مرکز مقاومت ملی اوکراین اعلام کرده که یک هیات ایرانی در حال بررسی امکان مونتاژ پهپادهای مورد نیاز روسیه در خاک بلاروس است تا از این طریق، مشکلات حمل و نقل این پهپادها به روسیه را دور بزند.
جروزالم پست روز چهارشنبه، ۱۰ ماه مه (۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۲) با انتشار گزارشی از انتقال تجهیزات ساخت پهپادهای انتحاری ایران به بلاروس خبر داده است. این گزارش هدف از انتقال کارگاههای ساخت پهپادهای ایرانی به بلاروس را جلوگیری از مشکلات حملونقل اعلام کرده است.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، گروهی از کارشناسان نظامی وابسته به حکومت ایران قصد دارند زیر نظر دستگاههای اطلاعی-نظامی روسیه، تجهیزات ساخت پهپادهای انتحاری “شاهد” ساخت حکومت ایران را به بلاروس منتقل کنند.
بر اساس این گزارش که بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی مرکز مقاومت ملی اوکراین تنظیم شده، سفر هیات ایرانی با هماهنگی دستگاههای اطلاعاتی روسیه صورت گرفته و در جریان آن، کارخانهای در شهر گومل واقع در جنوب شرقی بلاروس در نزدیکی مرز با روسیه، به عنوان یکی از گزینههای ساخت و مونتاژ پهپادهای انتحاری در نظر گرفته شده است.
مرکز مقاومت ملی اوکراین اعلام کرده که هدف حکومت ایران از انتقال کارخانه ساخت پهپاد به خاک بلاروس، غلبه بر مشکلات لجستیکی از جمله مسائل مربوط به دشواری حمل و نقل است.
در همین حال، یوری ایگنات سخنگوی فرماندهی نیروی هوایی اوکراین، دلیل این تصمیم ایران را اجتناب از تحریمهای غرب به دلیل تامین پهپادهای روسیه در جنگ با اوکراین اعلام کرده و اضافه کرده که ممکن است اساسا بحث بر سر تولید به معنی واقعی نباشد بلکه این پهپادها در بلاروس تنها به شکل محصولاتی آماده، مونتاژ شوند.
بر اساس گزارشها و اسناد منتشر شده از سوی کارشناسان و مقامات اوکراینی، روسیه در تهاجم خود به خاک اوکراین و برای هدف قرار دادن مراکز غیرنظامی اوکراین ، از پهپادهایی با نامهای “شاهد-۱۳۶” و “شاهد-۱۳۱” و همچنین پهپادهای “مهاجر-۶” استفاده کرده است.
حکومت ایران تا مدتها ارسال پهپاد به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین را انکار میکرد، اما در نهایت در آبان ماه ۱۴۰۱ در پی انتشار شواهد گسترده، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، تحویل پهپادهای ایرانی به روسیه را پذیرفت و ادعا کرد که تحویل این پهپادها “بهصورت محدود و قبل از آغاز جنگ” بوده است.
اوکراین خواستار تحریم قطعات با کاربرد دوگانه
یوری ایگنات سخنگوی فرماندهی نیروی هوایی اوکراین میگوید روسیه همچنان میتواند از پهپادهای خود از قبیل “لنست” استفاده کند و این پهپادها مشکلی در موتور و پیشرانه و سایر مسائل فنی ندارند اگرچه خیلی قدرتمند نیستند.
او مشکل را تجهیزات فنی دانست که در پهپادهای انتحاری شاهد به کار گرفته شدهاند، تجهیزاتی از قبیل جیپیاس و سامانههای کنترلی که روسیه به تنهایی قادر به تولید آنها نیست.
به گفته این مقام نظامی اوکراین این اقلام هم کاربرد نظامی و هم غیرنظامی دارند و از این رو باید در فهرست اقلام تحریمی قرار بگیرند تا از استفاده از آنها در پهپادها جلوگیری شود.
وزارت خزانهداری آمریکا پیش از این در اواخر فروردین امسال، و درست در روز حمله روسیه با استفاده از پهپادهای شاهد- ۱۳۶ به بندر اودسا در جنوب اوکراین، از تحریم یک شبکه بینالمللی تهیه و ارسال تجهیزات ساخت پهپاد و تسلیحات به ایران خبر داده بود.
اتحاد استراتژیک روسیه، بلاروس و حکومت ایران
بلاروس که در حمله نظامی روسیه به اوکراین متحد اصلی این کشور به شمار میرود روابط بسیار نزدیک با حکومت ایران دارد. اسفند ماه گذشته الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس، در دومین سفر رسمی خود به ایران پس از ۱۷ سال، با ابراهیم رئیسی ملاقات کرد و پس از نشست مطبوعاتی مشترک و امضای چند تفاهمنامه، با هیات همراه خود به دیدار خامنهای رفت.
بلاروس همچنین در جنگ روسیه علیه اوکراین بارها به ارتش روسیه اجازه داده که بتواند از خاک این کشور، مناطقی در اوکراین را هدف قرار دهد.