خانه / اخبار مهم روز / آمریکا: پرتاب‌ موشک‌های ماهواره‌بر ایران «ناقض قطعنامه شورای امنیت» است

آمریکا: پرتاب‌ موشک‌های ماهواره‌بر ایران «ناقض قطعنامه شورای امنیت» است

سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز پنجشنبه پرتاب موشک ماهواره‌بر توسط ایران را «یک نگرانی قابل‌ توجه در راستای گسترش سلاح‌های هسته‌ای» خواند و آن را «ناقض قطعنامه‌های شورای امنیت» دانست.

این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بیان این که از گزارش‌های رسانه‌ای مرتبط با این اقدام ایران مطلع است، گفت: «ایالات متحده همچنان نگران توسعه وسایل پرتاب فضایی [موشک‌های ماهواره‌بر] … توسط ایران است و این یک نگرانی قابل‌ توجه در راستای گسترش سلاح‌های هسته‌ای است.»

به گفته این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، «موشک‌های ماهواره‌بر دارای فناوری‌هایی هستند که تقریبا مشابه و قابل‌جایگزینی با فناوری‌های به کار رفته در موشک‌های بالستیک، از جمله موشک‌های دوربردتر است.»

این مقام رسانه‌ای وزارت خارجه آمریکا افزود که پرتاب‌های موشک‌های ماهواره‌بر ایران همچنین ناقض قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت سازمان ملل متحد است؛ قطعنامه‌ای که از ایران می‌خواهد هیچ‌گونه فعالیت مرتبط با موشک‌های بالستیک «طراحی‌شده برای حمل سلاح هسته‌ای» – از جمله پرتاب‌هایی با استفاده از این گونه فناوری موشک‌های بالستیک – را انجام ندهد.سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اظهار داشت: ابزارهای پرتاب فضایی «از تکنولوژی‌هایی بهره می‌برند که مشابه و قابل تبدیل به فناوری‌هایی است که در موشک‌های بالستیک، از جمله سیستم‌های دوربرد، کاربرد دارند».

او همچنین تاکید کرد پرتاب‌های فضایی ایران در تناقض با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است که از ایران می‌خواهد از کار روی موشک‌های بالستیک با قابلیت حمل کلاهک‌های هسته‌ای خودداری کند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این خانم سخنگو در عین حال با اشاره به مذاکرات هسته‌ای برای احیای برجام گفت: «ما به‌دنبال بازگشت مشترک به پایبندی کامل به این توافق هستیم ولی برنامه هسته‌ای ایران صریحا مغایر با برجام است».

در همین حال، «دهیل» یکی از پربازدیدترین وب‌سایت‌های خبری آمریکا نیز از قول یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده نوشت که آمریکا «همچنان به استفاده از تمام ابزارهای خود در زمینه منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای ادامه می‌دهد» تا از پیشرفته‌تر شدن برنامه‌های موشکی ایران جلوگیری کند.

او افزوده است که ایالات متحده آمریکا در عین حال سایر کشورها را به اقدام برای مقابله با توسعه موشکی ایران فرا می‌خواند.

ایران و قدرت‌های باقی‌مانده در برجام برای احیای این توافق تاکنون هشت دوره مذاکره برگزار کرده‌اند. آمریکا که اردیبهشت ۹۷ در دولت دونالد ترامپ از این توافق خارج شده است به صورت غیرمستقیم در مذاکرات حضور دارد.

سخنگوی فضایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران روز پنجشنبه از پرتاب «موفقیت‌آمیز» آزمایشی ماهواره‌بر سیمرغ خبر داد.

احمد حسینی اظهار داشت: «در این مأموریت تحقیقاتی فضایی، برای نخستین بار سه محموله تحقیقاتی به صورت همزمان به ارتفاع ۴۷۰ کیلومتری و با سرعت ۷۳۵۰ متر بر ثانیه پرتاب و محقق گردید».

به گفته این سخنگو، اکنون «اهداف تحقیقاتی مد نظر از این پرتاب» محقق شده و «با تطبیق داده‌ها و تطبیق عملکردها، برنامه‌ریزی لازم جهت پرتاب عملیاتی انجام خواهد شد».

با این حال برخی خبرنگاران رسانه‌های حکومتی جمهوری اسلامی ایران در صحت این خبر ابراز تردید کرده و در شبکه‌های اجتماعی نوشتند که پرتاب ماهواره‌بر سیمرغ «باز هم موفق نبوده و محموله سرعت کافی را برای قرار گرفتن در مدار پیدا نکرده است».

منابع مستقل هنوز در مورد موفقیت یا ناکامی این پرتاب ابرازنظر نکرده‌اند و تصاویر ماهواره‌های خارجی در این زمینه هنوز منتشر نشده است.

پرتاب موشک ماهواره‌بر سیمرغ پیش از این چهار بار به‌طور پیاپی شکست خورده بود و شبکه خبری سی‌ان‌ان قبلا در مورد آن نوشته بود که «به نظر می‌رسد ایران با این سیستم خاص به مشکل برخورد کرده است».

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نگفته است که آیا ایالات متحده مانند سال ۱۳۹۶ تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع خواهد کرد یا نه.

پس از آزمایش موشک ماهواره‌بر سیمرغ توسط ایران در سال ۱۳۹۶ وزارت خزانه‌داری آمریکا شش شرکت زیر مجموعه «گروه صنعتی شهید همت» را هدف تحریم‌ها قرار داد.

منتقدان جمهوری اسلامی ایران، پرتاب‌های ماهواره‌ای را اقدامی تحریک‌آمیز می‌دانند زیرا موشک‌های ماهواره‌بر از فناوری مشابه آنچه برای موشک‌های بالستیک قاره‌پیما لازم است بهره می‌گیرند.

آمریکا و اسرائیل همراه با دیگر شرکای غربی خود نگران توسعه برنامه موشکی بالستیک ایران برای حمل کلاهک‌ هسته‌ای در قالب برنامه صلح‌آمیز پرتاب ماهواره به فضا هستند.

دولت آمریکا پیشتر نیز اقدام ایران در پرتاب ماهواره نظامی را ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل عنوان کرده و گفته بود که اقدام ایران پوششی برای آزمایش‌های موشکی این کشور است.سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سال گذشته نیز ماهواره‌ای را به فضا پرتاب کرد و این پرتاب در آن زمان با واکنش آمریکا و شورای امنیت سازمان ملل همراه شد.