گروه هفت کشور صنعتی جهان در آخرین روز از نشست رهبران این گروه در آلمان ضمن درخواست از جمهوری اسلامی برای همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، فعالیتهای بیثباتکننده تهران در منطقه و همچنین تداوم نقض حقوق بشر در ایران را محکوم کرد.
در بیانیه گروه هفت که روز سهشنبه (هفتم تیر) منتشر شد، آمده است: «از ایران میخواهیم با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری اساسی داشته باشد و برای انجام تعهدات قانونی خود با ارائه اطلاعات فنی معتبری که آژانس برای شفافسازی و حل و فصل مسائل باقیمانده مربوط به پادمانهای هستهای، بر اساس قطعنامه شورای حکام درخواست میکند، اقدام کند.»
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تازگی قطعنامه قدرتهای غربی علیه ایران را به دلیل همکاری نکردن این کشور با آژانس به تصویب رساند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از همکاری نکردن تهران با این آژانس در زمینه پاسخگویی به سوالات مربوط به کشف اورانیوم در مکانهای اعلام نشده در ایران انتقاد کرده است.
جمهوری اسلامی در واکنش به تصویب قطعنامه آژانس، تعدادی از دوربینهای نظارتی از تأسیسات اتمی خود را خاموش کرد.
در بیانیه گروه هفت همچنین درباره دیگر رفتارهای جمهوری اسلامی آمده است: «ما به شدت ادامه فعالیتهای بیثباتکننده ایران در منطقه را محکوم میکنیم. ما از ایران میخواهیم تمام فعالیتهای موشکی بالستیک و اشاعه تسلیحات هستهای مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ را متوقف کند.»
دو روز پیش، وزارت دفاع ایران اعلام کرد دومین پرتاب ماهوارهبرِ سه مرحلهای ذوالجناح را به منظور «اهداف تحقیقاتی» انجام داده است.
کاخ سفید اما پرتاب ماهوارهبر ذوالجناح در ایران را اقدامی «غیرمفید و بیثباتکننده» خواند و اعلام کرد به استفاده از تحریمها و سایر اقدامات برای جلوگیری از پیشرفت بیشتر در برنامه موشکی ایران متعهد است.
گروه هفت در بیانیه خود در ارتباط با ایران «نگرانی عمیق مشترک خود» را در مورد «ادامه نقض حقوق بشر، از جمله دستگیری و بازداشت خودسرانه» نیز اعلام کرد و «افزایش استفاده از مجازات اعدام» در ایران را محکوم کرد.
در بیانیه این گروه آمده است: «ما از ایران میخواهیم به دستگیری و بازداشت خودسرانه اتباع خارجی و دوتابعیتی به عنوان اهرم سیاسی به منظور اعمال فشار پایان دهد.»
جمهوری اسلامی در ماههای اخیر تعداد دیگری از اتباع خارجی از جمله یک زوج فرانسوی را با اتهامهای سیاسی بازداشت کرده است.
گروه هفت در بیانیه خود ضمن اشاره به ساقط شدن هواپیمای اوکراینی از سوی جمهوری اسلامی، اضافه کرد: «ما به حمایت از تلاشهای بینالمللی برای پاسخگو کردن ایران در مورد سرنگون کردن غیرقانونی پرواز ۷۵۲ خطوط هوایی بینالمللی اوکراین ادامه میدهیم.»
در روزهای گذشته حامد اسماعیلیون، سخنگوی خانوادههای قربانیان سرنگونی هواپیمای اوکراینی با موشکهای سپاه پاسداران اعلام کرد جمهوری اسلامی این خانوادهها را هدف شکنجه روانی و فیزیکی قرار داده است.