خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی نوشت که چین از رهبران جمهوری اسلامی خواسته برای جلوگیری از حملات حوثیها به کشتیها در دریای سرخ اقدام کنند، یا خطر آسیب به روابط با پکن را به جان بخرند.
به گزارش رویترز، گفتگوها بین مقامات چینی و ایرانی در مورد این موضوع، در چندین جلسه در روزهای اخیر در پکن و تهران انجام شده و مقامات چینی به صراحت اعلام کردهاند که اگر کشتیهای مرتبط با چین آسیب ببینند یا منافع این کشور به هر نحوی تحت تأثیر قرار بگیرد،عواقب بدی برای اقدامکنندگان و حامیان آنها در پی خواهد داشت.
رویترز میگوید هنوز مشخص نیست که جمهوری اسلامی در پاسخ به درخواست چین چه اقدامی انجام خواهد داد.
چین در دهه گذشته بزرگترین شریک تجاری ایران بوده است. پالایشگاههای نفت چین سال گذشته بیش از ۹۰ درصد از صادرات نفت خام ایران را خریداری کردند، اما نفت ایران تنها ۱۰ درصد از واردات نفت خام چین را تشکیل میدهد و این بدان معناست که پکن میتواند به راحتی در صورت لزوم نفت ایران را کنار گذشته و نیاز نفتی خود را از منابع دیگری تأمین کند.
حملات حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی به کشتیها در دریای سرخ در دو ماه گذشته هزینه حملونقل و بیمه را افزایش داده و بر امنیت تجارت جهانی تأثیر گذاشته است.
محمد البخیتی از مقامات ارشد حوثیهای تحت حمایت جمهوری اسلامی ۲۹ دیماه وعده داد که این گروه امنیت عبور کشتیهای روسیه و چین از دریای سرخ را تضمین خواهد کرد.
روزنامه فایننشالتایمز روز چهارشنبه، چهارم بهمن، به نقل از چند مقام آمریکایی نوشت که
ایالات متحده چند بار از چین خواسته است تا از تهران بخواهد حوثیهای تحت حمایت خود را که به کشتیهای تجاری در دریای سرخ حمله میکنند، مهار کند.
چین اسفند سال ۱۴۰۱ نیز میانجی برقراری ارتباط دوباره میان عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران شد و روابط این دو کشور را بعد از ۷ سال دوباره برقرار کرد.
سابرینا سینگ، معاون سخنگوی وزارت دفاع آمریکا روز پنجشنبه گفت: ما اطمینان داریم که جمهوری اسلامی ایران از حوثیهای یمن به طور کامل و در زمینههای مختلف پشتیبانی و آنها را حمایت میکند.
او با اشاره به توقیف یک کشتی حامل سلاحهای ارسالی جمهوری اسلامی به حوثیها توسط ارتش آمریکا افزود: «من نمیتوانم بازه زمانی دقیقی از تدارک مجدد حوثیها توسط تهران را ارائه دهم اما اطمینان داریم که ایران همچنان به پشتیبانی از این گروه ادامه میدهد.»یکی از مقامات ایرانی که خواست نامش فاش نشود به رویترز گفت: اساساً چین میگوید، «اگر به هر طریقی به منافع ما آسیب وارد شود، بر تجارت ما با تهران تأثیر میگذارد. بنابراین به حوثیها بگویید خویشتندار باشند».حوثیهای یمن از دو ماه پیش حملات خود به مسیر بینالمللی کشتیرانی در دریای سرخ و خلیج عدن را آغاز کردند. آنها میگویند تا زمانی که حملات اسرائیل به نوار غزه ادامه دارد این حملات را ادامه خواهند داد.
حملات حوثیها باعث افزایش هزینه حمل و نقل و بیمه شده است. همچنین این حملات باعث اختلال در مسیر تجاری کلیدی بین آسیا و اروپا که به طور گسترده توسط کشتیهای چینی استفاده میشود، شده است.
با این حال این چهار منبع ایرانی گفتهاند، مقامات چینی هیچ اظهارنظر یا تهدید خاصی درباره چگونگی تاثیر تداوم حملات حوثیها بر روابط تجاری پکن با تهران، نکردند.
وزارت امور خارجه چین در پاسخ به پرسش رویترز درباره مذاکرات با ایران درباره حملات در دریای سرخ، گفت: «چین دوست صمیمی کشورهای خاورمیانه است و متعهد به ارتقای امنیت و ثبات منطقه و به دنبال توسعه و شکوفایی مشترک است.»
در همین زمینه، روزنامه فایننشالتایمز چهارشنبه نوشت که ایالات متحده چند بار از چین خواسته است تا از تهران بخواهد حوثیهای تحت حمایت خود را که به کشتیهای تجاری در دریای سرخ حمله میکنند، مهار کند.
این روزنامه به نقل از چند مقام آمریکایی نوشت که فشار دیپلماتیک بر پکن هنوز به نتیجه نرسیده و نشانهای از کمک پکن در این زمینه دیده نشده است.
در این گزارش آمده است که ایالات متحده در سه ماه گذشته بارها این موضوع را با مقامات ارشد چین در میان گذاشته و از آنها خواسته است تا به ایران هشدار بدهند که در ارتباط با جنگ غزه، به تنش در خاورمیانه دامن نزند.
به گفته این مقامات آمریکایی، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و جان فاینر، معاونش، در دیدارهای این ماه در واشینگتن با لیو جیانچائو، رئیس بخش بینالملل حزب کمونیست چین، این موضوع را مورد بحث قرار دادهاند.
شبه نطامیان حوثی در دو ماه گذشته دستکم ۳۳ بار دست به حملات موشکی و پهپادی علیه مسیر کشتیرانی تجاری در دریای سرخ و خلیج عدن زدهاند.
حوثیها میگویند که این حملات را در دفاع از فلسطینیها در برابر اسرائیل انجام میدهند و کشتیهایی را هدف قرار میدهند که به نوعی با اسرائیل مرتبط باشند، هرچند بسیاری از کشتیهای مورد هجوم حوثیها تأکید داشتهاند که هیچ ارتباطی با اسرائیل ندارند.