فشنگ تفنگهای ساچمهای که از سوی ماموران امنیتی جمهوری اسلامی ایران برضد معترضان و برای سر کوب اعتراضات به کار میرود، توسط یک شرکت فرانسوی-ایتالیایی به نام «شدیت» تولید شده است. کارگیری ایران از این فشنگهای ساخت اتحادیه اروپا، احتمالا به معنی نقض تحریمهای این اتحادیه است.
فرانس۲۴ در گزارشی تحقیقی دریافته که از سال ۲۰۱۱ بدینسو، فشنگ تفنگهای ساچمهای ساخت شرکت «شدیت» بهگونه گسترده توسط شکارچیان در ایران مورد استفاده قرار گرفته است.
تیم تحقیقاتی فرانس۲۴ برای بررسی این فشنگها از ایرانیهای داخل ایران خواست تا عکس فشنگهایی که از سوی ماموران امنیتی ایران برای سرکوب اعتراضات به کار میرود را ارسال کنند.
فرانس۲۴ در این گزارش، بیش از ۱۰۰ عکس و ویدیو از کپسولهای گاز اشکآور، گلولههای تفنگ، گلولههای پینتبال و فشنگهای تفنگ ساچمهای را بررسی کرده که بهگونه گسترده در هفتههای پسین توسط ماموران امنیتی دولت ایران و در شهرهای مختلف ایران مورد استفاده قرار گرفتهاند.
یکی از اعضای نیروهای امنیتی ایران در این مورد به فرانس۲۴ گفته که فشنگ تفنگهای ساچمهای ساخت شرکت «شدیت» سالها است که توسط شکارچیان ایرانی استفاده میشود و تاکید کرده که برخی اوقات، یگان او نیز اجازه استفاده از این فشنگها را دریافت کردهاند.
شرکت «شدیت» در ایتالیا و فرانسه دفتر دارد و این شرکت ادعا میکند که بزرگترین تولیدکننده فشنگ خالی تفنگهای ساچمهای در جهان است که سالانه بیش از ۱ میلیون فشنگ تولید میکند.
شرکت شدیت، فشنگهای خالی را پس از تولید به شرکتهایی میفروشد که آنها را با پودر و گلولههای انفجاری دیگر پر میکنند.
یکی از معترضان که این فشنگها را به فرانس۲۴ فرستاده میگوید نیروهای امنیتی همواره پس از شلیک کردن به سوی معترضان، تلاش میکنند تا فشنگهای خالی را از روی زمین جمعآوری کنند.
به بنیاد تحریمهای اتحادیه اروپا، این اتحادیه صادر کردن هرنوع مهمات جنگی را برای استفاده داخلی تحریم کرده است.
در آوریل ۲۰۱۱، اتحادیه اروپا تحریمی را اعلام کرد که براساس آن صدور مستقیم یا غیرمستقیم تجهیزاتی مانند جنگافزار، مهمات و دیگر تجهیزات مربوطه را که ممکن برای سرکوب داخلی در ایران استفاده شود را منع اعلام کرد.
اینک باتوجه به این تحریمها، آگاهان باورمندند که شرکت شدیت به دلیل استفاده از فشنگهای این شرکت در سر کوب اعتراضها در ایران، از نگاه قانونی مسئول است.
این آگاهان میگویند شرکت شدیت باید به خریدارها واضح میساخت که تولیدات این شرکت را نباید به سازمانهای تروریستی و کشورهایی که مورد تحریم هستد، بفروشند.