آمارهای منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران نشان میدهد که تنها در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ نزدیک به ۹۳۰ هزار نفر از دانشآموزان در سه مقطع ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم ترکتحصیل کردهاند.
براساس این آمار بیش از ۱۷۵هزار دانش آموز مقطع ابتدایی، ۱۹۸ هزار دانش آموز در مقطع متوسطه و ۵۵۷ هزار دانش آموز در مقطع متوسطه دوم از ادامه تحصیل باز ماندهاند.
کارشناسان بر این باورند مسائل اقتصادی عامل اصلی در ترک تحصیل است و آمار بالای دانش آموزان ترک تحصیل کرده در دوره متوسطه دوم پسران هم بهخاطر ورود زود هنگام دانش آموزان به بازار کار است.
در بین دختران هم ازدواج زیر سن ۱۸ سال یکی از عوامل ترک تحصیل عنوان میشود.
مرکز آمار جمهوری اسلامی همچنین در مهر ماه اعلام کرده بود که دست کم «۵۵۶ هزار نوجوان» ایرانی قبل از ورود به مقطع دبیرستان، به دلایلی که اصلیترین آن، «فقر و محرومیت» است، مجبور به «ترک تحصیل» میشوند.
آمارها نشان میدهد که «نرخ ترک تحصیل» دوره ابتدایی در سال تحصیلی ۹۵ – ۹۶، عدد «۰/۹۹ درصد» بوده اما پس از پنج سال، در سال تحصیلی ۱۴۰۱ – ۱۴۰۲ به عدد «۱/۲ درصد» رسیده و در دوره متوسطه اول نیز «۴/۱۱ درصد» بوده که به مرور به «۵/۴۷ درصد» رسیده که سیری صعودی را ثبت نشان میدهد.
مرور آمار تورم در طی سالهای ذکر شده نشان میدهد که از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۲ روند افزایش تورم در ایران حاکم بوده و ارتباط معناداری بین شیب تورم و روند ترک تحصیل وجود دارد.
برهمین اساس در سال ۹۵ و ۹۶ تورم در ایران در محدوده ۱۰ درصد بوده که در سال ۹۷ به بالای ۲۷ درصد رسیده است. در سال ۹۸ نیز تورم ۳۵ درصد و در سال ۹۹ به بیش از ۳۶ درصد صعود کرد. در سال ۱۴۰۰ تورم از مرز ۴۶ درصد هم گذشت و در سال ۱۴۰۱ تورم کشور همچنان در بالای ۴۶ درصد باقی ماند.
افزایش هزینههای زندگی در ایران و ناترازی ایجاد شده بین درآمد و هزینه باعث شده است تا خانوارها برای تامین هزینه مسکن و غذا، نسبت به حذف مواردی از جمله آموزش، بهداشت و درمان و سایر هزینههای ضروری اقدام کنند.