخرین چاره، کاملاً ضروری و متناسب بوده باشد، گفت:«وقتی می‌شنوید که معترضان زخمی شده از ترس دستگیر شدن از رفتن به بیمارستان‌ها خودداری می‌کنند، درخواهید یافت که وضعیت چقدر اسفناک است.»
این مقام حقوق بشری سازمان ملل به اظهارات اخیر حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران که تنها روزهای معدودی تا پایان دوره ریاست او مانده است، اشاره کرد که گفته مردم حق دارند “در چارچوب مقررات” ابراز عقیده کنند و اعتراض کنند، باچله در این‌باره، خاطرنشان کرد که ایران به طور کلی فاقد مجاری موثر برای مردم جهت ابراز نارضایتی است و در این راستا چاره‌ای جز اعتراض برای مطالبه حقوق خود ندارند.
او گفت که در سایه فشارهای دولت، فضای جامعه مدنی ایران بسیار محدود شده است و این در نبود فرایندهای مشارکتی و غیاب رسانه‌های آزاد باعث شده تا مردم از هر روش دیگری قادر نباشند توجه‌ها را به شرایط وخیم این‌چنینی جلب کنند. اینترنت و سایر ابزارهای ارتباطی در جریان بحران جاری خوزستان مختل شده است و مقامات دولتی به معترضان بر چسب آشوبگری و تجزیه‌طلبی می‌زنند.
او افزود: «هرگز برای توقف خشونت دیر نیست. و ضروری است دولت ایران با تغییر رویه و دادن دستورالعمل‌های واضح به نیروهای امنیتی خود برای رعایت استانداردهای بین‌المللی در مورد استفاده از نیرو در تعامل با اعتراضات مسالمت‌آمیز، خشونت‌ها را متوقف کند.»
او گفت دولت ایران همچنین باید اقداماتی فوری اتخاذ کند تا اولا از همه تاثیرات بحران کنونی بی‌آبی در خوزستان کاسته شود و در ضمن سیاست‌هایی به‌کار گرفته شود که حق‌آبه این استان را در بلند‌مدت تضمین کند.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل در بخش پایانی این بیانیه گفت که اتخاذ سیاست‌ها برای تضمین حق‌آبه استان خوزستان باید با توجه جدی به نظرات مردم آسیب و خسارت دیده و توجه به وضعیت اسفناک اقتصادی – اجتماعی استان خوزستان، که بسیار فراتر از بحران بی‌ آبی است، تدوین شود.