خانه / اخبار مهم روز / حمایت از زنان ایران در ادامه واکنش‌های گسترده و جهانی به نوبل صلح نرگس محمدی

حمایت از زنان ایران در ادامه واکنش‌های گسترده و جهانی به نوبل صلح نرگس محمدی

اهدای نوبل صلح به نرگس محمدی در روز جمعه ۱۴ مهر واکنش‌های متعددی را از سوی چهره‌های سیاسی و فعالان مدنی و اجتماعی در سراسر جهان به دنبال داشت. خود این فعال حقوق بشر در پیامی از زندان اوین که در روزهای گذشته آماده شده است، تاکید کرد: «هرچه بیشتر ما را محدود کنید، قوی‌تر می‌شویم.»

بر اساس متنی که در صفحه اینستاگرام نرگس محمدی منتشر شده، زندانیان زن سیاسی در اوین طی روزهای پنج‌شنبه و جمعه امکان برقرار کردن تماس تلفنی ندارند و محمدی به همین دلیل نتوانسته پس از دریافت جایزه نوبل صلح با خانواده و دوستانش صحبت کند.

با این‌ حال بیانیه‌ای از جانب سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر به نیویورک تایمز ارسال شده که به نظر می‌رسد تاریخ نوشته شدنش پیش از دریافت این جایزه باشد.

در این بیانیه محمدی تاکید کرد حمایت جهانی و به رسمیت شناختن فعالیت‌هایش، او را «مصمم‌تر، مسوولیت‌پذیرتر، پرشورتر و امیدوارتر» می‌کند.

به گفته محمدی، همچنین این اتفاق می‌تواند ایرانیانی را که برای تغییر اعتراض می‌کنند، قوی‌تر و سازمان‌یافته‌تر کند چرا که «پیروزی نزدیک است».

این فعال حقوق بشر در این پیام با تاکید بر اینکه «زنان تسلیم نخواهند شد»، گفت: «ما از اراده‌ خود برای بقا تغذیه می‌شویم؛ چه در زندان باشیم و چه بیرون.»

بر اساس اعلام کمیته نوبل صلح در روز ۱۴ مهر، نرگس محمدی به دلیل مبارزه‌اش با ظلم بر زنان ایرانی و تلاش برای ارتقای حقوق بشر و آزادی برای همه، شایسته دریافت این جایزه شناخته شد.

نرگس محمدی همچنین در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه و طی پاسخ‌های کتبی، با اشاره به اعتراضات در ایران گفت حکومت نتوانست اعتراضات مردم ایران را بشکند و او معتقد است جامعه به چیزهایی دست یافته که پایه‌های حکومت استبدادی دینی را سست کرده است.

محمدی با اشاره به اینکه ایران حتی قبل از کشته شدن مهسا ژینا امینی هم شاهد اعتراضات مکرر بوده، افزود: «در سال‌های اخیر شاهد چرخه‌هایی از اعتراضات بوده‌ایم و این نشان‌دهنده ماهیت غیرقابل برگشت وضعیت و دامنه گسترش اعتراضات است.»

نرگس محمدی با انتقاد از آنچه «مماشات» غرب با مقامات ایران خواند، گفت دولت‌های خارجی «نیروها و رهبران مترقی در ایران را به رسمیت نشناخته‌اند و سیاست‌هایی را با هدف تداوم نظام استبدادی دینی در ایران دنبال کرده‌اند.»

بریت رایس اندرسون، رییس کمیته نروژی نوبل، در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال نرگس محمدی را «رهبر بلامنازع مبارزه برای حقوق زنان در ایران» خواند و گفت: جایزه صلح نوبل اهدا شده به نرگس محمدی همچنین متعلق به صدها هزار مردم ایران بوده که بیش از یک سال است با شعار «زن، زندگی، آزادی» اعتراض می‌کنند. این همان خلاصه برنامه‌ آنهاست که بر حقوق بشر تمرکز یافته است.

واکنش‌های بین‌المللی

اهدای جایزه نوبل صلح به نرگس محمدی با واکنش‌های فراوانی از سوی نهادها، سازمان‌ها، سیاستمداران و کنش‌گران کشورهای مختلف مواجه شد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، اعطای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی را ادای احترام به تمام زنانی خواند که با وجود به خطر افتادن سلامتی و حتی جانشان، برای حقوق خود مبارزه می‌کنند.

او گفت: جایزه صلح نوبل نرگس محمدی یادآوری مهمی‌ از سرکوب حقوق زنان و دختران در ایران و جاهای دیگر است.

جو بایدن در بیانیه‌ای ضمن تبریک به نرگس محمدی برای دریافت جایزه صلح نوبل، نوشت: «او دستگیری‌ها، آزار و شکنجه‌های مکرر توسط رژیم ایران را تحمل کرده، اما حمایت و اراده‌‌اش تنها قوی‌تر شده است.»

او افزود: هنوز هم جهان صدای زلال نرگس محمدی را می‌شنود که خواهان آزادی و برابری است.

جو بایدن در بیانیه خود برای تبریک به نرگس محمدی، به موضوع آرمیتا گراوند نیز اشاره کرد و افزود «گزارش‌های هولناکی» مبنی بر حمله پلیس امنیت اخلاقی به آرمیتا گراوند ۱۶ ساله به دلیل نداشتن حجاب منتشر شد.

رییس‌جمهوری آمریکا گفت: مردم ایران در حالی که برای آینده‌ای آزاد و دموکراتیک برای ملت خود مبارزه می‌کنند، از ساکت شدن یا ارعاب خودداری می‌کنند و جنبش مسالمت‌آمیز آن‌ها، «زن، زندگی، آزادی»، خواستار احترام به حقوق انسانی است و امید را برای مردم جهان به ارمغان آورده است.

بایدن تاکید کرد: ما همچنان رشادت‌های تمامی مدافعان حقوق بشر و همچنین یاد و خاطره مهسا امینی و تمام کسانی را که توسط رژیم کشته، مجروح و یا زندانی شده‌اند، گرامی خواهیم داشت.

آبرام پیلی، قائم مقام نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، نیز با تبریک به نرگس محمدی برای دریافت جایزه صلح نوبل نوشت: «نرگس محمدی برای بسیاری در ایران و جهان قهرمان است. امروز، تمام جهان در به رسمیت شناختن شجاعت او متحد شده است.»

میشل تیلور، سفیر آمریکا در شورای حقوق بشر سازمان ملل، نیز در حساب ایکس خود با تبریک اهدای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی گفت: «اگرچه رژیم ایران نرگس را غیرمنصفانه زندانی کرده، او همچنان الهام‌بخش زنان سراسر جهان است. ما با اتحاد در مقابل ظلم رژیم ایران می‌ایستیم.»

اتحادیه اروپا نیز در بیانیه‌ای با استقبال از اعطای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی به دلیل «مبارزه با ستم به زنان در ایران و ارتقای حقوق بشر و آزادی برای همه» نوشت او همواره برای حقوق زنان، لغو مجازات اعدام و بهبود شرایط زندان در داخل ایران تلاش کرده است.

امانویٔل مکرون، رییس‌جمهور فرانسه، در صفحه ایکس خود نوشت که مبارزه او برای حقوق زنان در ایران و حقوق بشر امری بنیادین و جهان‌شمول است. او افزود زندانی بودن برنده جایزه صلح نوبل یک نماد و تلنگر است.

وزارت خارجه فرانسه نیز اعطای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی را تبریک گفت و افزود این جایزه تعهد خستگی‌ناپذیر او را برای ارتقای حقوق بشر و به ویژه حقوق زنان در ایران به رسمیت می‌شناسد.

وزارت خارجه فرانسه با اشاره به اینکه نرگس محمدی در بسیاری از موارد با فعالیت‌های خود در جهت لغو مجازات اعدام و مبارزه با خشونت علیه زنان، شجاعت بسیار زیاد خود را نشان داده، خاطرنشان کرد فرانسه خواستار آزادی فوری اوست.

طارق احمد، معاون وزیر خارجه بریتانیا در امور خاورمیانه، در پیامی خطاب به نرگس محمدی بابت دریافت جایزه صلح نوبل نوشت: شجاعت شما در برابر ظلم، الهام‌بخش همه ما است؛ بریتانیا در کنار شما و همه زنان ایران که خواستار آزادی‌های اساسی‌اند، می‌ایستد.

سناتور پنى وانگ، وزیر خارجه استرالیا، در پیامی با تبریک اهدای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدى، خواستار آزادی او و همه ایرانیانی شد که به صورت خودسرانه بازداشت شده‌اند. او خطاب به محمدی گفت: شما در مبارزه با سرکوب زنان در ایران، شجاعتی باورنکردنی از خود نشان داده‌اید.

گیلا گاملیل، وزیر اطلاعات اسرائیل، ضمن ابراز خرسندی از اعطای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی، در پیامی به زبان فارس نوشت: «نرگس سمبل نبرد بی‌وقفه مردم ایران بر علیه رژیم خونخوار که دشمن کشور اسرائیل، مردم خودش و همه جهان نیز است، می‌باشد. با هم پیروزیم، زن، زندگی، آزادی»

جیم ریش، سناتور جمهوری‌خواه آمریکا، نرگس محمدی را به دلیل تلاش‌هایش برای مبارزه با ظلم شایسته دریافت جایزه صلح نوبل دانست و افزود: «به خاطر زنان شجاعی چون محمدی است که امید به آینده‌ای بهتر برای زنان ایران وجود دارد.»

تام کمیک، نماینده حزب محافظه‌کار مجلس عوام کانادا، در سخنانی در صحن این مجلس گفت اهدای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی، به منزله سیلی به صورت خامنه‌ای و رژیم اوست که نرگس دارد شجاعانه با آن مبارزه می‌کند.

تام کمیک با اشاره به اینکه آرمیتا گراوند به دلیل حجاب نداشتن مورد ضرب‌وشتم قرار گرفته و به کما رفته، وضعیت این نوجوان را یادآور کشته شدن مهسا امینی به دست گشت ارشاد دانست.

او از دولت لیبرال کانادا خواست برای مقابله با رژیم ایران اقدام‌های بیشتری انجام دهد و از جمهوری اسلامی مشروعیت‌زدایی کند.

کمیک تاکید کرد رژیم ایران نباید در نشست‌های بین‌المللی و رویدادهای ورزشی حاضر شود و سپاه باید در فهرست تروریسم قرار گیرد. او در پایان به زبان‌های کردی و فارسی شعار زن، زندگی، آزادی را تکرار کرد.

جمعی از کارشناسان سازمان ملل با استقبال از اعطای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی از حکومت ایران خواستند تمام کسانی را برای حمایت از پیشبرد حقوق بشر زنان و حقوق زنان و دختران در ایران زندانی هستند را آزاد کند.

کارشناسان سازمان ملل، از جمله جاوید رحمان، در بیانیه خود افزودند مدافعان حقوق بشر زنان که از حقوق بشر در داخل و خارج از ایران حمایت می‌کنند باید برای مقاومت و شجاعتشان مورد تقدیر و تشویق قرار گرفته و از جانب جامعه بین‌الملل پشتیبانی شوند.

دیده‌بان حقوق بشر نیز اعطای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی را قدردانی از شجاعت و از خودگذشتی او و دیگر فعالان حقوق بشر ایرانی دانست.

مری لاولر، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر، در توییتی به زبان فارسی نوشت: «حتی ۱۳ بار زندان و پنج محکومیت به مجموعا ۳۱ سال حبس، نتوانست او را از دفاع از حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان باز دارد.»

سازمان عفو بین‌الملل نیز خواستار «آزادی فوری و بدون قید و شرط» نرگس محمدی شد.

این سازمان یادآوری کرد: «اعطای جایزه نوبل صلح به محمدی، پیام روشنی به مقام‌های ایرانی‌ است که سرکوب منتقدان صلح‌طلب و مدافعان حقوق بشر بدون چالش نخواهد بود.»

سازمان گزارشگران بدون مرز هم ضمن استقبال از اهدای جایزه نوبل صلح به نرگس محمدی، از جمهوری اسلامی خواست او را که سال گذشته نیز برنده جایزه شجاعت این سازمان شده بود، آزاد کند.

انجمن قلم آمریکا (پن) ‌ضمن انتشار گزارشی از زندان‌های متعدد این فعال حقوق بشر، او را زنی الهام‌بخش خواند.

این انجمن امسال نیز جایزه «آزادی نگارش پن باربی» را به محمدی اهدا کرده بود.

شورای دمکراسی هنگ‌کنگ مستقر در واشینگتن هم در پیامی نوشت: «ما در کنار نرگس محمدی و همه ایرانیانی ایستاده‌ایم که برای آزادی، دمکراسی و حقوق بشر مبارزه‌ می‌کنند.»

روز جمعه همچنین آلین برست، رییس‌جمهوری سوئیس در شبکه اجتماعی ایکس از قرار گرفتن حقوق بشر و دموکراسی تحت «فشاری فزاینده» نوشت و یادآور شد در ایران و سراسر جهان، زنان شجاعی چون نرگس محمدی برای شنیده شدن صدایشان و رعایت حقوقشان مبارزه می‌کنند.

به گفته او جایزه صلح نوبل پیامی است آشکار برای پاسداشت تعهد به چنین پیکاری.

روبرتا متسولا، رییس پارلمان اروپا هم در پیامی خاطرنشان کرد نرگس محمدی از زندان همراه با دیگر زنان و مردان مصمم و شجاع، به دفاع از آزادی، دموکراسی و برابری ادامه می‌دهد.

او با اشاره به سخنان تقی رحمانی، همسر نرگس محمدی ادامه داد: «ما در کنار مردم ایران خواهیم ماند.»

اورزولا فن در لاین، رییس کمیسیون اروپا نیز اعطای این جایزه را به محمدی نشانگر به رسمیت شناختن «مبارزه شجاعانه و شرافتمندانه زنان ایرانی» دانست که «در معرض ظلم و ستم» هستند.

او یادآور شد: «آن‌ها الهام‌بخش زنان در سراسر جهان برای آزادی و حقوق خود هستند. ما در کنار شما ایستاده‌ایم.»

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «۱۳ بار دستگیر شد، مجموعا به ۳۱ سال زندان محکوم شد … ادای احترام من به برنده جایزه صلح نوبل امسال به خاطر شجاعت و مبارزه او برای حقوق زنان ایرانی: نرگس محمدی.»

شارل میشل، رییس شورای اروپا از نرگس محمدی با عنوان «چراغ امیدی برای همه زنان تحت ستم» یاد کرد.

میشل نوشت که مبارزه او برای حقوق بشر و آزادی، الهام‌بخش همه است.

او یادآوری کرد: «وقتی زنان در امنیت باشند، همه در امان خواهند بود.»

آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان در پستی نوشت که اهدای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی و زنان ایران، نشانگر قدرت زنان برای آزادی است و به همه کسانی که برای حقوق بشر فعالیت می‌کنند «قدرت می‌‌بخشد».

بربوک پیامی نیز با همین مضمون به زبان فارسی منتشر کرد: «صدای شجاعانه نرگس محمدی حبس شدنی نیست. آینده ایران، زنانش هستند.»

آنیکن هویتفلد، وزیر امور خارجه نروژ در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که نرگس محمدی به مبارزه شجاعانه و استوار خود برای حقوق زنان، حتی به قیمت از دست دادن آزادی خویش ادامه می‌دهد.

صفحه ایکس وزارت امور خارجه اتریش نیز در پیامی اهدای جایزه نوبل صلح به این فعال حقوق بشر زندانی را نشانه مهم حمایت از او و بسیاری دیگر دانست که در برابر تبعیض علیه زنان در ایران و برای ترویج حقوق بشر و آزادی ایستاده‌اند.

علیرضا آخوندی، نماینده ایرانی‌تبار پارلمان سوئد هم روز چهاردهم مهر اعطای جایزه نوبل صلح به نرگس محمدی را به او و همه مردم «شجاع» ایران تبریک گفت.

دریا صفایی، نماینده ایرانی‌تبار پارلمان بلژیک هم گفت جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی و همه زنان ایرانی اعطا شد. زنان شجاعی که به گفته او، با دست خالی با «هیولاهای آیت‌الله می‌جنگند»، با شجاعت خود جهان را متحیر می‌کنند و تا پیروزی ادامه خواهند داد.

در پیامی دیگر، عبیر السحلانی، نماینده پارلمان اروپا، انتخاب نرگس محمدی را به عنوان برنده جایزه نوبل صلح «یک انتخاب خوب» خواند و نوشت: «خشم ما بزرگ‌تر از ستمگران خواهد بود.»

او در پست خود از هشتگ‌های «زن‌، زندگی، آزادی» و «سپاه ‌پاسداران تروریست» استفاده کرد.

هانا نویمن، عضو پارلمان اروپا نیز در نخستین دقایق پس از اعلام جایزه نرگس محمدی، اهدای نوبل صلح را به او نشانه‌ای قوی در حمایت از جنبش «زن، زندگی، آزادی» خواند و گفت همه باید در سراسر جهان برای مبارزه با سرکوب کنار هم بایستند.

او همچنین با تبریک به نرگس محمدی به‌عنوان «دوست عزیز» خود، متن نامه او را به خودش منتشر کرد که در آن حمایت‌های نویمن از مبارزان ایرانی و تلاشش برای آگاه‌سازی جامعه جهانی از جنایات جمهوری اسلامی را ستوده است.

نویمن گفت او از جمله حامیان نامزدی نرگس محمدی برای دریافت جایزه نوبل صلح بوده است.

در میان دیگر سیاستمداران، تام توگنهات، معاون امنیتی وزیر کشور بریتانیا هم نرگس محمدی را «فانوس شجاعت» خواند.

توگنهات گفت: «ظالمان ایران در خانه می‌کشند و شکنجه می‌کنند و نفرت و بدبختی گسترش می‌دهند. کسانی که با شجاعت در برابر آن‌ها ایستادگی می‌کنند، شایسته ستایش هستند.»

آنتون گراشچنکو، مشاور وزیر کشور اوکراین هم در پیامی نرگس محمدی را منبعی الهام‌بخش برای همگان خواند تا به مبارزه علیه همه نابرابری‌ها برای هدفی که با تمام وجود به آن اعتقاد دارند، ادامه دهند.

جابزه نوبل صلح نرگس محمدی، به معترضان ایران نیز تعلق دارد
بریت رایس اندرسون، رییس کمیته نروژی نوبل، به ایران‌اینترنشنال گفت: جایزه صلح نوبل اهدا شده به نرگس محمدی همچنین برای صدها هزار مردم ایران بوده که بیش از یک سال است با شعار «زن، زندگی، آزادی» اعتراض می‌کنند. این همان خلاصه برنامه‌ آنهاست که بر حقوق بشر تمرکز یافته است.

نوبل صلح نرگس محمدی یادآور مبارزات زنان و شجاعت ایرانیان
سایمن برمینگام، رهبر مخالفان در مجلس سناى استرالیا، جایزه نوبل صلح به نرگس محمدی را یادآور مبارزه برای حقوق زنان و شجاعت بسیاری از ایرانیانی خواند که در برابر ظلم ایستاده‌اند. همه باید در کنار آنها بایستیم، هر جا که ممکن است اقدام کنیم و از زن، زندگى، آزادى حمایت کنیم.

نرگس محمدی در مبارزه با سرکوب زنان ایران، شجاعتی باورنکردنی نشان داد
سناتور پنى وانگ، وزیر خارجه استرالیا، در پیامی با تبریک اهدای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدى، خواستار آزادی او و همه ایرانیانی شد که به صورت خودسرانه بازداشت شده‌اند. او خطاب به محمدی گفت: شما در مبارزه با سرکوب زنان در ایران، شجاعت باورنکردنی از خود نشان داده‌اید.

نرگس محمدی از زندان نیز الهام‌بخش زنان جهان است
میشل تیلور، سفیر آمریکا در شورای حقوق بشر سازمان ملل، در حساب ایکس خود با تبریک اهدای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی گفت: «اگرچه رژیم ایران نرگس را غیرمنصفانه زندانی کرده، او همچنان الهام‌بخش زنان سراسر جهان است. ما با اتحاد در مقابل ظلم رژیم ایران می‌ایستیم.»

نرگس محمدی حتی از درون زندان نیز حفاظت از کرامت انسانی را متوقف نکرده
اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای با استقبال از اعطای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی به دلیل «مبارزه با ستم به زنان در ایران و ارتقای حقوق بشر و آزادی برای همه» نوشت او حتی از درون زندان نیز هرگز صدای خود را برای حفاظت از کرامت انسانی و حقوق ایرانیان خاموش نکرده است.

این بیانیه با اشاره به اینکه نرگس محمدی همواره برای حقوق زنان، لغو مجازات اعدام و بهبود شرایط زندان در داخل ایران تلاش کرده، بر ادامه حمایت اتحادیه اروپا از حقوق بشر در ایران و نقاط مختلف جهان و آزادی کسانی که همچون نرگس محمدی به صورت غیرمنصفانه بازداشت شده‌اند، تاکید کرد.