وال ‌استریت ژورنال: توسعه هسته‌ای ایران به منزله شکست  «تلاش‌های دیپلماتیک بی‌صدا» بین تهران-واشینگتن است

روزنامه وال ‌استریت ژورنال نوشت تصمیم جمهوری اسلامی برای سه برابر کردن میزان اورانیوم غنی‌شده با خلوص بالا، به منزله شکست «تلاش‌های دیپلماتیک بی‌صدا» برای کاهش تنش‌ها میان تهران و واشینگتن است.

به گزارش وال ‌استریت ژورنال، هم‌زمان با تشدید حملات گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی به منافع آمریکا در منطقه، اقدام اخیر تهران در زمینه توسعه برنامه هسته‌ای خود بر آتش اختلافات میان ایران و ایالات متحده دمیده و آن را بیش از پیش شعله‌ور کرده است.

ایران تنها کشور در جهان است که به عنوان یک قدرت هسته‌ای به رسمیت شناخته‌ نمی‌شود اما اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصدی تولید می‌کند. این اورانیوم می‌تواند تنها ظرف چند روز به ماده مورد نیاز برای تولید سلاح هسته‌ای تبدیل شود.خبرگزاری رویترز روز پنجم دی با استناد به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به کشورهای عضو، نوشت جمهوری اسلامی تولید اورانیوم غنی شده با خلوص تا ۶۰ درصد را به حدود ۹ کیلوگرم در ماه افزایش داده است.

بر اساس این گزارش، تهران به میزان پیشین تولید «یواف۶» (هگزافلوراید اورانیوم) در شش ماهه نخست سال ۲۰۲۳ بازگشته است.

جمهوری اسلامی در ماه ژوئن تولید اورانیوم غنی شده با خلوص بالای خود را به ماهانه سه کیلوگرم کاهش داده بود.

تهران گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را رد کرد و آن را تلاشی از سوی آمریکا و اسرائیل برای منحرف کردن افکار عمومی جامعه جهانی از جنگ در غزه دانست.

محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی روز چهارشنبه ششم دی گفت: «در این شرایط سیاسی و به دنبال وضعیتی که جنگ غزه برای آنان ایجاد کرده است، در تلاش هستند فضای دیگری ایجاد کنند تا تمرکز و افکار عمومی را از روی غزه به ایران بازگردانند.»

به گزارش وال ‌استریت ژورنال، ایران و آمریکا از بهار سال جاری برای کم کردن تنش‌ها بین دو کشور، مذاکرات غیرمستقیم خود را در عمان آغاز کردند.

توافق دو کشور بر سر مبادله زندانیان بخشی از تلاش‌ها برای بهبود روابط تهران و واشینگتن به شمار می‌رفت. آمریکا حاضر بود در ازای آزادی شهروندان خود، توقف حملات گروه‌های نیابتی تهران به منافع واشینگتن و کاهش سرعت برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، میلیاردها دلار از اموال مسدود شده حکومت ایران را آزاد کند.

دولت جو بایدن این پیام را به تهران مخابره کرد که به دنبال تشدید تحریم‌های نفتی جمهوری اسلامی نیست و از شروع مجدد مذاکرات هسته‌ای حمایت می‌کند.

دو کشور قرار بود دور بعدی مذاکرات غیرمستقیم خود را در ماه اکتبر سال جاری در عمان آغاز کنند اما آمریکا پس از اعلام حمایت جمهوری اسلامی از حمله مرگ‌بار حماس به اسرائیل در روز ۱۵ مهر (هفتم اکتبر) این گفت‌وگوها را لغو کرد.

از آن زمان تا کنون گروه‌های شبه‌نظامی متحد جمهوری اسلامی در عراق، سوریه و یمن، بارها منافع آمریکا را در منطقه هدف قرار دادند. حوثی‌های یمن به کشتی‌های بین‌المللی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ حمله می‌کنند و به دنبال این حملات، ایالات متحده ناگزیر شده تا با تاسیس یک نیروی دریایی چندملیتی، از کشتی‌ها در منطقه محافظت کند.

آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت واشینگتن از گزارش جدید آژانس درباره افزایش تولید اورانیوم ۶۰ درصدی در ایران به شدت نگران است.

واتسون با اشاره به گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه افزود توسعه برنامه هسته‌ای ایران هم‌زمان با تشدید حملات حوثی‌های یمن در دریای سرخ و حملات به مواضع نیروهای بین‌المللی در عراق و سوریه بر نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های «خطرناک» و «بی‌ثبات‌کننده» تهران دامن زده است.

وال استریت ژورنال نوشت اختلاف‎‌نظرها در دولت بایدن درباره چگونگی مواجهه با جمهوری اسلامی پس از پایان جنگ غزه بالا گرفته است.

تعدادی از مقام‌های دولت کنونی آمریکا معتقدند سطح توانمندی‌های گروه‌های مورد حمایت تهران به طرز بی‌سابقه‌ای افزایش یافته و زمان برخورد با جمهوری اسلامی فرا رسیده است.

طیفی دیگر در دولت بایدن همچنان راه‌حل دیپلماتیک را بهترین گزینه در قبال جمهوری اسلامی می‌دانند.