وقتی در بهمن ۱۴۰۰ فایل صوتی گفتوگوی دو نفر از فرماندهان سپاه به بیرون درز کرد، نور تازهای به پشتصحنه بازیهای سیاسی و امنیتی جمهوری اسلامی تابیده شد و مدرک تازهای از جنگ قدرت مقامهای امنیتی و نظامی ایران به دست آمد.
در بخشی از این فایل صوتی صادق ذوالقدرنیا معاون وقت اقتصادی سپاه به محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه میگوید حسین طائب به محمدرضا یزدی، معاون حقوقی و پارلمانی وقت سپاه پاسداران، گفته بود: “تو این طرفی یا آن طرف؟”
اما در این نقل قول، منظور حسین طائب از بیان چنین جملهای چه بوده است؟ نگاهی به سوابق آقای طائب و ادامه سخنان منتشر شده از جلسه فرماندهان سپاه میتواند به روشن شدن مفهوم این نقل قول کمک کند. با این توضیح که این گزارش با استفاده از تحقیقات سایت ویکی فساد تهیه شده است که پروندههای مربوط به فساد در حکومت ایران را پیگیری میکند.
ویکی فساد: رمزگشایی فایل صوتی گفتگوی فرماندهان سپاه
«حلقه طائب»
جمهوری اسلامی به صورت سنتی و در شکل کلان از دو جناح سیاسی بزرگ تشکیل شده که در طول چند دهه گذشته نامهای متنوعی برای نامیدنشان به کار رفته است. در یک طرف، کسانی حضور دارند که در موقعیتهای تاریخی مختلف، «چپها، خط امامیها، مجمعیها، دوم خردادیها و اصلاحطلبان… » نامیده شدهاند. در سوی دیگر محافظهکارانی که با عناوینی مثل «راستها، اصولگراها، ولاییها، ارزشیها، حزباللهیها… » از آنها نام برده شده است.
اما روند تحولات سیاسی در سالهای اخیر نشان داده است که این دو جناح بزرگ یکدست نیستند. در تحلیلیهایی که از فضای سیاسی ایران منتشر میشود اغلب گفته میشود که در داخل این جناحها حول «شخصیتها یا منافع سیاسی و اقتصادی حلقههایی شکل میگیرند».
از راست: محمدعلی جعفری (فرمانده پیشین سپاه)، حسین طائب (رئیس سابق سازمان اطلاعات سپاه) و محمدرضا نقدی (معاون فرهنگی-اجتماعی فرمانده سپاه در سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸)
منبع تصویر،MEHR
توضیح تصویر،
از راست: محمدعلی جعفری (فرمانده پیشین سپاه)، حسین طائب (رئیس سابق سازمان اطلاعات سپاه) و محمدرضا نقدی (معاون فرهنگی-اجتماعی فرمانده سپاه در سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸)
در سالهای اخیر «حلقه نزدیک به محمود احمدینژاد» و «حلقه نزدیک به مجتبی خامنهای» که چهره بیرونی آن حسین طائب است، بارها مطرح شدهاند.
حتی افشای فایل صوتی گفتوگوی فرماندهان سپاه هم در فضای رسانهای به جدال میان «حلقههای قدرت» نسبت داده میشود.
در حدود دو دهه اخیر شکلگیری و قدرت گرفتن سازمان اطلاعات سپاه به عنوان یک نهاد موازی با خط مشی گاها متفاوت از وزارت اطلاعات، بعد دیگری به درگیریهای درونی جمهوری اسلامی بخشیده است. بر اساس محتوای فایل منتشر شده محمدعلی جعفری و صادق ذوالقدرنیا، به جز تقابل وزارت اطلاعات (تحت نظارت قوه مجریه و نفوذ رهبر) و سازمان حفاظت اطلاعات سپاه (زیر نظر مستقیم رهبر جمهوری اسلامی) آنطور برداشت میشود که در درون سپاه پاسداران هم جناحبندیهای مختلفی وجود دارد که یکی از آنها «حلقهای» بوده است با محوریت حسین طائب که در عرصه سیاسی از محمدباقر قالیباف حمایت میکرد.
ارتباط حسین طائب با محمدباقر قالیباف
در فایل صوتی افشا شده، از «خلافهای محرز»، «پولهای برنگشته» و پروندههایی صحبت شده است که کسانی میکوشند «قضایی» نشود.
بر اساس ادعای این دو فرمانده سپاه، حسین طائب از اینکه جناح دیگری در سپاه کوشیده پیگیر پرونده فساد در بنیاد تعاون و هلدینگ یاس شود شکایت داشته است. در هر دو پرونده نام محمدباقر قالیباف مطرح بوده است.
همچنین در فایل صوتی گفته شده که حسین طائب قصد داشته «محمدعلی نجفی را بگیرد» اما حلقه نزدیک به محمدعلی جعفری، موفق شدهاند شهردار سابق تهران را «کنترل» کنند. با این حال حسین طائب از شیوه برخورد با آقای نجفی راضی نبوده و صادق ذوالقدرنیا معاون اقتصادی وقت سپاه را به «چپ بودن» متهم کرده است.
محمدعلی نجفی پس از دوران شهرداری آقای قالیباف و با پیروزی اصلاحطلبان در چهارمین دوره شورای شهر تهران به شهرداری رسید و در یکی از اولین اقداماتش گزارش مفصلی از تخلفات اقتصادی انجام شده در دوران شهرداری آقای قالیباف را به صورت عمومی به شورای شهر ارائه کرد.
آقای نجفی رسما، محمدباقر قالیباف را به انواع فساد، سوءاستفاده مالی و تخلف تا سوءمدیریت متهم کرد. امضای قراردادهای صوری میلیاردی، سرمایهگذاری داراییهای صندوق بازنشستگی کارکنان شهرداری در پروژههای مشکوک، استخدام فلهای ۱۳ هزار نفر در آستانه انتخابات و بذل و بخشش ۶۷۰ ملک به اشخاص و نهادها و هدر دادن بودجههای میلیاردی در مساجد و هیاتهای مذهبی بخشی از این اتهامات بود که ظاهرا بر اساس محتوای فایل صوتی دو فرمانده سپاه، حسین طائب از افشای آن راضی نبوده است.
نامها و نشانهها در فایل صوتی سپاه
در جنگ اطلاعاتی و اقتصادی درون جمهوری اسلامی و از جمله در فایل صوتی مذکور، نامهای زیادی تاکنون مطرح شده و اشارههای آشکار و پنهان متعددی به افراد و پروندههای مختلف شده است.
محمدعلی جعفری فرمانده پیشین سپاه و صادق ذوالقدرنیا معاون اقتصادی سپاه در دوران فرماندهی او، دو طرف گفتوگو در این فایل صوتی هستند که گفته شده اولین بار در سال ۱۳۹۸ منتشر شده ولی در بهمن ۱۴۰۰ پس از انتشار آن از سوی رادیو فردا خبرساز شد.
آقای جعفری و صادق ذوالقدرنیا در این فایل صوتی، گرچه درباره پروندههای دیگران گفتوگو میکنند اما پروندههای هولدینگ یاس، ورشکستگی موسسات اعتباری وابسته به سپاه پاسداران و پروندههای مرتبط با بنیاد تعاون سپاه از جمله مواردیاند که در زمان مسئولیت آنها شکل گرفتند.
آنها در همین فایل از تلاش برای جلوگیری از ورود قوه قضاییه به پروندههای تخلف مالی صحبت میکنند. با این حال محسن جعفری نجفآبادی که در کنار عمار صالحی (فرزند فرمانده وقت ارتش) نامش در دادگاه پرونده بانک سرمایه نیز مطرح شد، فرزند محمدعلی جعفری فرمانده پیشین سپاه است که در هیئت مدیره شرکت ساختمانی اقامت و شرکت مدیریت سرمایه پانا دژسان حضور داشته است.
در سوی دیگری از این صفبندیهای امنیتی-نظامی و اقتصادی و سیاسی سعید محمد، فرمانده سابق قرارگاه خاتمالانبیا نیز قرار دارد که در دوران رسیدگی به مفاسد بنیاد تعاون سپاه به عنوان مسئول هیات پنج نفره تصفیه انتخاب شده بود. محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، مسئول رسیدگی به این پرونده بود و ریاست این هیات بر عهده صادق ذوالقدرنیا بود که در آن فایل صوتی به فرمانده کل سپاه گزارش میداد.
اتهامها اقتصادی حسین طائب
حسین طائب رئیس پیشین سازمان اطلاعات سپاه کسی است که منتقدان متعددش از درون جناح محافظهکار او را بارها به دست داشتن در زد و بندهای اقتصادی به نفع حلقه خود در سپاه متهم کردهاند.
محمود احمدینژاد، رئیسجمهور پیشین ایران در شهریور ۱۳۹۷ حسین طائب را متهم کرد که “تعادل ندارد” و “کارش پروندهسازی” است.
در اردیبهشت ۱۳۹۸ هم محمد سرافراز رئیس سابق صدا و سیمای جمهوری اسلامی، سازمان اطلاعات سپاه و حسین طائب را متهم کرد که به نفع نزدیکان این سازمان در مزایده آگهیهای بازرگانی رادیو و تلویزیون مداخله کرده است.
در حلقه قدرت حسین طائب به جز محمدباقر قالیباف، کسانی مثل جمالالدین آبرومند، رئیس پیشین هیئت مدیره بنیاد تعاون سپاه، عیسی شریفی عضو سپاه پاسداران و معاون محمدباقر قالیباف در شهرداری تهران و حسین محمدی معاون سیاسی صدا و سیما در دوران علی لاریجانی و از نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی و محمود سجادینیا (مشهور به محمود سیف) حضور داشتند.
یکی از پروندههایی که از تلاش حسین طائب برای حل و فصل آن صحبت میشود، پرونده هلدینگ یاس وابسته به بنیاد تعاون سپاه است. شرکت گروه توسعه اقتصادی یاس که به «هلدینگ یاس» مشهور است از سال ۱۳۹۳ فعالیت اقتصادی خود را آغاز کرده بود، در حوزه خدمات شهری، ساختوساز و واردات فعالیت داشت و مهمترین طرف حساب آن شهرداری تهران در دوران شهرداری محمدباقر قالیباف بود. پس از طرح پرونده که فساد آن در یک مورد ۱۳ هزار میلیارد تومان، معادل چهار میلیارد دلار بود، عدهای از مدیران آن بازداشت شدند و در آذر ماه ۱۳۹۶ منحل شد.
تحولات سالهای اخیر نشان داده است که آنچه «حلقههای قدرت» در حکومت ایران خوانده میشود، دائما در حال تغییر و تحول هستند و حتی در مواردی از بدنه حکومت طرد میشوند. اما به نظر میرسد که دلیل ایجاد این حلقهها و تحولات آنها منافع سیاسی و اقتصادی پشت پرده است که هر از گاهی در اسناد افشاشده یا در سخنان افشاگرانه افراد نزدیک به حکومت در فضای عمومی منتشر میشود.