معاون دبیرکل سازمان ملل در نشست شورای امنیت گفت افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده ایران نگران کننده و جمعآوری دوربینهای آژانس دارای عواقب جدی است. نماینده بریتانیا هم گفت در صورت عدم احیای برجام، شورای امنیت باید در جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای گامهای قاطعانه بردارد.
نشست شورای امنیت برای بررسی گزارش آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، از نحوه اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق برجام روز پنجشنبه برگزار شد.
این نشست شورای امنیت یک روز پس از آن برگزار شد که مذاکرات غیرمستقیم آمریکا و ایران در دوحه بینتیجه و بدون هیچ نشانهای از پیشرفت به پایان رسید.
رزماری دی کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و صلح، در نشست شورای امنیت، گفت آژانس بینالمللی انرژی اتمی نتوانسته ذخایر اورانیوم غنی شده در ایران را راستی آزمایی کند، اما تخمین می زند که ذخایر اورانیوم غنی شده ۲۰ و ۶۰ درصد ایران در حال حاضر به بیش از ۱۵ برابر میزان مجاز تعیین شده در برجام رسیده که بسیار نگران کننده است.
معاون دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد که اقدام ایران در جمعآوری دوربینهای نظارتی آژانس بینالملل انرژی اتمی میتواند عواقب جدی داشته باشد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، نیز در گزارش خود به شورای امنیت درباره نحوه اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق برجام، با اشاره به گزارش قبلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از میزان ذخایر اورانیوم غنی شده بیش از حد تعیین شده در برجام، گفت که آژانس در حال حاضر قادر به راستیآزمایی کل ذخایر اورانیوم غنیشده ایران نیست.
دبیرکل سازمان ملل در گزارش خود به شورای امنیت تاکید کرد که تاخیر بیشتر و عدم پیشرفت در تعاملات دیپلماتیک برای بازگشت به اجرای کامل برجام، امکان تضمین صلحآمیز بودن برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران را تضعیف میکند.
نماینده بریتانیا نیز در نشست شورای امنیت سازمان ملل گفت که در صورت احیا نشدن برجام، شورای امنیت موظف است گامهای قاطعانهای برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای بردارد.
معاون نماینده ایالات متحده نیز در نشست شورای امنیت تاکید کرد که ایران هنوز برای دستیابی به توافق جهت احیای برجام فوریت واقعی نشان نداده است.
در جریان نشست شورای امنیت سازمان ملل، نماینده فرانسه نیز با اشاره به روند طولانی مذاکرات وین و مذاکرات بینتیجه دوحه، خاطرنشان کرد که جمهوری اسلامی ایران خواستههای غیرواقعبینانه و زیادی را برای احیای برجام مطرح کرده است.
اولوف اسکوگ، نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل، هم گفت که من نگران این هستم که نتوانیم از خط پایان عبور کنیم و پیام من به ایران این است که از این فرصت استفاده کنید و توافق را بر اساس متنی که روی میز است به پایان برسانید.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز همزمان با نشست شورای امنیت سازمان ملل با اشاره به سفر اخیرش به تهران و مذاکرات دوحه گفت: پیام من به عنوان هماهنگکننده برجام این است که پس از بیش از یک سال مذاکره، خطر عبور نکردن از خط پایان وجود دارد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد که باید در اسرع وقت توافق را منعقد کنیم و به اجرای کامل برجام برگردیم.
در همین حال یک مقام ارشد آمریکایی به رویترز گفت: چشم انداز توافق پس از مذاکرات دوحه، نسبت به قبل کمتر شده است و روز به روز بدتر خواهد شد.
مجید تختروانچی، نماینده جمهوری اسلامی ایران، نیز در نشست شورای امنیت، گفت که در جریان مذاکرات دوحه، ایران ضمانتهای قابل راستیآزمایی و عینی از آمریکا درخواست کرده، و اینکه، آمریکا بار دیگر تعهدات خود را نقض نخواهد کرد، تحریمها به بهانهها یا عناوین دیگر اعمال نخواهد شد و سازوکارهای برجام مورد سوء استفاده قرار نخواهد گرفت.
تختروانچی گفت که خواستههای جمهوری اسلامی، حداقل مقتضیات برای اطمینان نسبی از ثبات در برجام بشمار میروند.
ساعتی پیش از برگزاری نشست شورای امنیت سازمان ملل، بریتانیا، فرانسه و آلمان در بیانیه مشترکی با اعلام اینکه هیات مذاکره جمهوری اسلامی در مذاکرات احیای برجام در دوحه مطالبههای اضافی و غیرواقعی جدیدی را مطرح کرد، خواستار آن شدند که تهران بدون تعلل بیشتر، از پیشنهاد روی میز که «به نفع مردم ایران» است، استفاده کند.