همزمان با برگزاری اعتراضات در برخی شهرهای ایران که با شعار «مرگ بر دیکتاتور» و «امسال سال خونه، سیدعلی سرنگونه» همراه بوده، هزاران ایرانی ساکن اروپا روز شنبه در برلین پایتخت آلمان تظاهراتی بیسابقه با شعار «مرگ بر جمهوری اسلامی» بر پا کردند.
خبرگزاری رویترز اعلام کرد:«دهها هزار نفر در برلین در حمایت از اعتراضات مردم ایران راهپیمایی کردند.»
رویترز همچنین گزارش داد : اعتراضات اخیر در ایران که در پی کشته شدن مهسا امینی در بازداشت پلیس آغاز شد با وجود سرکوب مرگبار حکومت، وارد ششمین هفته شده است ، اعتراضاتی که یکی از جدیترین چالشها را برای حاکمیت جمهوری اسلامی، پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایجاد کرده است، حتی اگر در ظاهر، سرنگونی حکومت نزدیک بهنظر نرسد.
این خبرگزاری همچنین نوشت: راهپیمایی برلین، بزرگترین تظاهرات ایرانیان خارج از کشور برضد جمهوری اسلامی بوده است.
رویترز از قول یکی از شرکتکنندگان در تظاهرات برلین هم، نوشت: «احساس بسیار خوبی دارم، زیرا ما اینجا هستیم تا بگوییم ما همه با مردم ایران هستیم، من صدای مهسا امینی هستم.»
با فرا رسیدن شب در ایران، اعتراضات شامگاهی شنبه ۳۰ مهر آغاز شده و مردم معترض در چند محله پایتخت به خیابانها آمدهاند. ویدئوهایی نیز از اعتراضات در مشهد، مهاباد و دزفول منتشر شده است.
قطعی و اختلال اینترنت در ایران موجب شده است که گزارشهای مربوط به اعتراضات شهرهای مختلف در صورت انتشار نیز با ساعتها و برخی موارد روزها تأخیر منتشر شود.
معترضان در دزفول، استان خوزستان، معترضان شعار «آزادی آزادی آزادی» و «امسال سال خونه، سید علی سرنگونه» میدهند. در یک گزارش ویدئویی صدای شلیک گلوله شنیده میشود.
همزمان با اعتراضات در ایران، در برخی شهرهای جهان نیز تجمعها و راهپیماییهایی برگزار شده که بزرگترین آن در برلین پایتخت آلمان گزارش شده است.
پلیس آلمان جمعیت شرکتکننده در تظاهرات برلین را دستکم ۱۰۰ هزار نفر اعلام کرده است.
در این تجمع شعارهایی از جمله «آزادی آزادی آزادی» و «این آخرین پیامه، هدف کل نظامه» داده شد.
یک زن شرکتکننده در تجمع اعتراضی برلین به صدای آمریکا گفت که از دولت آلمان به جای «مو کوتاه کردن» توقع «یک عمل واقعی» دارد. یک زن نیز با تأکید بر این که امروز ایرانیان از هر عقیده و دین و دیدگاهی کنار هم در این تجمع حضور یافتهاند، ابراز امیدواری کرد که «این اتحاد و همبستگی را روزی در ایران جشن بگیریم»؛ یک زن دیگر نیز ابراز امیدواری کرد که صدای پشتیبانی ایرانیان خارج از کشور به معترضان داخل ایران برسد و روزی «همه با هم همدیگر را در ایران ببینیم.»
چند تن از شرکتکنندگان در این تظاهرات نیز، در گفتوگو با صدای آمریکا انگیزه حضور خود را همبستگی با معترضانی که «کف خیابانهای ایران جانشان را از دست میدهند» و پشتیبانی از «انقلابی که الان در ایران است»، اعلام کردند.
همچنین معترضان ایرانی در پایتخت آلمان شعار «مرگ بر دیکتاتور» دادند.
سهیل زمانی، موسیقیدان حاضر در گردهمایی برلین، این اتحاد را نویدبخش «روزهای روشن» در ایران دانست.
حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانوادههای پرواز پیاس ۷۵۲ که این اجتماع بزرگ به دعوت او برگزار شد، در سخنانی گفت که «جمهوری اسلامی برابر با ایران نیست» و از کشورهای غربی خواست «سفرای جمهوری اسلامی را از کشور خود اخراج» کنند.
او تأکید کرد: «با نوکیسههای جمهوری اسلامی همان کاری را بکنید که با نوکیسگان پوتین کردید! اموالشان را ضبط کنید و نگذارید خون مردم بیگناه ایران را بمکند! کسی از شما نخواست وارد جنگ شوید و مردم ایران را تحریم کنید؛ درخواست ما برای تحریم هدفمند مقامات جمهوری اسلامی است.»
آقای اسماعیلیون اضافه کرد: «درخواست ما برای تحریم و اخراج عوامل خونشویی و لابیگری برای جمهوری است. درخواست ما ارسال پیام سیاسی محکمی به رژیم جمهوری اسلامی است تا نشان دهید به انقلاب جوانان شجاع و جسور ایرانی ایمان آوردهاید.»
او همچنین تأکید کرد: «مترقیترین انقلاب تاریخ خاورمیانه را ارج بگذارید و فراموش نکنید ما مردم ایران همکاران با جنایتکاران جمهوری اسلامی را نه فراموش میکنیم و …» و مردم جمله او را با عبارت «نه میبخشیم» تکمیل کردند.
سخنان حامد اسماعیلیون با تکرار شعار محوری اعتراضات سراسری ایران پایان یافت: «زن زندگی آزادی».
حامد اسماعیلیون همچنین در مص
تصاویر اختصاصی ارسال شده برای صدای آمریکا نشان میدهد تجمع برلین با شعارهای «مرگ بر جمهوری اسلامی» و «حکومت اسلامی نمیخوایم نمیخوایم» بعدازظهر شنبه به وقت آلمان آغاز شد. این تجمع بزرگ برای همبستگی با اعتراضات سراسری ایران، گرد بنای «ستون پیروزی» در برلین پایتخت آلمان برگزار شد.
ستون پیروزی شهر برلین در تصرف معترضان ایرانی شرکتکننده در تجمع همبستگی
حامد اسماعیلیون در حاشیه این تظاهرات به صدای آمریکا گفت که خوشحالم صدای دادخواهی تعمیم پیدا کرده و افراد مختلف به هم پیوستهاند.
در تجمع برلین، از گروههای مختلف از پادشاهیخواهان تا گروههای چپ در کنار هم قرار دارند و شعار «مرگ بر جمهوری اسلامی» سر داده میشود.
یکی از موزیکهای پخش شده در تجمع برلین، ترانه «برای آزادی» است که به نمادی از اعتراضات سراسری ایرانیان تبدیل شده است.
بنا بر گزارشهای ویدئویی، در روز شنبه ۳۰ مهر، دستکم در دانشگاههای تهران، صنعتی شریف، بهشتی، علامه طباطبایی، تبریز، شیراز، اهواز، یزد، مازندران، تجمعها و تظاهرات برگزار شده است.
همچنین گزارش شده است که در برخی از شهرها از جمله کرج و مشهد، اعتراضات مردمی بر پا است.
در مشهد، معترضان در خیابان کوثر شعار «نترسید نترسید ما همه با هم هستیم» میدهند و رانندهها نیز با بوق زدن آنها را حمایت میکنند.
گزارشهای شهروندی از تهران حاکی از آن است که در مرکز پایتخت، حوالی بازار، باغ سپهسالار، خیابان لالهزار، و خیابان چراغبرق، تظاهرات با شعار «مرگ بر دیکتاتور» در جریان است و مأموران حکومتی با گاز اشکآور به معترضان حمله کردهاند.
دهها تن از دانشجویان دانشکده مدیریت دانشگاه صنعتی شیراز روز شنبه اعتصاب کردند و با چیدن ظرف غذای خود در یک صف در محوطه دانشگاه، تحصن کردند.
در دانشکده فنی دانشگاه تهران، معترضان با شعار «بیشرف بیشرف» با مأموران حراست مقابله کردند و با شعار «دانشجوی باغیرت، حمایت حمایت» سد محاصره حراستیها را شکستند.
در دانشگاه هنر و معماری یزد، دانشجویان در حالی که آب حوض محوطه دانشگاه و همچنین کف دستهایشان را به رنگ خون درآوردهاند، ترانه «از خون جوانان وطن لاله دمیده» را میخوانند.
دانشجویان هنر دانشگاه یزد دوشادوش یکدیگر از شرایط کشور انتقاد کردند
یک گزارش ویدئویی دیگر از این دانشگاه نیز نشان میدهد دانشجویان در حالی که دست میزنند، شعار «زن زندگی آزادی» میدهند.
دانشجویان پسر دانشگاه صنعتی شریف نیز در اعتراض به تفکیک جنسیتی فضاهای عمومی، در مقابل سالن غذاخوری پسران تجمع کردند و سپس با باز کردن راه عبور، به دختران معترضی که حجاب از سر برداشتهاند، کمک کردند تا وارد سلف پسران بشوند.
بنا بر گزارشهای ویدئویی، روز شنبه گروه پرشماری از کارکنان شرکت شکلاتسازی آیدین (داداش برادر) در تبریز اعتصاب کردهاند و با تجمع در محوطه این شرکت شعار میدهند.
تصاویر منتشر شده از شهرهای سنندج، سقز و مریوان در استان کردستان و همچنین بوکان در استان آذربایجان غربی، اعتصاب عمومی کسبه را به تصویر کشیده است.
بازاریان در سنندج در حمایت از معترضان اعتصاب کردند
همزمان با اوج گرفتن اعتراضات در ایران، گزارشها حاکی از آن است که اینترنت در بسیاری از شهرها قطع و یا بسیار ضعیف است.
بنا بر گزارشهای شهروندی، اعتراضات در سقز در محله کریمآباد آغاز شده است.
همزمان با برگزاری اعتراضات و اعتصابات در داخل ایران، ایرانیان خارج از کشور نیز روز شنبه در همبستگی با موج اعتراضی داخل کشور، تظاهرات کردند.
شماری از ایرانیان ساکن نیوزلند با در دست داشتن پرچم شیر و خورشید نشان، شعار «زن زندگی آزادی» دادند.
در ساعات گذشته تصاویر ایرانیان که در اتوبوسهای متعدد از سوئد، ایتالیا، فرانسه، سوئیس و برخی دیگر از شهرهای اروپایی به سمت برلین در حرکت بودند، منتشر شد.
رضا اصلان، نویسنده و تحلیلگر سیاسی آمریکایی ایرانیتبار در یک پیام ویدئویی گفته از نقش مشاوره برای «شورای ملی ایرانیان آمریکا» (نایاک) کنارهگیری کرده است.
آقای اصلان در ویدئویی که در حساب اینستاگرام خود منتشر شده، گفته است که «بار منفی همراه با نام نایاک در این برهه زمانی» مانع از برقراری ارتباط با مخاطبانش میشود.
سایت و حساب شبکههای اجتماعی نایاک هنوز به خبر کنارهگیری رضا اصلان واکنش نشان نداده است.
دور جدید اعتراضات از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استانهای کشور جریان داشته است.
بنا بر گزارش هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از روز ۲۶ شهریور تا ۲۷ مهر ۲۴۴ نفر از جمله ۳۲ کودک جان خود را از دست دادهاند و همچنین بیش از ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر نیز بازداشت شدهاند.
در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنهای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه، روحت شاد» داده شده است.
مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.