خانه / اخبار مهم روز / انتخابات پارلمانی فرانسه: ماکرون اکثریت مطلق را از دست داد

انتخابات پارلمانی فرانسه: ماکرون اکثریت مطلق را از دست داد

بر اساس نتایج اولیه‌ای که تقریباً بلافاصله بعد از پایان کار حوزه‌های رأی‌گیری اعلام شد، جناح حاکم در پارلمان آینده اکثریت مطلق را در اختیار نخواهد داشت. بعد از طرفداران ماکرون، ائتلاف چپ و سبزها در رتبۀ دوم قرار می‌گیرد و بالاخره حزب راست افراطی تحت رهبری مارین لوپن به جایگاهی بسیار بالاتر از همۀ پیش‌بینی‌ها دست می‌یابد.

در ساعت ۲۰ روز یکشنبه ۱۹ ژوئن/۲۹ خرداد، رادیو تلویزیون دولتی فرانسه نخستین نتایج شمارش آراء را در دور دوم انتخابات پارلمانی اعلام کرد و نشان داد که نگرانی‌های جناح حاکم بی‌جهت نبوده است: در حالی که برای کسب اکثریت مطلق در مجلس نمایندگان فرانسه باید ۲۸۹ کرسی را در اختیار گرفت، طرفداران امانوئل ماکرون تنها به ۲۲۴ کرسی دست یافته‌اند. هرچند احتمال دارد که نتایج قطعی تا ساعاتی دیگر اندکی بالا و پایین شود، اما روشن است که جناح حاکم فاصلۀ زیادی تا اکثریت مطلق دارد. این بدین معناست که در پارلمان آینده، همه طرح‌های دولت که محتاج رأی اکثریت مطلق است، باید برای تصویب شدن دست به دامن سایر گروه‌ها شود.

همان طور که پیش‌بینی می‌شد، ائتلاف گستردۀ چپ و سبزها در رتبۀ دوم قرار می‌گیرد. تا این لحظه، این ائتلاف ۱۴۹ کرسی را صاحب شده است. دقایقی بعد از اعلام نتایج، ژان لوک ملانشون، رهبر اصلی ائتلاف، اعلام کرد که یک دگرگونی تاریخی در عرصۀ سیاست فرانسه رخ داده و جناح حاکم “خرد شده است”…

اما آنچه هیچیک از نظرسنجی‌ها و گمانه‌زنی‌ها پیش‌بینی نکرده بود، جای بزرگی است که حزب “اجتماع ملی” (یا تجمع ملی) در پارلمان آینده اشغال خواهد کرد: حزب راست افراطی به رهبری مارین لوپن ۸۶ نماینده راهی مجلس نمایندگان خواهد کرد. این در حالی است که تا چند ساعت قبل از اعلام نتایج، گفته می‌شد که حزب “اجتماع ملی” شاید در بهترین حالت به نصاب ۱۵ نماینده برسد و بتواند یک “گروه پارلمانی” تشکیل دهد. به نظر می‌رسد که حتی بسیاری از مسئولان عالیرتبۀ این حزب از نتایج به‌دست آمده تعجب کرده‌اند. این رقم بالا بار دیگر نشان می‌دهد که جبهه ملی سابق به ویژه در شهرستان‌ها و مناطق روستایی دارای طرفدارانی پرشمار و باثبات است.

با توجه به نتایج امشب، امانوئل ماکرون که حدود یک ماه و نیم قبل برای دومین بار به ریاست جمهوری دست یافت، باید طی پنج سال آینده از دو سو با مخالفانش نبرد کند: یک سو ائتلاف چپ و سبزها و بخصوص سیاستمدار سرسختی چون ژان لوک ملانشون و در سوی دیگر مارین لوپن و طرفداران راست افراطی… در عین حال می‌توان حدس زد که در آیندۀ نزدیک ماکرون تلاش کند از رقابت و دشمنی موجود میان دو گروه مخالفش بهره‌ ببرد.

همچنین بر اساس نتایج اولیه، جناح راست جمهوری‌خواه سنتی حدود ۷۶ کرسی را تصاحب خواهد کرد. عقب افتادن این جناح از راست افراطی البته یکی از تحولات مهم سیاسی در فرانسه است. این نکته را نیز باید در نظر گرفت که طرفداران ماکرون برای دستیابی به اکثریت مطلق عملاً چاره‌ای جز ائتلاف‌های موردی (و یا شاید راهبردی) با راست سنتی نخواهند داشت. منابع غیررسمی و از جمله هفته‌نامۀ فکاهی-انتقادی “کانار آنشنه” که معمولاً به اطلاعات محرمانۀ زیادی دسترسی دارد، قبل از برگزاری انتخابات پارلمانی، از گفتگوهای پنهانی میان امانوئل ماکرون و نیکلا سارکوزی خبر داده بودند. بعید نیست که سارکوزی، که همچنان یکی از شخصیت‌های “سنگین‌وزن” راست جمهوری‌خواه محسوب می‌شود، قرار مصالحه و همکاری‌هایی را با ماکرون گذاشته باشد.

ائتلاف حامی مکرون دو ماه پیش که او مارین لوپن را شکست داد و برای دومین بار به عنوان رییس جمهور فرانسه انتخاب شد ۳۰۰ کرسی در پارلمان داشت.

سه وزیر کابینه مکرون نتایج انتخابات روز یکشنبه را «نا امید کننده»، «بسیار دور از انتظار» و یک «شوک دموکراتیک» خواندند و الیزابت بورن، نخست وزیر فرانسه، نیز گفت این شرایط «یک ریسک جدید برای کشور» محسوب می‌شود.

ژان لوک ملانشون نیز تاکید کرد نتایج این انتخابات بیش از هر چیز نشانگر شکست مکرون بود.

مارین لوپن نیز از نتایج انتخابات به شدت ابراز خوشنودی کرد و وعده داد که حزب او او برنده اصلی انتخابات پارلمانی بعدی خواهد بود.