دو رسانه و یک مرکز تحقیقاتی آلمانی در گزارش تحقیقی مشترک اعلام کردند که شرکت «سافت کلود( Softqloud)» در شهر میربوش در نزدیکی دوسلدورف آلمان به راهاندازی شبکه ملی اطلاعات و قطع اینترنت در ایران کمک میکند.
بر اساس تحقیقات مشترک دو نشریه «تاتس» و «نتسپولیتیک» همچنین مرکز تحقیقاتی «کورکتیو»، شرکت «سافت کلود( Softqloud)» شاخهای از Arvancloud یا همان ابرآروان است که به راهاندازی شبکه ملی اطلاعات و قطع اینترنت در ایران کمک میکند.
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان در مصاحبهای که قرار بوده پنجشنبه شب نسخه کامل آن پخش شود، این اتفاق را «بسیار حیرتآور» خواند و گفت که مقامهای امنیتی این موضوع را بررسی خواهند کرد.
وزیر خارجه آلمان گفت که اگر ادعاها صحت داشته باشند، میتواند عواقب کیفری نیز داشته باشد.
بر اساس این تحقیقات مشترک «سافت کلود» یکی از چهار پل اتصال دیجیتالی را تشکیل میدهند که ایران را به اینترنت جهانی متصل میکند.
این شرکت چندین مرکز داده را در اروپا راهاندازی کرده که در صورت بسته شدن اینترنت، میتواند عملکرد اینترانت در ایران را تضمین کند.
این سه رسانه و مرکز اعلام کردند که برای تحقیق خود اسناد این شرکت و همچنین شبکه و دادههای آن را تجزیه و تحلیل کرده و با کارشناسان مختلف صحبت کردهاند.
ابرآروان که به ادعای مدیران این شرکت، بهلحاظ فناوری و کیفیت، توانایی رقابت با نمونههای مشابه خارجی را داراست؛ در سالهای گذشته به سبب مشارکت در یک تفاهمنامه بین دولت و بخش خصوصی، مورد انتقاد بسیاری از افراد در شبکههای اجتماعی قرار گرفته بود. پروژهای ملی با نام «ابر ایران» با هزینهای ۲۴۰۰ میلیارد تومانی وجود داشته که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان حوزه فناوری، حضور ابرآروان در آن به معنی مشارکت این شرکت در تکمیل بسترهای شکلگیری شبکه ملی اطلاعات است که موفقیت این پروژه ملی، امکان قطع اینترنت را برای مقامهای جمهوری اسلامی ایران آسانتر از پیش خواهد کرد.
با این حال ابرآروان در پاسخ به روزنامه آلمانی تاگس اشپیگل ارتباط مستقیم و غیر مستقیم با دولت ایران را رد کرد. «Arvancloud ابرآوران» همچنین اعلام کرد که قرارداد خود با «سافت کلود( Softqloud)» را در ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۲ یعنی ۲۰ روز پیش قطع کرده است.
بر اساس این گزارش «Arvancloud ابرآروان» توضیحی درباره دلیل لغو این قرارداد نداده و همچنین «سافت کلود» نیز واکنشی به این گزارش نشان نداده است.
تاگس اشپیگل همچنین نوشت که شرکتهای هلندی ارائه دهنده سرور «Serverius و i3D.net» اخیرا قرارداد خود با «سافت کلود» را قطع کردند.
به گفته این روزنامه هرچند بیتردید و کاملا ثابت نشده که شرکت آلمانی سافتکلود در فعالیتهای مرتبط با سانسور حکومت ایران دست دارد، اما شواهدی در این زمینه وجود دارد. بر اساس تحقیقات مشترک «کورکتیو»، «تاتس» و «نتسپولیتیک» در آغاز روند تاسیس سافتکلود فردی حضور داشته که سازمان امنیت داخلی آلمان او را با وزارت اطلاعات ایران مرتبط دانسته است.
سال ۱۳۹۹حملات هکرها به بخشهایی از زیرساختهای پردازش ابری شرکت ابرآروان، موجب اختلال و از کار افتادن شمار قابل توجهی از وبسایتهای پرکاربر ایرانی در روزهای پایانی سال شد.
براساس اظهارات پویا پیرحسینلو، مدیرعامل ابرآروان، هکرها با هدف قراردادن سرورهای این شرکت در دیتاسنتر آسیاتک، به دنبال تخریب و حذف اطلاعات بودهاند که برای مهار آن، تمام دسترسیها به سرورها، بهصورت موقت محدود شدهاند.