انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان، با ابراز نگرانی از وضعیت آزادی بیان، از متوقف شدن فعالیت حدود 200 رسانه طی دو ماه گذشته در این کشور خبر داده است.
حجتالله مجددی، معاون انجمن ژورنالیستان، گفته است این رسانهها بهدلیل وضع محدودیت از سوی طالبان و مشکلات اقتصادی از فعالیت بازماندهاند.
این انجمن، یکشنبه، 17 اکتبر (25 میزان) اعلام کرد فعالیت «رادیو دلها» ویژه بانوان در ولایت (استان) جوزجان در شمال افغانستان و «رادیو سرحد» در ولایت غور، در غرب این کشور، نیز بهدلیل مشکلات اقتصادی و تحولات اخیر متوقف شده است.
آزادی بیان و آزادی رسانهها طی بیست سال گذشته در افغانستان رشد چشمگیری داشت و حکومت پیشین همواره از آن به عنوان یکی از دستآوردهای بزرگ یاد میکرد.
اما پس از تسلط طالبان بر این کشور، محدودیتهای زیادی برای رسانهها وضع شده و از سویی دیگر با خروج نیروهای خارجی و تامین کنندگان مالی، صدای بخش اعظم از رسانهها خاموش شده است.
اخیرا کمیته مصئونیت خبرنگاران افغان نیز اعلام کرد در دو ماه گذشته، فعالیت 70 درصد رسانهها متوقف شده و اطلاعرسانی طی بیست سال گذشته به پایینترین سطح رسیده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز، 21 آوریل سال جاری، ردهبندی سالانه کشورهای جهان بر اساس «آزادی بیان و شفافیت اطلاع رسانی» در سال 2021 را منتشر کرد؛ افغانستان در جایگاه 122 این ردهبندی قرار گرفت که 52 رتبه بالاتر از جمهوری اسلامی ایران را نشان میدهد.
وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت پیشین در سال 1397 اعلام کرد که 2 هزار و 343 رسانه از این وزارت جواز فعالیت دریافت کردهاند، اما فعالیت برخی از آنها به دلایل مختلف پس از مدتی متوقف شده است.
همزمان مجیب خلوتگر، رئیس اجرایی نهاد حمایت از رسانههای آزاد افغانستان (نی) بیان کرده بود که اکنون 483 رسانه در سراسر این کشور فعال هستند.
پیش از تصرف این کشور بهدست طالبان، بیش از 30 درصد کارمندان رسانهها را زنان تشکیل میدادند، اما اکنون اکثر زنان شاغل در این بخش، شغلشان را از دست دادهاند.
پیشتر فدراسیون بینالمللی رونامهنگاران، با ابراز نگرانی از افزایش خشونت از سوی طالبان علیه روزنامهنگاران افغانستان، اعلام کرده است که هزاران کارمند رسانهای در این کشور متاثر شدهاند.
بر اساس گزارش این فدراسیون، 7 هزار کارمند رسانهای از تسلط طالبان متاثر، و زنان شاغل در رسانهها نیز از کار محروم شدهاند.
به باور این فدراسیون، رهایی بیش از یک هزار زندانی توسط گروه طالبان، جان روزنامهنگاران را بیشتر در معرض خطر قرار داده است، چراکه آنها روند بازداشت مجرمان را در حکومت پیشین تحت پوشش قرار داده بودند.