اقتصاد و مواد غذایی دو اولویت بزرگ کره شمالی برای سال جدید میلادی است که کیم جونگ اون روز شنبه در دهمین سال رهبری خود بر این کشور بر آن تاکید کرد.
رهبر کره شمالی در نخستین سخنرانی خود در سال ۲۰۲۲ میلادی که در نشست بزرگ اعضای ارشد و نمایندگان کمیته مرکزی حزب حاکم در این کشور ایراد شد برای نخستین بار از دشمنیهای ایالات متحده و کره جنوبی یاد نکرد و اقتصاد را محور اصلی سخنان خود قرار داد.
کیم جونگ اون بر خلاف سالهای گذشته که سخنرانی سال نو را بر سیاست و راهبردهای دیپلماتیک متمرکز میکرد، روز شنبه در نشست عمومی حزب کارگر بر توسعه اقتصادی، بهبود وضعیت غذایی و زندگی مردم به عنوان اولویتهای اصلی پیش رو در کشورش تاکید کرد.
کره شمالی به دلیل پیشبرد برنامه نظامی و توسعه سلاحهای هستهای با تحریمهای متعدد بینالمللی روبرو است و تنگناهای اقتصادی ناشی از این تحریمها طی سالهای اخیر تامین مواد غذایی و گذران امورات ساده زندگی را بر مردم این کشور بسیار دشوار کرده است.
از سوی دیگر فشار بر اقتصاد کره شمالی بویژه طی دو سال اخیر که با بستن مرزها به منظور مقابله با همهگیری ویروس کرونا و بیماری کووید۱۹ همراه بوده به شکل قابل ملاحظهای افزایش یافته است.
خبرگزاری رسمی کره شمالی در گزارشی از هشتمین نشست کمیته مرکز حزب کارگران به نقل از کیم جونگ اون آورده است که برداشتن گامهای اساسی و قاطع برای حل مشکلات مرتبط با نیازهای روزانه مردم بسیار مهم است و در اولویت برنامه های دولت قرار دارد.
بر اساس گزارش بانک مرکز کره جنوبی، همسایه شمالی این کشور در سال ۲۰۲۰ بزرگترین رکود اقتصادی خود را طی دو دهه گذشته تجربه کرده است.
رهبر کره شمالی ماه ژوئن گذشته به صورت صریح و رسمی اعتراف کرد که کشورش از حیث تامین مواد غذایی با وضعیت بغرنجی مواجه است.
یک کارشناس حقوق بشر سازمان ملل متحد ماه اکتبر گذشته هشدار داده بود که اقشار ضعیف و افراد آسیبپذیر در کره شمالی در معرض خطر قحطی واقع شدهاند.
کیم جونگ اون که ده سال پیش جای پدرش را در راس هرم قدرت در کره شمالی تسخیر کرد در جلسه اعضای ارشد حزب حاکم همچنین مقابله با همهگیری بیماری کووید۱۹ را از اهداف اصلی سال آینده کشورش عنوان کرد.
وی در این خصوص تاکید کرد: «اقدامات ضروری و فوری علیه بیماری همه گیر باید در راس اولویت های ملی قرار گیرد و بدون کوچکترین سستی، انحراف یا خطایی با جدیت اجرا شود».
رهبر کره شمالی اگرچه در اظهارات خود مستقیماً به ایالات متحده و کره جنوبی اشارهای نکرد اما یادآور شد که پیونگ یانگ به تقویت تواناییهای نظامی خود ادامه خواهد داد.
وی آنطور که خبرگزاری رسمی کره شمالی در گزارش خود آورده، ضمن اشاره به آنچه «محیط نظامی به شدت ناپایدار در شبه جزیره کره» خوانده شده تصریح کرده است که این شرایط و نیز اوضاع بینالمللی ایجاب میکند که کشورش دست به تقویت قابلیتها و ظرفیتهای دفاعی ملی بزند.
سازمان ملل متحد در گزارشی که ماه اکتبر گذشته منتشر شد اعلام کرده بود که وخامت اوضاع اقتصادی مرتبط با همهگیری در کره شمالی مانع از توسعه برنامه تسلیحاتی این کشور نشده است.
مذاکرات کره شمالی با ایالات متحده پس از به نتیجه نرسیدن گفتگوهای تاریخی میان کیم جونگ اون و دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا در سال ۲۰۱۹ میلادی عملا متوقف شد.