نیروهای دریایی تحت حمایت غرب در خاورمیانه به رهبری آمریکا به کشتیهایی که از طریق تنگه هرمز سفر میکنند، هشدار دادند که به دلیل احتمال توقیف، تا حد امکان از آبهای ایران دوری کنند.
تیموتی هاوکینز، سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا، ضمن تایید خبر صدور این هشدار گفت به کشتیها توصیه شده تا جای ممکن دورتر از آبهای محدوده ایران حرکت کنند.
شرکت امنیت دریانوردی «امبری» زیر نظر اتحادیه اروپا که به طور جداگانه عبور کشتیها را در تنگه هرمز رصد میکند، نیز نسبت به «احتمال حمله به یک کشتی تجاری با پرچم ناشناخته در تنگه هرمز در ۱۲ تا ۷۲ ساعت آینده هشدار داده است».
این شرکت امنیت دریانوردی میگوید٬ پیش از این نیز یک کشتی تجاری پس از صدور هشدار مشابه، توسط نیروهای جمهوری اسلامی «به بهانه واهی توقیف شده بود.»
پیشتر خبرگزاری آسوشیتدپرس در ۱۲ مرداد، با استناد به منابع رسمی، از طرح آمریکا برای استقرار تفنگداران دریایی بر عرشهٔ کشتیهای تجاری در تنگهٔ هرمز بهمنظور جلوگیری از تعرض نیروهای نظامی ایران به آزادی کشتیرانی در خلیج فارس خبر داده بود.
ایران از سال ۲۰۱۹ تاکنون چندین کشتی تجاری و نفتکش را در خلیج فارس توقیف کرده و اخیراً نیز دو نفتکش را توقیف و تلاشی نافرجام در توقیف دو کشتی دیگر داشت.
آمریکا طی هفتههای گذشته به دنبال اعزام جنگندههای «اف-۳۵» و بیش از سه هزار تفنگدار به منطقه اعلام کرد٬ در تلاش است تا آزادی دریانوردی را در خلیج فارس برقرار کند.
از سوی دیگر، ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا ۱۶ مرداد در بیانیهای اعلام کرد که بیش از سه هزار نیرو با دو ناو جنگی آمریکا با هدف بازداشتن جمهوری اسلامی از توقیف نفتکشها پس از عبور از کانال سوئز وارد دریای سرخ شدند.
چند روز پیش از آن نیز، مقامهای آمریکایی به رسانهها گفتند پنتاگون در نظر دارد برای مقابله با تهدیدهای ایران، در صورت تقاضای کشتیهای تجاری که از تنگه هرمز عبور میکنند، نیروهای نظامی خود را در این کشتیها مستقر کند.
به گفته مقامهای آمریکایی، هنوز در این مورد تصمیم نهایی گرفته نشده و رایزنیهای آمریکا با کشورهای خلیج فارس در این زمینه ادامه دارد.
ایالات متحده در حال تقویت نیروهای خود در منطقه است و اوایل مرداد، در ادامه اقدامهای آمریکا برای محافظت از خطوط کشتیرانی در تنگه هرمز در برابر تهدیدهای ایران، یک گردان هوایی جنگندههای اف-۳۵ برای پیوستن به ناوگان گشت ایالات متحده در منطقه، وارد خاورمیانه شد. این جنگندهها در عملیات آمریکا در سوریه نیز استفاده خواهند شد.
اواخر تیرماه نیز، یک مقام ارشد پنتاگون در جمع خبرنگاران گفت آمریکا برای جلوگیری از اقدامهای ایران در توقیف کشتیها، در حال افزایش استفاده از هواپیماهای جنگنده اف-۱۶ در محدوده تنگه هرمز است.در حالی این هشدار صادر شده است که در روزهای اخیر مقامات ایران و آمریکا توافق برای آزادی پنج زندانی ایرانی-آمریکایی در ازای آزادشدن شش میلیارد دلار از داراییهای ایران در کره جنوبی را تایید کردهاند. اما انتشار این هشدار نشان میدهد سطح تنش در آبهای این منطقه همچنان بالاست.
وزیر دفاع آمریکا روز ۲۹ تیر ماه اعلام کرده بود که در واکنش به تلاشهای اخیر ایران برای توقیف کشتیهای تجاری در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز علاوه بر ارسال جنگندههای اف- ۳۵ و اف- ۱۶ و ناوشکن مجهز به موشکهای هدایتشونده، دستور اعزام بخشی از نیروهای واحد آبی-خاکی ارتش این کشور را به منطقه تحت پوشش مسئولیت سنتکام صادر کرده است.
آمریکا میگوید، ایران در دو سال اخیر نزدیک به ۲۰ کشتی تجاری با پرچمهای بینالمللی را مورد آزار و اذیت، حمله یا توقیف قرار داده است.تیموتی هاوکینز، سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا، روز شنبه خبر صدور این هشدار را تایید کرد، اما از ارائه جزئیات بیشتر در این زمینه خودداری کرد.
تیموتی هاوکینز تصریح کرد: «ساختار امنیت دریایی بینالمللی»، یک گروه دریایی تحت حمایت آمریکا ، «به دریانوردان در منطقه هشدار داده است تا اقدامات احتیاطی مناسب را برای کاهش خطر توقیف (توسط ایران)، در بحبوحه تنشهای منطقهای جاری که ما به دنبال کاهش آنها هستیم، اتخاذ کنند.»
این مقام نیروی دریایی آمریکا به کشتیهای تجاری توصیه کرد به هنگام عبور از منطقه تا حد امکان از آبهای سرزمینی ایران دور بمانند.