خبرگزاریهای ایران، دوشنبه 16 مرداد، از افزایش قیمت نان در 13 استان کشور خبر دادند.
افزایش قیمت نان در حالی صورت میگیرد که وزیر کشور و نایب رئیس انجمن علوم و فنون غلات پیشتر اعلام کردند که دولت نرخ جدیدی برای نان اعلام نکرده و قیمت نان افزایش نداشته است.به گزارش خبرگزاری دولتی «مهر»، نرخ نان بربری در مشهد از 1150 تومان با افزایش حدود 43 درصدی به 1650 تومان و نان لواش با افزایش حدود 24 درصدی، به 525 تومان رسیده است.
این خبرگزاری میافزاید: «در حالی که ابتدای امسال تاکید شده بود که قیمت نان تغییر نمیکند شاهد افزایش قیمت انواع نان در چند استان کشور هستیم و در حالی که هیچ یک از تشکلهای فعال در حوزه آرد و نان کشور حاضر به گفتوگو نیستند، خبرها از افزایش نرخ نان در دست کم 13 استان حکایت دارد.»
بر پایه این گزارش، افزایش قیمت نان تا پایان مردادماه جاری برای سایر استانها از جمله استان تهران نیز اعمال خواهد شد.روزنامه «جهان صنعت» نیز طی یادداشتی، هشدار داد که «افزایش قیمت نان، به موج جدید گرانیها دامن می زند.»
این روزنامه در ادامه خاطرنشان کرد که «گرانی نان، تاثیر روانی و علت و معلولی در بازار دارد و این در حالی است که کارفرمایان بخش نان، از گرانی نان و سرایت آن به تمام استانها دفاع میکنند.»
همزمان گزارشهایی از افزایش قیمت دارو و شیرخشک در ایران نیز منتشر شده است.
ناظران میگویند که تصمیمگیری درباره افزایش قیمت نان، در کارگروههای آرد و نان هر استان اتخاذ شده که این کارگروه ها زیر نظر استانداریهای هر استان و استانداریها هم زیر نظر وزارت کشور فعالیت دارند.
نرخ نان از سال 1399 که قیمت جدید تعیین و در سال 1400 ابلاغ و اجرایی شد تا امروز تغییری نداشت.
برخی کارشناسان اقتصادی تاکید دارند آرد فقط 10 تا 15 درصد قیمت تمام شده نان را تشکیل میدهد، بنابراین در حالی که سایر هزینهها از جمله حقوق و دستمزد، حمل و نقل، نرخ تورم و غیره افزایش یافته نباید انتظار داشت که قیمت انواع نان در بازار تغییر نکند.در همین حال برخی گزارشها حاکی است که گران شدن نان در شماری از استانهای ایران کلید خورده است. خبرگزاری مهر ۱۶ مرداد (۷ اوت) در گزارشی تائید کرد قیمت نان در ۱۳ استان گران شده است.
خبرگزاری فارس، از رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران چند روز پیش نوشت گران شدن نان از استان خراسان رضوی شروع شده و قرار است این اتفاق تا پایان ماه در سایر استانها هم رخ دهد.
در مشهد قیمت انواع نان در مواردی بیش از ۴۰ در صد افزایش یافته و به عنوان نمونه قیمت نان بربری با ۴۳ درصد افزایش به هزار و ۶۵۰ تومان رسیده است.
تلاش دولت برای سلب مسئولیت از خود؟
به گفته فعالان صنفی تصمیم در مورد تعیین قیمت نان به کارگروه آرد و نان هر استان واگذار شده است. به نظر میرسد این ترفندی برای سلب مسئولیت از دولت برای افزایش قیمت کالایی است که “قوت لایموت” شهروندان به شار میرود.
با این حال کارگروه آرد و نان زیر نظر استانداری هر استان فعالیت میکند که از نهادهای تابع وزارت کشور محسوب میشوند.
با وجود تکذیبهای وزیر کشور و معاون پارلمانی ابراهیم رئیسی، شماری از مسئولان دولتی گران شدن قیمت نان در سراسر ایران را تائید کردهاند.
“متناسبسازی” قیمت نان با بخشنامه دولت
محمدعلی شاه حسینی، معاون استاندار یزد ۱۴ مرداد به خبرگزاری ایسنا گفت: «براساس بخشنامه دولت، کارگروههای آرد و نان دارای عقبماندگی نرخ نان در استانها میتوانند نسبت به متناسبسازی نرخ نان اقدام کنند.»
در حال حاضر گران شدن قیمت نان در نزدیک به نیمی از استانهای ایران گزارش شده و گفته میشود تا پایان ماه جاری این مسئله شامل همه استانها میشود.
آخرین افزایش رسمی قیمت نان در ایران به مرداد ماه ۱۴۰۰ مربوط میشود که در آن قیمتها حدود ۲۵ درصد افزایش یافت. در دور جدید که هنوز به طور رسمی تائید نشده، میزان افزایش بسیار فراتر است.
به گزارش “قدس آنلاین” افزایش ناگهانی قیمت نان در مشهد حدود دو هفته پیش آغاز شد و رئیس اتحادیه صنف نانوایان این شهر به تازگی آن را تائید کرد.
شعار فقرزدایی دولت و “سقوط” قدرت خرید مردم
بنابر این گزارش احمدرضا کشتگر، میگوید قیمت نان براساس مجوز استانداری خراسان رضوی و تأییدیه وزارتخانههای کشور و اقتصاد حدود ۴۰ درصد افزایش یافته است.
در دولت ابراهیم رئیسی که با شعارهایی نظیر فقرزدایی، مهار تورم و ایجاد سالی یک میلیون شغل و ساخت یک میلیون مسکن کار خود را آغاز کرد قیمتها مدام افزایش مییابد و گرانیهای روزافزون بخش بزرگی از جامعه را به زیر خط فقر مطلق کشانده است.
نماینده سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی میگوید این که قیمت یک کیلو گوشت مرغبه ۱۱۰ هزار تومان رسیده، از اشتباه بودن سیاستهای اقتصادی دولت و شکست آنها حکایت دارد.
مهدی فرشادان در نطق میان دستور خود در نشست علنی دوشنبه، ۱۶ مرداد (۷ اوت) با بیان این که قیمت ها در بازار “سرسام آور و ناامیدکننده” هستند گفت: «قدرت خرید مردم پایین نیامده ، قدرت خرید مردم سقوط کرده است.»