
اوله ایواشچنکو، رییس سازمان اطلاعات خارجی اوکراین، اعلام کرد کشورش اطلاعات تایید شدهای را به دست آورده که نشان میدهد چین طیف گستردهای از محصولات مهم را برای ۲۰ کارخانه اسلحهسازی روسیه تامین میکند.
ایواشچنکو همچنین گفت سازمان اطلاعات اوکراین دستکم پنج مورد همکاری میان روسیه و چین در بخش هوانوردی طی سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ را شناسایی کرده که شامل تامین تجهیزات، قطعات یدکی و اسناد فنی میشود.
او افزود شش مورد ارسال محمولههای بزرگ مواد شیمیایی خاص نیز ثبت شده، اما جزییاتی در اینباره ارائه نکرد.
ایواشچنکو در گفتوگو با خبرگزاری دولتی اوکراینفرم گفت: «اطلاعاتی وجود دارد که چین دستگاههای ابزارسازی، مواد شیمیایی خاص، باروت و قطعاتی را بهطور ویژه برای صنایع تولید تجهیزات دفاعی روسیه ارسال میکند. ما دادههای تاییدشدهای درباره ۲۰ کارخانه روسی در اختیار داریم.»
خبرگزاری رویترز در گزارشی در همین زمینه تاکید کرد که قادر به تایید مستقل این ادعاها نیست و برای دریافت توضیح با وزارت امور خارجه چین تماس گرفته، اما پاسخی دریافت نکرده است.
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، ماه گذشته برای نخستینبار چین را متهم کرد که اسلحه و باروت در اختیار روسیه قرار داده است؛ اتهامی که پکن آن را «بیاساس» خواند. با این حال، کییف سه نهاد چینی را تحریم کرد.چین بهعنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، روابط تجاری و اقتصادی خود را با مسکو تقویت کرده درحالیکه غرب تحریمهای گستردهای علیه اقتصاد روسیه اعمال کرده است.
دبیرکل ناتو: چین، ایران و کره شمالی به روسیه در جنگ اوکراین کمک میکنند
مارک روته، دبیرکل ناتو، نیز اعلام کرد که چین، کره شمالی و ایران به روسیه در جنگ علیه اوکراین کمک میکنند.
روته در نشست پارلمانی ناتو در دیتون، در ایالت اوهایو آمریکا، گفت: «ما میدانیم که چین با تامین کالاهای دو منظوره و کمک به دور زدن تحریمها، نقشی کلیدی در حمایت از جنگ روسیه علیه اوکراین دارد.»
او افزود: «کره شمالی در ازای حمایت از روسیه، فناوریهای مهمی دریافت میکند، در حالی که ایران از مسکو پول میگیرد و از آن برای ایجاد بیثباتی در خاورمیانه استفاده میکند.»
روته تاکید کرد: «این چهار کشور با یکدیگر همکاری میکنند. نباید سادهلوح باشیم.»
روسیه برای دور زدن تحریمها و دستیابی به قطعات مورد نیاز برای تولید تسلیحات به شرکای خود، چین، ایران و کره شمالی، متکی است.
پیشتر سازمان ملی پیشگیری از فساد اوکراین گزارش داده بود که در موشکهای هوا به سطح ایکس- ۵۹ روسیه، ۴۲ قطعه و تجهیزات ساخت خارج یافت شده است.
این سازمان در گزارش خود تاکید کرده بود که در پهبادهای شاهد ساخت ایران نیز قطعاتی را یافته است که ساخت شرکتهای غربی بودند.
همچنین موشکهای کره شمالی که روسیه پیشتر چندین بار از آنها برای حمله به اوکراین استفاده کرده، حاوی قطعاتی از شرکتهای آمریکایی و اروپایی هستند.
ارائه لایحه جدید در سنای آمریکا برای مقابله با همکاری نظامی کره شمالی، روسیه، چین و ایران
سناتور کریستوفر کونز از ایالت دلاور، پنجشنبه لایحهای به کنگره آمریکا ارائه کرد که خواستار تدوین راهبردی جامع برای مقابله با همکاریهای فزاینده نظامی میان کره شمالی، روسیه، چین و ایران است.
براساس آنچه در وبسایت کنگره منتشر شده، این لایحه با حمایت سناتور دیوید مککورمیک از ایالت پنسیلوانیا ارائه شد و هدف آن کاهش تهدیدهای ناشی از این همکاریها علیه منافع ایالات متحده عنوان شده است.
این اقدام در پی نگرانیها از تعمیق روابط نظامی روسیه با سه کشور یادشده بهویژه در جریان جنگ اوکراین انجام شده است.
در همین حال، بر اساس ارزیابی سال ۲۰۲۵ آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا، کره شمالی بهاحتمال زیاد در ازای این حمایتها، سامانه موشکی اسای-۲۲ و تجهیزات جنگ الکترونیک از روسیه دریافت کرده است. جزئیات کامل این لایحه هنوز منتشر نشده است.
کره جنوبی نیز با توجه به پیامدهای امنیتی این همکاریها، بهویژه پس از امضای «توافقنامه مشارکت راهبردی جامع» میان پیونگیانگ و مسکو در ژوئن سال گذشته، این روابط را با دقت دنبال میکند.