سازمان دیدهبان حقوق بشر در گزارشی که ۲۱ دسامبر منتشر کرد، با بررسی حدود هزار پست انتشار یافته در ۶۰ کشور اعلام کرد که حمایت از فلسطین به شکل «سیستماتیک» در شبکههای اجتماعی گروه «متا» سانسور میشود.
روزنامه فرانسوی لوموند در مطلبی که امروز یکشنبه ۲۴ دسامبر منتشر کرد با ارجاع به گزارش سازمان دیدهبان حقوق بشر، نوشت که از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس، شبکههای اجتماعی فیسبوک و اینستاگرام متعلق به غول فنآوری «متا» صداهای در حمایت از فلسطین را حذف میکنند یا بر اساس الگوریتمهای این شبکهها این مطالب دیده نمی شوند.
دیدهبان حقوق بشر طی ماهای اکتبر و نوامبر بیش از هزار مطلب منتشر شده از سوی کاربران اینترنت در شصت کشور از جمله فرانسه را بررسی کرده است. روزنامه لوموند با اشاره به گزارش دیدهبان حقوق بشر، نوشت که «محتوای صلحآمیز» این پستها در حمایت از آرمان فلسطین یا ابراز ناراحتی از بهای سنگینی که غیرنظامیان در بمبارانهای اسرائیل پرداختهاند، بوده است.
به عنوان مثال، یک کاربر پس از ارسال ایموجیهای پرچم فلسطین در اینستاگرام اخطاری مبنی بر اینکه این ممکن است «برای دیگران آزاردهنده» باشد، دریافت کرد. به نوشته این گزارش، شعارهایی که خواستار «آتش بس فوری» یا «آزادی فلسطین» بودند، «مکرراً حذف شدند». حسابهای کاربری فعالان مشهور فلسطینی تعلیق یا غیرفعال شدند.
این سازمان غیردولتی در گزارش خود همچنین استفاده روز افزون از تعدیل خودکار و «تأثیر بیش از حد دولتها بر حذف محتوا» را زیر سوال میبرد.
بر پایه این گزارش، بر خلاف این موضوع، زمانی که کاربران اینترنتی نظرات زیر پستهای خود مانند «غزه را به پارکینگ تبدیل کنید» یا «امیدوارم [اسرائیل] فلسطین را از روی زمین محو کند»، گزارش کردند، سیستم رگولاتوری اینستاگرام پاسخ داد که این نظرات «مقرارات» این شبکه اجتماعی را نقض نمیکند.
به گفته دیدهبان حقوق بشر، شیوههای «متا»، کاربران اینترنت را در همبستگی با فلسطینیها به خودسانسوری سوق میدهد تا خود را در معرض اعمال مقررات این شرکت قرار ندهند. این کاربران در نگارش برخی از کلمات مانند «فلسطین» عمدا تحریف ایجاد می کنند تا از دیوار سانسور عبور کنند.
این اولین بار نیست که دیده بان حقوق بشر چنین گزارشی منتشر میکند. این سازمان حقوق بشری در سال ۲۰۲۱ در اولین گزارش خود در این باره «سانسور فیسبوک درباره بحثهای حقوق بشری مربوط به اسرائیل و فلسطین» را مستند کرد. به دنبال انتشار این گزارش، «متا» متعهد به تغییر سیاست های تعدیلی خود شده بود. اما به گفته دیدهبان حقوق بشر، این شرکت به وعده های خود عمل نکرده و حتی م