مقامات پیشین و کنونی ایالات متحده آمریکا در مواضعی همسو از تظاهرات سراسری ضدحکومتی و آزادیخواهی مردم ایران حمایت کردند.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، سهشنبه 12 مهر از اقدامات جدید ایالات متحده در جهت حمایت از آزادیهای زنان و مردم ایران خبر داد.
بایدن در توئیتی نوشت که «ایالات متحده در کنار زنان و شهروندان ایرانی است که شجاعت آنها الهامبخش جهانیان است.»
او افزود که ایالات متحده این هفته، عوامل سرکوب خشونتبار معترضان مسالمتآمیز در ایران را متحمل هزینههای گزافی خواهد کرد و به حمایت خود از حقوق ایرانیان برای اعتراض آزادانه ادامه خواهد داد.
همزمان کامالا هاریس، معاون رئیس جمهوری آمریکا نیز با بازنشر توییت جو بایدن، نوشته است: «معترضان مسالمتآمیز در ایران، از جمله زنان و دانشجویان شجاع، با سرکوب خشونتآمیز مواجه هستند. ما در کنار آنها میایستیم زیرا آنها خواهان آزادیهای اولیه از قبیل حقوق برابر و کرامت انسانی هستند.»
کامالا هریس: در کنار معترضان در ایران ایستادهایم
کامالا هریس، معاون رئیسجمهوری آمریکا، روز سهشنبه با حمایت از معترضان در ایران در توییتر نوشت: «معترضان صلحجو در ایران، از جمله زنان و دانشجویان شجاع، با سرکوب خشونتبار مواجهاند. آنها خواستار حقوق برابر و کرامت بنیادین بشریاند و ما کنارشان ایستادهایم.»
این دومین اظهار نظر هریس در مورد اعتراضها در ایران است. او پیش از این نیز، اظهاراتی در محکومیت سرکوب معترضان به دست جمهوری اسلامی بیان کرده بود.
از سوی دیگر، ویلیام برنز، رئیس سازمان سیا، در گفتگو با شبکه سیبیاس تاکید کرد که تجمعهای اعتراضی در ایران مجموعهای از «اعتراضهای مجزا از یکدیگر» نیست. او به «مردمان بسیار شجاع، بهخصوص زنان شجاع» اشاره کرد وگفت مردم ایران از فساد، مشکلات اقتصادی، محکومیتهای اجتماعی و سرکوب سیاسی به تنگ آمدهاند. اما برنز در ضمن یادآوری کرد که نظام خودکامه در ایران «سرکوب مردم را خیلی خوب بلد است و بسیار بیرحم است.»برنز در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا کمک میکند تا ترمینالهای ماهواره استارلینک به داخل ایران ارسال شود یا نه گفت وارد جزئیات نمیشود، اما دولت آمریکا «متعهد» به دفاع از آزادی اطلاعات در این مورد است و دولت جو بایدن بر این موضوع تاکید دارد. برنز از دیپلماتهای ارشد آمریکا و مقامهای عالیرتبه سابق وزارت خارجه آمریکا است که نقش مهمی در مذاکرات هستهای منتهی به برجام در سال ۲۰۱۵ داشت.
کارین ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید، هم روز دوشنبه گفته بود که دولت بایدن «نگران» سرکوب معترضان به دست نیروهای حکومت ایران است. ژان پییر گفت: «گزارشها نشان میدهند که مقامهای امنیتی در پاسخ به اعتراضهای مسالمتآمیز دانشجویی در ایران اقدام به خشونت و بازداشتهای گسترده کردهاند و این باعث نگرانی و برآشفتگی ما است.»
سخنگوی کاخ سفید گفت این نوع سرکوب «دقیقا همان نوع رفتاری است که تعداد زیادی از جوانان مستعد ایران را وا میدارد که کشور خود را ترک کنند و جای دیگری دنبال کرامت و فرصت بگردند». او در عین حال گفته بود که توافق هستهای بهترین گزینه برای مساله هستهای ایران است.
از سویی مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین ایالات متحده نیز سهشنبه، در واکنش به ادعاهای خامنهای که تظاهرات کنونی مردم در کشورش را توطئه خارجی آمریکا و اسرائیل دانسته، در توییتی گفت که بهجای ملامت کردن آمریکا یا اسرائیل، رژیم ایران برای یافتن علت اعتراضات، باید در آینه نگاهی به خود بیاندازد.
پمپئو پیش از این نیز از اعتراضات مردم ایران حمایت کرده بود.
همسویی مقامات پیشین و کنونی ارشد آمریکا، در حالی است که پیش از این، رژیم ایران از توافق با دولت بایدن برای آزاد شدن مبلغ 7میلیارد دلار از داراییهای مسدود شده این کشور در کره جنوبی، در ازای آزادی باقر نمازی، شهروند دو تابعیتی 85 ساله ایرانی – آمریکایی خبر داده بود.
رسانههای ایران همزمان با آزادی باقر نمازی در روز شنبه 9 مهرماه، به نقل از «منابع آگاه» این خبر را منتشر کرده بودند.
در واکنش به این مدعا، شورای امنیت ملی کاخ سفید در توییتی، این توافق را کذب محض خواند و نوشت: ««گزارشهای منابع ایرانی مبنی بر انتقال وجوه مرتبط به آزادی باقر نمازی و مرخصی سیامک نمازی مطلقا کذب است».
سیامک نمازی، پسر باقر نمازی، در مهرماه سال 1394 به اتهام «همکاری با آمریکا» بازداشت شد و از آن تاریخ در زندان بود. دستگاه امنیتی رژیم ایران پدر او را با فریب برای دیدار فرزندش به ایران کشانده و او را نیز در 79 سالگی به ده سال حبس محکوم کرد.
از سویی و همزمان با اعلام عزم اتحادیه اروپا برای اعمال تحریمهایی علیه مقامات ایرانی بهدلیل سرکوب معترضان، سهشنبه 12 مهر، خبری مبنی بر اینکه یک دادگاه بلژیکی، حکم ممنوعیت استرداد اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی زندانی محکوم به اقدامات تروریستی در این کشور را لغو کرده است نیز مطرح شد.
ادعاهای مربوط به توافق ایران با کشورهای غربی درباره دریافت اموال یا استرداد مجرمانی از قبیل اسدالله اسدی در حالی از طرف برخی رسانههای غربی و رسانههای داخل ایران مطرح میشود که رژیم ایران بیش از هر زمانی بهدلیل سرکوب خشونتآمیز و خونین معترضان که تاکنون به کشته شدن بیش از 154 نفر منجر شده در تنگنا و زیر فشارهای بینالمللی قرار گرفته است.
ناظران بر این باورند که مطرح شدن چنین ادعاهایی از سوی ایران یا عوامل نفوذی آن در رسانههای خارج از این کشور بهمنظور رو بهبهبودی جلوه دادن روابط تهران و غرب و یا نشر روایتهایی مبنی بر وجود زد و بندهایی میان رژیم ایران و حکومتهای غربی برای تردیدافکنی در اذهان عمومی و دلسرد کردن معترضان در ایران نسبت به حمایتهای غرب صورت میگیرد.
در روزهای گذشته، بسیاری از سیاستمداران جهان، از دبیر حزب کمونیست فرانسه تا سیاستمداران راستگرا و میانهروی اروپایی و غربی نسبت به کشتار صدها ایرانی و بازداشت هزاران نفر از معترضان توسط عوامل سرکوب رژیم جمهوری اسلامی در ایران واکنش نشان دادهاند.
یک منبع آگاه به شبکه سیانان گفت انتظار میرود آمریکا طی هفته جاری، تحریمهای جدیدی علیه مقامهای انتظامی و افرادی که نقش مستقیمی در سرکوب معترضان در ایران داشتهاند، اعمال کند.