خانه / اخبار مهم روز / پزشکیان در دیدار با شریف خواستار همکاری بیشتر با پاکستان شد

پزشکیان در دیدار با شریف خواستار همکاری بیشتر با پاکستان شد

نخست وزیر پاکستان در تهران با مقامات ایرانی دیدار کرد. پزشکیان گفت سطح مناسبات اقتصادی، سیاسی و امنیتی دو کشور باید ارتقا یابد. ایران با سیاست‌های خود فرصت‌های زیادی را برای توسعه مناسبات با همسایگان از دست داده است.

محمد شهباز شریف، نخست‌‌وزیر پاکستان، در راس هیاتی امروز ۲۶ مه وارد تهران شد و با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی و مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران دیدار کرد.

او پیش‌تر با رجب‌ طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در آنکارا دیدار داشت. در این سفر ژنرال عاصم منیر، فرمانده ارتش و شماری از مقامات ارشد پاکستان شهباز شریف را همراهی می‌کنند. قرار است که شریف در ادامه سفر خود به جمهوری آذربایجان و تاجیکستان سفر کند. این سفر منطقه‌ای پس از درگیری‌‌های نظامی میان پاکستان و هند در هفته‌های گذشته صورت می‌گیرد.

مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران در دیدار با شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان خواستار تقویت روابط پولی و بانکی دو کشور شد. او روز دوشنبه پنج خرداد در یک نشست خبری مشترک با شریف گفت: «سطح کنونی مناسبات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی میان تهران و اسلام‌آباد علی‌رغم مثبت‌بودن، متناسب با ظرفیت‌های عظیم و پیوندهای عمیق دو ملت نیست». پزشکیان خواستار ارتقاء این مناسبات شد.

او همچنین بر این تاکید کرد که مرز میان دو کشور باید عاری از فعالیت‌ “گروه‌های تروریستی” باشد.

پزشکیان افزود: «ضروری است همکاری‌های امنیتی میان کشورهای منطقه، به‌ویژه ایران و پاکستان، برای مقابله مؤثر با تروریسم با تعاملات نزدیک‌تر نیروهای امنیتی دو کشور تقویت شود.»

حمایت پاکستان از برنامه هسته‌ای ایران
نخست‌وزیر پاکستان نیز با تاکید بر علاقمندی کشورش برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی با ایران از آمادگی کشورش برای ارتقاء سطح مبادلات به سقف ۱۰ میلیارد دلار سخن گفت.

شریف همچنین گفت که پاکستان هرگز اجازه نخواهد داد “از سرزمینش علیه جمهوری اسلامی ایران اقدامی صورت گیرد” و بر حمایت “قاطع” این کشور از برنامه هسته‌ای ایران تاکید کرد.

مناسبات پاکستان و ایران در دی ماه دو سال پیش به تنش و درگیری کشیده شد. پاکستان در واکنش حملات موشکی سپاه پاسداران به دو “مقر گروه جیش‌العدل” در خاک این کشور، اقدام به “حمله پهپادی و موشکی” به شهر سراوان در استان سیستان و بلوچستان در مرز پاکستان کرد که به کشته شدن دست‌کم ۹ ایرانی انجامید.

پس از آن جمهوری اسلامی تلاش زیادی کرد تا این مناسبات به حالت عادی بازگردند. ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور پیشین ایران در سفربه پاکستان بیانیه مشترکی با این کشور از جمله در حوزه امنیتی، اقتصادی و تجاری منتشر کرد و بر گسترش مراودات تجاری و ایجاد مناطق آزاد و بازارچه‌های مرزی تاکید نمود.

اما مناسبات ایران با پاکستان هیچگاه به سطحی که مقام‌های جمهوری اسلامی خواستار آن بوده نرسیده است. همکاری‌های امنیتی نیز از آنجا که دو کشور تعریف یکسانی از تروریسم ندارند، روشن نیست که چه سرانجامی خواهد داشت.

جمهوری اسلامی در حوزه همکاری اقتصادی، تمایل زیادی برای باز کردن جای پای خود در کشورهای همسایه از جمله پاکستان دارد ولی تحریم‌های گسترده در کنار سیاست‌های مداخله‌جویانه در این کشورها، ترمزی جدی در مقابل توسعه این مناسبات است. در همین راستا راه‌اندازی خط لوله گازی ایران و پاکستان هنوز به جایی نرسید.

بنا بر رسانه‌های ایران در حال حاضر اسلام‌آباد و تهران در تلاش برای اجرای پروژه انتقال خط لوله گاز از ایران به پاکستان و پس از آن هند هستند، اما این خط لوله با وجود تمام اهمیتی که برای هر دو کشور در زمینه تامین انرژی دارد، به دلیل تحریم‌های آمریکا و فشار بین‌المللی همچنان با چالش روبروست.

احداث این خط لوله در اسفند سال ۹۱ در مرز ایران و پاکستان آغاز شد و قرار بود خط لوله ۱۱۰۰ کیلومتری را از عسلویه تا ایرانشهر احداث شود، اما پروژه درخاک پاکستان متوقف شد.