در مریوان، سنندج و بوکان جو امنیتی شدیدی مستولی شده و ماموران برای دستگیری شهروندان به خانهها یورش میبرند. در صادقیه تهران نیروهای اسبسوار صفآرایی کردهاند. خبرنگاران اجازه مصاحبه با تیم فوتبال ساحلی را نیافتند
رسانههای کردی از درگیری شدید میان نیروهای حکومتی با مردم معترض در نزدیکی میدان معلم شهر سقز خبر میدهند.
در سنندج، بوکان، مهاباد و مریوان نیز تجمعات با مسدود کردن خیابانها و روشن کردن آتش ادامه دارد و همزمان فشار و سرکوب تشدید شده است.
فعالان مدنی کرد از مردم مریوان و شهرهای اطراف خواستهاند که سهشنبه ۱۷ آبان در مراسم سوم نسرین قادری بر سر مزار او حاضر شوند.
سایت خبری “کردپا” از استقرار نیروهای سرکوب در خیابانهای فردوسی و نمکی سنندج و صدای تیراندازی پیاپی در شهر خبر داده است.
سازمان حقوق بشری ههنگاو میگوید در روزها و هفتههای اخیر، دهها نفر در سنندج از سوی ماموران جمهوری اسلامی ربوده و به مکانهای نامعلوم برده شدهاند. این سازمان در تازهترین گزارش، فهرستی از اسامی ۱۱ تن از شهروندان را منتشر کرده که از هفتم مهر تا ۱۵ آبان ربوده شدهاند. این سازمان پیشتر از ربوده شدن چهار برادر و دایی آنها در سنندج خبر داده و گفته بود که هیچ اطلاعی از سرنوشت آنها در دست نیست.
ههنگاو همچنین از ورود پنج دستگاه اتوبوس با پلاک عراقی از مرز مهران به خاک ایران در شامگاه دوشنبه خبر داد. منبع این سازمان حقوق بشری گفته است که نیروهای حشد شعبی در لباس فرم پلنگی سرنشینان این اتوبوسها بودهاند و سه سمند سفید آنها را اسکورت میکردند.
بازداشت مصطفی نیلی، وکیل دادگستری
شامگاه دوشنبه ۱۶ آبان، اطلاعات سپاه مصطفی نیلی، وکیل دادگستری را در فرودگاه مهرآباد بازداشت کرد. فاطمه نیلی در توییتی نوشت که برادرش ساعت شش بعدازظهر از سوی اطلاعات سپاه بازداشت شده و سه ساعت بعد، سه مامور مرد و یک مامور زن به خانه مادر آنها رفتهاند: «پس از بازرسی خانه و توقیف شناسنامه و مدارک کاری، ایشان را با خود بردند.«
مصطفی نیلی وکیل بسیاری از زندانیان عقیدتی سیاسی بوده و پیشتر نیز به اتهام اطلاع رسانی و مصاحبه با رسانههای خارج از کشور، تحت فشار و تهدید قرار گرفته بود. او بیست و سومین وکیلی است که در طول هشت هفته اعتراضات سراسری دستگیر میشود.
استقرار پلیس اسبسوار در فلکه دوم صادقیه تهران
معترضان تهرانی با تاریک شدن هوا در میادین و محلات گرد هم میآیند و شعارهای ضدحکومتی میدهند. مناطق غربی تهران از آغاز اعتراضات سراسری، یکی از کانونهای مهم تجمعات بودهاند. تصاویری از فلکه دوم صادقیه در غرب تهران، استقرار ماموران اسبسوار در میدان را نشان میدهد.
از پل عابر پیاده پردیسان در بزرگراه حکیم نیز بنری آویخته شده که گوریلی عمامه به سر را نشان میدهد. در شبکههای اجتماعی تصویری از یک جوان در مرکز شهر و میدان ولیعصر همرسان شده که مقوایی با این متن را بالای دست گرفته است: «دلار ۳۵۰۰۰۰ ریال … کسی صدای من رو میشنوه؟؟ مرده و زنده من برای کسی فرق میکنه؟ از طرف جوان ایرانی»
یک روز قبل در بزرگراه همت نیز مرد مسنی تابلویی به دست داشت که رویش نوشته بود: «جانبازم… به دادم برسید.»
پویش “عمامه پرانی” نیز که به ابتکار شماری از جوانان در اعتراض به سلطه دینی شکل گرفته، در برخی شهرها جریان دارد و ویدئوهای آن در شبکههای اجتماعی همرسانی میشود.
فضای امنیتی و یورش به خانههای مردم در مریوان
شبکه حقوق بشر کردستان از جو سنگین امنیتی در خیابان مردوخ، محله نوبهار، کور موسوی، تپه موسک و شهرکهای کانی دینار، هجرت و روستای نی و شنیده شدن صدای تیراندازی از برخی مناطق خبر میدهد. این شبکه به نقل از منابع خود نوشته که صدها نیروی ضد شورش و بسیج سپاه پاسداران به خانه مریوانیها یورش برده و شماری را بازداشت کردهاند.
سازمان حقوق بشری ههنگاو ویدیویی از مراسم ختم نسرین قادری در خانه والدینش در محله مردوخ مریوان منتشر کرده که نشان میدهد حاضران در این مراسم شعار مرگ بر دیکتاتور و “ژن ژیان ئازادی” سر میدهند.
علاوه بر مریوان، خیابانهای سنندج، بوکان و مهاباد نیز صحنه حضور معترضان و روشن کردن آتش در معابر هستند.
مردم مریوان پس از اعمال فشار نیروهای حکومتی برای خاکسپاری بی سر و صدای پیکر نسرین قادری، به خیابانها آمدند. این دانشجوی کرد که در دانشگاه علامه طباطبایی تهران درس میخواند، در جریان اعتراضات سراسری بر اثر ضربات باتوم به سرش جان باخت. پدر او از جانبازان جنگ هشت ساله با عراق است و رسانههای دولتی به نقل از او گفتهاند که نسرین قادری ۱۳ آبان به دلیل “بیماری زمینهای” درگذشت.
دادستانی شهریار که محل سکونت نسرین قادری بود، اعلام کرده که “تشخیص اولیه پزشکی قانونی، مسمومیت متوفی است.”
در تازهترین خبر، سازمان “ههنگاو” تصویری از جواز دفن نسرین قادری را منتشر کرده که جای علت فوت در آن خالی است.
جلوگیری از مصاحبه روزنامهنگاران با تیم فوتبال ساحلی
در حالی که فدراسیون فوتبال ایران زمان بازگشت کاروان تیم ملی فوتبال ساحلی را به اطلاع عموم رسانده بود و خبرنگاران زیادی مقابل ورودی مخصوص فرودگاه امام انتظار میکشیدند، هیچیک از خبرنگاران و اهل رسانه اجازه ورود به سالن و مصاحبه با اعضای تیم را پیدا نکردند. در ویدئوهای موجود دیده میشود که ماموران انتظامی روزنامهنگاران را با تندی و درگیری لفظی و فیزیکی پراکنده میکنند.
کمیته فوتبال ساحلی فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی در بیانیهای تهدید کرده که به “رفتارهای سیاسی در میادین ورزشی” بر اساس مقررات رسیدگی میکند.
در مراسم اهدای جام مسابقات بینقارهای این رشته ورزشی، تیم ایران که قهرمان شده بود شادی نکرد و کاپیتان تیم نیز جام را در سکوت بالای سر برد. تعدادی از بازیکنان هنگام پخش سرود ملی همخوانی نکردند و سعید پیرامون نیز پس از زدن دومین گل به برزیل، به صورت نمایشی موهای خود را قیچی کرد.
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی نسبت به اعترافگیری اجباری از بازیکنان تیم فوتبال ساحلی و اعمال فشار به آنها هشدار دادهاند.
پنج تن از بازیکنان تیم فوتبال ساحلی اهل بوشهر هستند. اکانت وحید آنلاین شامگاه دوشنبه در توییتر پیامی را منتشر کرد که حاکی از آن است مردمی را که به استقبال این بازیکنان رفته بودند، با گاز اشکآور متفرق کردهاند.
تبلیغات حکومتی در زاهدان
خبرگزاری”حالوش” که اخبار سیستان و بلوچستان را پوشش میدهد در توییتی از حضور نیروهای حکومتی در یک مدرسه زاهدان و واداشتن دانش آموزان به خواندن سرود “سلام فرمانده” خبر داد. حالوش نوشت: «نیروهای امنیتی با حضور در دبستان علیابن ابیطالب در بلوار کشاورز زاهدان، علاوه بر ایجاد رعب و وحشت دانشآموزان را به خواندن سرود سلام فرمانده مجبور کردند.»
در شبکههای اجتماعی ویدئوهای زیادی از سر شعارهای ضد حکومتی توسط دانش آموزان بلوچ در مسیر مدارس وجود دارد.
حالوش از بلاتکلیفی و بیخبری از وضعیت دو برادر نوجوان بازداشتی بلوچ نیز گزارش داده است. این دو برادر به نامهای محمد و علی رخشانی، ۱۶ و ۱۷ ساله، ۹ مهر در زاهدان دستگیر شدند.