پس از آنکه خبرهایی مبنیبر تحریم جشنوارههای دولتی و به ویژه مهمترین آنها یعنی جشنواره فیلم فجر از طرف شماری از هنرمندان و نهادهای صنفی منتشر شد، روزنامه کیهان با حمله به تحریمکنندگان جشنوارههای دولتی اقدام آنان را فرصتی برای «پوستاندازی» سینما «مانند دوران اول انقلاب» توصیف کرد.
بر اساس گزارشی که امروز یکشنبه ۱۱دی۱۴۰۱ در کیهان منتشر شده، این رسانه وابسته به نهاد رهبری جمهوری اسلامی ادعا کرد، در ماههای اخیر جشنوارههای دولتی از جمله سینما حقیقت، «با قوت و قدرت» برگزار شده است.
در این یادداشت خطاب به سینماگران و دیگر هنرمندان معترض آمده است: «سینما تعطیل نشد، شما مرخص شدید!»
این روزنامه درحالی مدعی برگزاری جشنوارههای دولتی با «قوت و قدرت« شده که شمار زیادی از هنرمندان مستقل در ایران حضور در این جشنوارهها را تحریم کرده و بهگفته برخی مدیران دولتی، این فعالیتهای هنری با «اختلال در بخش مخاطب» نیز مواجه شده است.
جشنواره سینما حقیقت امسال توسط جمع بزرگی از سینماگران و فعالان فرهنگی تحریم شد.
این هنرمندان بیانیهای منتشر کردند که در آن به کشته و زندانی شدن معترضان از جمله بازداشت اهالی فرهنگ و هنر اشاره شد، و در بخشی از آن آمده بود: «در این شرایط غمانگیز و تاسفبار، جشن و جشنواره فیلم مستند را نادیده انگاشتن غم مردمی میدانیم که صاحبان راستین فرهنگ و هنرند.»
کانون فیلمسازان مستقل ایران نیز با صدور بیانیهای از جشنوارهها و سازمانهای سینمایی جهان خواسته است که با تحریم جشنواره فیلم فجر در کنار معترضان ایرانی بایستند و پیام «زن، زندگی، آزادی» را به گوش جهانیان برسانند.
روزنامه کیهان در یادداشتی که خطاب به هنرمندان معترض نوشته برخی از آنها را با عناوینی همچون «شبهسلبریتی» و «شبهبازیگر» خطاب کرده و نوشته است: «عدو سبب خیر شد و اگر خدا بخواهد، آن هوای راکد نفسگیر و مانده ۲۰-۳۰ سال گذشته، در حال رخت بر بستن از این سینماست.»
این گزارش در حالی در رسانه وابسته به نهاد رهبری منتشر شده که چندی قبل وزیر ارشاد دولت سیزدهم از هنرمندان خواست فعالیتهای خود را به «روال عادی» برگردانند و از خوانندگان و موسیقیدانها خواست برای برگزاری کنسرتهای خود از وزارت ارشاد مجوز بگیرند.
با اینهمه کیهان به مسوولان دولتی هشدار داده است، «خدا نکند مدیران و مسوولین ما کوتاه بیایند و مانند همان دوران پس از فتنه ۱۳۸۸، پروژههای میلیاردی به این حضرات بدهند!»
شمار زیادی از چهرههای ورزشی و هنری در جریان اعتراضات چهارماه گذشته از مردم معترض و مطالبات آنها حمایت کردهاند. حمایت چهرههای شاخص از دید رهبر جمهوری اسلامی و مقامات نزدیک به او پنهان نمانده است تا آنجا که «علی خامنهای»، در یک سخنرانی، این حمایت را «بیارزش» دانست و از قوهقضاییه خواست درباره «این که موضعگیری آنها عناوین مجرمانه دارد یا نه»، تصمیمگیری کند.
اواسط آبان، یک کمیته وابسته به خانه سینما، فهرستی صد نفره از سینماگران و هنرمندان موسیقی و تئاتر تهیه کرد که در جریان اعتراضات بازداشت یا ممنوعالخروج شدند.
در این میان، زندانی شدن برخی بازیگران به ویژه «ترانه علیدوستی»، بازتاب گسترده بینالمللی داشته است.
از ابتدای اعتراضات سراسری که با کشته شدن «مهسا امینی» در بازداشت ماموران گشت ارشاد آغاز شد، تعداد زیادی بازیگر و کارگردان سینما و تئاتر تهدید و احضار شده، یا مورد تعقیب قضایی و بازداشت قرار گرفتهاند.