ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، روز شنبه، سفیر خود در آلمان را یک هفته پس از اظهارات جنجالی او در دفاع از میراث رهبر ملیگرای اوکراین که در طول جنگ جهانی دوم با نازیها همکاری میکرد، از سمت خود برکنار کرد.
آندری ملنیک، سفیر اوکراین در برلین، که از سال ۲۰۱۴ در این سمت بوده، از شناختهشدهترین چهرههای دیپلماتیک آن کشور است که همواره ابایی از ابراز نظریات تند و انتقادی، به ویژه نسبت به رویکرد آرام آلمان درباره جنگ اوکراین نداشت.
ملنیک در مصاحبه با یک پادکست آلمانی که روز ۲۵ ژوئن از یوتیوب پخش میشد، با دفاع از میراث استفان باندرا، رهبر راست افراطی سازمان ملیگرایان اوکراین که از ایدئولوژی فاشیسم دفاع میکرد، اذعان داشت که باندرا مستقیما در قتلهای انجامگرفته به دست آن سازمان نقشی نداشته است. برخی از ملیگرایان اوکراینی متهماند که در میانه جنگ جهانی دوم با نیروهای آلمانی همکاری کرده و در کشتار جمعی لهستانیها و یهودیان نقش داشتهاند.
به ادعای ملنیک، استفان باندرا در سال ۱۹۴۱ در اوکراین دستگیر شد و به دلیل تلاشهایش در جهت پایهگذاری اوکراین به عنوان کشوری مستقل از اتحاد جماهیر شوروی، در یکی از اردوگاههای کار اجباری در خارج از برلین تحتنظر بوده است. ملنیک، آنچه را که از شخصیت منفی باندرا روایت میشود، ساخته و پرداخته روسها دانست و از پذیرش این روایات از سوی آلمانیها، لهستانیها، و اسرائیلیها انتقاد کرد.
سفیر برکنارشده اوکراین در آلمان، همچنین در این مصاحبه تأکید کرد که هیچ مدرکی مبنی بر اینکه باندرا دارای دیدگاههای یهودیستیزانه بوده وجود ندارد. با این حال، نظریات یهودستیزانه باندرا از موضوعات بدون مناقشه در محافل آکادمیک بشمار میآید.
در پی مصاحبه ملنیک، چندین مقام آلمانی، دو وزیر لهستانی، و همچنین سفارت اسرائیل به گفتههای او واکنش نشان داده و آن را محکوم کردند. زلنسکی نیز پس از برکناری او، گفت که مواضع سفیر اوکراین با موضع رسمی کییف در تناقض است.
همزمان با برکناری سفیر اوکراین در برلین، زلنسکی از برکناری چند دیپلمات دیگر، از جمله سفرای این کشور در جمهوری چک، نروژ، هند، بنگلادش، مالدیو، نپال و سریلانکا خبر داد.