روزنامه هممیهن، که الهه محمدی تا پیش از بازداشت در آن به کار روزنامهنگاری اشتغال داشت و پس از انتشار گزارشی از مراسم خاکسپاری مهسا امینی در آن بازداشت شد، در شماره دوشنبه اول آبان ماه خود حکم صادره از سوی دادگاه انقلاب برای او و نیلوفر حامدی را حکمی «علیه افکار عمومی» خواند.
این روزنامه تاکید کرد که این حکم سنگین «نشان از استمرار وضعیتی خطرناک است که در نهایت آنکه متضرر میشود موجودیتی به نام ایران است.»
این روزنامه همچنین از قول یوسف مولایی، استاد بازنشسته رشته حقوق بینالملل دانشگاه تهران، نوشت: «در هیچ سند بینالمللی نیامده که تهران و واشنگتن در جنگ به سر میبرند»، اما دستگاه قضایی «نیلوفر حامدی و الهه محمدی را با «استناد به عنوان اتهامی ارتباط با دولت متخاصم آمریکا» با احکام سنگین ۷ و ۶ سال حبس محکوم کرده است.
محبوبه شعبانزاده، مادر نیلوفر حامدی، نیز طی یادداشتی در روزنامه شرق تصمیم دادگاه را «حکم ۱۳ سال زندان» برای خبرنگاری توصیف کرد که «جز گفتن حقیقت چیز دیگر در سر نمیپروراند.»
او با اشاره به اینکه «بعد از ۱۳ ماه در روز تولد نیلوفر حامدی چنین حکمی برای او صادر شده است»، افزود: «میدانم که نیلوفر همچنان عاشقانه به کشورش و زندگی بهتر برای مردمانش فکر میکند.»روزنامه شرق همچنین از قول کامبیز نوروزی، حقوقدان، نوشت: حکم صادره برای نیلوفر حامدی و الهه محمدی، به سه اتهام «رابطه با دولت متخاصم آمریکا، اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام» اشاره دارد اما «هیچ یک از سه اتهامی که به این دو نفر وارد شده است، موجه به نظر نمیرسد.»
کامبیز نوروزی از جمله تاکید کرد که میان ایران و ایالات متحده با وجود اختلافات زیاد «از نظر حقوقی رابطه مخاصمه وجود ندارد.»
بهروز بهزادی، مدیر مسئول روزنامه اعتماد نیز طی یادداشتی با بیان اینکه حکم این دو روزنامهنگار «ملحقاتی نظیر همان جلوگیری از پرواز پرنده» دارد، افزود: «آیا میتوان حکم کرد شاهین پرواز نکند؟»
همزمان روزنامه کیهان «صدور حکم بدوی» توسط «شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران برای نیلوفر حامدی و الهه محمدی» را به معنای «اعترافات» این دو روزنامهنگار در «اجرای اهداف دشمن» توصیف کرد.
این روزنامه که تحت نظر نماینده علی خامنهای منتشر میشود همچنین نوشت: حالا «کسانی که عالمانه یا خوشبینانه از روی بیاطلاعی» از این دو خبرنگار دفاع میکردند باید «به اشتباه خود اعتراف» کرده و «عذرخواهی» کنند.
روزنامه جوان، نزدیک به سپاه پاسداران، نیز ادعا کرد که نیلوفر حامدی و الهه محمدی پیش از گزارشهایشان درباره وضعیت مهسا امینی در بیمارستان کسری و مراسم خاکسپاری او، «تحت رصد» وزارت اطلاعات بودند و پرونده آنها به استناد «شنود» تشکیل شده است.
غلامحسین کرباسچی، مدیرمسئول روزنامه هممیهن، اما طی یادداشتی اشاره کرد که موضوع بازداشت الهه محمدی را «از سوی افرادی در وزارت اطلاعات» پیگیری کرده اما به نتیجهای نرسیده است.
کرباسچی درباره این ادعا که «پرونده این دو روزنامهنگار ارتباطی به ماجرای مهسا امینی ندارد و مربوط به قبل است»، نوشت: «اگر مربوط به قبل است چرا همزمان با جریان مهسا امینی مطرح شد؟» ضمن اینکه «آنچه در رسانههای مربوط به قوه قضائیه» علیه این دو روزنامهنگار منتشر شده «تبلور مسائل مربوط به جریان مهسا امینی» است.
اکبر منتجبی، رئیس انجمن روزنامهنگاران استان تهران، نیز به روزنامه هممیهن گفت: «ما و بخشی از جامعه مطبوعاتی ایران حکم صادر شده را قبول نداریم. هیچ خبرنگاری نباید به دلیل فعالیتهای مطبوعاتی محدود شود» و «انتظار آزادی هر چه زودتر این روزنامهنگاران» را داریم.
اعتراض انجمن صنفی روزنامهنگاران
در پی اعلام صدور این حکم، انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران اعلام کرد که با این حکم مخالف است و آن را نمیپذیرد.
این انجمن با انتشار بیانیهای دلیل بازداشت این دو روزنامهنگار را صرفا گزارشدهی درباره چگونگی قتل و خاکسپاری مهسا امینی دانسته است.
در این بیانیه آمده است: «احکام این دو روزنامهنگار با استناد به اتهاماتی چون ارتباط با دولت متخاصم، اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم بر ضد امنیت کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام صادر شده است. بسیاری از حقوقدانان در طول ماههای گذشته در نوشتهها و گفتههایشان استفاده از این عناوین اتهامی را برای الهه محمدی و نیلوفر حامدی از نظر موازین حقوقی نامتناسب ارزیابی کرده و آن را محل اشکال دانستهاند.»
انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران اضافه کرد: «روشن است که دستگیری این دو نفر پس از انتشار گزارشهای مربوط به حوادث سال گذشته رخ داد و اگر قرار بود همکاران ما به اتهاماتی که در این احکام عنوان شده مجرم شناخته شوند، میبایست در زمان وقوع جرم دستگیر میشدند.»
این انجمن تاکید کرد که قتل مهسا امینی و اعتراضات پس از آن ناشی از «سیاست اشتباه» گشت ارشاد بود و «چرا خبرنگاران و روزنامهنگاران باید به علت سیاستهای اشتباه گشت ارشاد تنبیه شوند؟»
نیلوفر حامدی در تاریخ ۳۱ شهریور سال گذشته به دلیل گزارشگری درباره وضعیت مهسا ژینا امینی از بیمارستان، به دست نیروهای حکومتی در خانه خود بازداشت شد.
یک هفته بعد هم الهه محمدی، خبرنگار روزنامه هممیهن به دلیل انتشار گزارشهایی از مراسم خاکسپاری مهسا امینی در شهر سقز بازداشت شد.
این دو روزنامهنگار به دلیل اطلاعرسانی درباره درگذشت و مراسم تشییع مهسا ژینا امینی تحت فشار و هدف اتهامزنی نهادهای امنیتی قرار گرفتند و سازمانهای امنیتی جمهوری اسلامی علیه آنان بیانیه صادر کردند.
از آغاز بازداشت این دو روزنامهنگار تاکنون، سازمانها و نهادهای حقوق بشری و همچنین روزنامهنگاران بارها خواستار آزادی فوریشان شدند.
در تازهترین مورد، روزنامه شرق روز چهارشنبه گذشته نامه حدود ۲۰۰ روزنامهنگار و نویسنده را منتشر کرد که در آن خواستار آزادی حامدی و محمدی، شده بودند.
به گفته آنان، زندانی شدن خبرنگاران روزنامههای شرق و هممیهن، ضربهای بزرگ به رسالت روزنامهنگاری است.
الهه محمدی در جریان دادگاه خود گفت: «مردم حرف دارند و باید صدایشان به گوش مسئولان و جهان برسد. به نظر من کار ما هم همین است.»
طی یک سال گذشته، جوایزی بینالمللی از جمله جایزه عدالت برای زنان بنیاد کلونی به این دو روزنامهنگار به دلیل نقششان در آگاهیبخشی و اطلاعرسانی اهدا شده است.