خانه / اخبار مهم روز / اذعان مقام ارشد پیشین جمهوری اسلامی به وقوع اعدام‌های دسته‌جمعی تابستان 67

اذعان مقام ارشد پیشین جمهوری اسلامی به وقوع اعدام‌های دسته‌جمعی تابستان 67

حسین موسوی تبریزی، «دادستان کل انقلاب» در سال‌های اول جمهوری اسلامی در اظهاراتی ضمن اذعان به وقوع اعدام‌های دسته‌جمعی تابستان 67 در ایران گفت، محمد محمدی‌‌ ری‌شهری، وزیر وقت اطلاعات این کشور، عامل اصلی این اعدام‌ها بوده است.

موسوی تبریزی در این زمینه به «انصاف‌نیوز» گفت، ری‌شهری به خمینی نامه نوشته بود که «اجازه دهید ما دوباره این‌ها که در زندان‌ها هستند و توبه نکردند را محاکمه کنیم.» به گفته موسوی تبریزی، خمینی با درخواست ری‌شهری موافقت کرد.

او در بخش دیگری از این اظهارات گفت، یکی از انتقادهای حسینعلی منتظری، قائم مقام بنیانگذار جمهوری اسلامی این بود که این اعدام‌ها به صورت دسته‌جمعی صورت گرفته است.

موسوی تبریزی همچنین درباره برخی اعدام‌های صورت گرفته در آن تابستان گفت، هواداران مجاهدین خلق موسوم به «سمپات‌ها»، که در عملیات‌ نظامی مجاهدین نیز شرکت نمی‌کردند، توسط مقامات جمهوری اسلامی اعدام شدند.

موسوی تبریزی که در برخی منابع، از او به عنوان یکی از ناقضان حقوق بشر یاد می‌شود، در بخش پایانی اظهارات خود افزود، اگر برای این اعدام‌‌ها مشورتی بین قضات صورت نمی‌گرفت، شمار اعدام‌شدگان چندین برابر بود.

اشاره موسوی تبریزی به کمیته‌ای موسوم به «هیئت مرگ» است که شامل ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری ایران، حسینعلی نیری، حاکم شرع، علیرضا آوایی، وزیر دادگستری سابق، مصطفی پورمحمدی، نماینده وزارت اطلاعات و محمد حسین احمدی، نماینده خوزستان در مجلس خبرگان بود.

هیئت مرگ در آن سال با حضور در زندان‌ها برای هزاران زندانی حکم اعدام صادر کرد.

حمید نوری، یکی از عوامل اجرای این اعدام‌ها بود که در تابستان آن سال، به عنوان دادیار زندان اوین فعالیت می‌کرد.

نوری که در سوئد بازداشت شد، چندی پیش و پس از برگزاری بیش از 90 جلسه دادگاه، به 25 سال زندان محکوم شد.

یکی از استدلال‌های حمید نوری و وکلای او در جلسات دادگاه این بود که افراد کشته‌شده مجاهدین، در زندان اعدام نشده بلکه در جریان عملیات «مرصاد» یا «فروغ جاویدان» جان خود را از دست دادند.

اظهارات موسوی تبریزی که تاکنون صریح‌ترین اظهارات منتشرشده از سوی یک مقام جمهوری اسلامی در این پرونده است، در تضاد با ادعاهای حمید نوری است.