رضا لاریپور، سخنگوی سازمان نظام پزشکی کشور خبر داد درخواستهای کادر درمان برای مهاجرت، طی پنج سال اخیر تا ۱۰ برابر افزایش یافته است.
لاریپور در حساب کاربری ایکس خود آمار درخواستهای کادر درمان برای مهاجرت را به تفکیک تخصص و حیطه فعالیتشان در پنج سال اخیر ارائه کرد و نوشت این درخواستها از سوی متخصص، فوقتخصص و فلوشیپ بیش از هشت برابر، ماما و پیراپزشک بیش از ۱۰ برابر، دندانپزشک پنج برابر و داروساز سه برابر شده است.
او خروج هر یک نفر از جامعه پزشکی را «خسران» خواند و با تاکید بر اینکه باید شرایط «ماندن» این افراد در ایران تسهیل شود نوشت که «فکر جلوگیری از مهاجرت با پیشگیری از آن» فرق زیادی دارد.
پیشتر محمد رییسزاده، رییس سازمان نظام پزشکی کشور گفته بود از اعلام اعداد و ارقام مهاجرت پزشکان ابا دارد چون «سواستفاده میشود».
او تاکید کرده بود که خروج حتی یک نفر از اعضای جامعه پزشکی خسران است و «نباید اجازه دهیم به این راحتی از کشور خارج شوند».
مساله مهاجرت کادر درمان طی یک هفته گذشته به موضوعی بحثبرانگیز در میان مقامات جمهوری اسلامی تبدیل شده است.
علی جعفریان، رییس پیشین دانشگاه علوم پزشکی تهران اخیرا در گفتوگو با خبرآنلاین هشدار داد مهاجرتها به قدری افزایش یافته که ایران تا چند سال دیگر متخصص بیهوشی برای آپاندیسیت هم نخواهد داشت.
با اینحال سعید کریمی، معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز ۲۲ آذر آمار مهاجرت کادر درمان از ایران را «بزرگنمایی» خواند.
او گفت که بیشتر آمار مهاجرت کادر درمان بر اساس دریافت گواهی سوءپیشینه و سوءسابقه مطرح میشود و تاکید کرد «شاهد بزرگ نماییهایی در فضای مجازی در مورد مهاجرت آنها هستیم».
معاون وزیر بهداشت در عینحال «معیشت، امنیت شغلی، امید به آینده و وضعیت خانواده» را از عوامل موثر در مهاجرت کادر درمان خواند.
علاوه بر پزشکان، مهاجرت پرستاران هم به دغدغهای مهم و جدی در فضای درمانی ایران تبدیل شده است.
محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار در ایران اواخر آبان جاری از «کمبود جدی» پرستار خبر داد و گفت: «به جرات میگویم که بیماران به دلیل کمبود پرستار جان خود را از دست میدهند.»
به گفته او، سالانه «بیش از سه هزار پرستار از کشور مهاجرت میکنند» اما وزارت بهداشت حتی به اندازه همین آمار به کادر درمان اضافه نمیکند.
شریفی مقدم طی سالهای گذشته بارها این دغدغه را مطرح کرده و درباره بحران کمبود پرستار در بیمارستانها هشدار داده بود.
با اینحال حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران روز ۲۱ آذر برخی گزارشهای نگرانکننده در مورد مهاجرت انبوه پزشکان و پرستاران را «جنگ روانی» و «تبلیغات منفی و دروغ» دانست.
پیش از آن علی فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران در روز ۱۶ آذر موج مهاجرت پزشکان و پرستاران را «برنامهریزی دشمن» خوانده و تاکید کرده بود: «از تکتک پزشکان و پرستارانی که رفتند مطلع هستیم؛ میدانیم چه بیمارستانی میروند و چقدر حقوق میگیرند.»
موج فزاینده مهاجرت پزشکان و پرستاران در چند ماه اخیر در پی شرایط وخیم اقتصادی و سیاسی در ایران، به نگرانیهای گسترده در این زمینه دامن زده است.
روزنامه هممیهن روز چهارم مهر در گزارشی به موج جدید مهاجرت پزشکان پرداخت و نوشت که بعد از هشدارهای پی در پی درباره ترک ایران از سوی پرستاران، ماماها، داروسازان و پزشکان متخصص، مهاجرتها به استادان دانشگاه و مدیران این حوزه در سطوح مختلف رسیده است.
دیگر رسانهها نیز از کمبود نیروهای متخصص در برخی نقاط به دلیل مهاجرت گسترده کادر درمان خبر میدهند.
وبسایت اقتصاد۲۴ هشدار داد کمبود پزشک متخصص اطفال در ایران به چالشی بزرگ برای نظام درمان در بسیاری از استانهای کشور بدل شده است.
فشار بر جامعه پزشکی بهویژه بعد از حمایت بسیاری از آنان از خیزش انقلابی مردم ایران در سال ۱۴۰۱ شدت یافته است و این امر باعث شده بسیاری از آنان عطای کار در ایران را به لقایش ببخشند.