سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در جلسه هفتگی خود با خبرنگاران، از حق جمهوری اسلامی در ارسال سوخت به لبنان دفاع کرد و آن را تصمیمی حاکمیتی نامید.
به گزارش خبرگزاری «ایسنا»، خطیب زاده، دوشنبه 8 شهریور، گفت: «نه آمریکا و نه هیچ کشور دیگری در جایگاه فراقانونی نیستند که بخواهند جلوی تجارت مشروع را بگیرند.»
او در حالی این موضوع را یک تجارت بدیهی بینالمللی و مشروع میخواند که ایران هنوز تحت تحریمهای آمریکا و متحدین غربی او است.
مذاکرات وین
خطیبزاده نشستهای وین را، مذاکرات جدیدی برای رسیدن به یک متن جدید ندانست و آن را مسیری برای اطمینان از اجرای متن «برجام» توصیف کرد.
او گفت: «این گفتوگوها بیش از اینکه گفتوگوهایی منتهی به یک متن جدید باشد، گفتوگوهای تکنیکی است که با جزییات فرابخشی با حضور برخی جهات مرتبط در مذاکرات وین انجام شده است».
او در پاسخ به سوالی دیگر تصریح کرد که ایران هرگز از برجام خارج نشده است و نقض برجام را متوجه آمریکا کرد. این در حالی است که دومین کشتی ایران که حامل سوخت بنزین است، دیروز یکشنبه از شهر بندرعباس حرکت کرده و طبق برآورد لاری هایتایان، مدیر موسسه حکمیت منابع طبیعی، بعد از حدود 15 روز به لبنان خواهد رسید.
بر اساس تحریمهای آمریکا، ایران از هرگونه تجارت محصولات پتروشیمی ممنوع شده است. به گفته استیون منوچین، وزیر خزانهداری پیشین آمریکا: «ایران از در آمد حاصل از فروش محصولات پتروشیمی برای استمرار تامین مالی تروریسم و برنامههای بی ثبات کننده خارجی استفاده میکند»
خطیبزاده که همه اطراف اروپایی برجام را به دقت در نحوه صحبتها و موضع گیریهایشان در روزهای آینده دعوت کرد، از دور زدن آشکارای تحریمها دفاع میکند و ارسال سوخت به لبنان را، تجارتی مشروع و بینالمللی میداند.
مذاکرات وین که از اواسط فروردین سال جاری شمسی با هدف بازگشت همزمان ایران و آمریکا به توافق هستهای آغاز و شش دور آن برگزار شد، بهدلیل اختلافات «عمده و پیچیده» بدون نتیجهای مشخص متوقف شده است.
قرار بود دور هفتم مذاکرات در اوایل ماه هفتم میلادی آغاز شود اما با به قدرت رسیدن ابراهیم رئیسی در تهران، این مذاکرات به حالت تعلیق درآمد و تاریخی نیز برای از سرگیری مجدد این مذاکرات اعلام نشده است.
این گفتههای سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در حالی است که هفته پیش، بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل در واکنش به حمله ایران در 7 مرداد، علیه کشتی تجاری «مرسر استریت»، گفت: «حضور ایران در منطقه، تجارت بینالمللی، کشتیرانی آزاد و زندگی انسانها را تهدید می کند»
با این وجود، جمهوری اسلامی که روزهای سختی پیش روی خود در وین خواهد داشت، همچنان مصرانه از ارسال سوخت به لبنان و نقض تحریمهای بینالمللی دفاع میکند.
از طرفی، بحث واردات سوخت از ایران به لبنان در حالی صورت میگیرد که ایران خود در سالهای گذشته با بحران مالی و مشکلات فراوان اقتصادی مواجه بوده است.
این در حالی است که افزایش ناگهانی بهای بنزین در ایران، در آبان 98 منجر به اعتراضات مردمی شد.
حکومت ایران آمار دقیقی از تعداد کشتهشدگان اعتراضات آبان 98 منتشر نکرده اما «رویترز»، در گزارشی به نقل از منابع داخلی وزارت کشور، تعداد کشتهشدگان را نزدیک به 1500 نفر اعلام کرده است.